24Iun

OTTO CZEKELIUS – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1895. Familia sa este una dintre importantele familii de patricieni ale Sibiului, atestaţi încă din perioada medievală. Tatăl său era medic şi directorul general al Spitalului municipal. Luptă în Primul Război Mondial cu gradul de locotenent în „Compania Sibiu”. Călătoreşte cu armata în Dalmaţia, Galiţia şi alte regiuni ale Imperiului Austro Ungar de unde colecţionează o serie de desene.

Studiază la Sibiu (la Colegiul Brukenthal) şi apoi la Munchen şi Berlin, aici studiind arhitectura. Pleacă în 1922 la Madrid castiga premiul al doilea la concursul de modernizare si sistematizare. Devenine apoi arhitect şef al oraşului între 1925 şi 1936. În această calitate realizează Planul oraşului Madrid. Participă şi la alte proiecte de sistematizare în oraşe precum Zagreb şi Sevilla. A colaborat şi cu un studio de film fiind producând printre altele şi desene animate. Se înrolează ca voluntar în Războiul Civil spaniol în cadrul armatei republicane. Este arestat pentru un an la sfârşitul războiului pentru convingerile sale republicane.

Revine la Sibiu în 1943, angajându-se ca cercetător la Muzeul Brukenthal, unde lucrează la mai multe monografii ale artiştilor germani. După război va continua activitatea arhitecturală la Sibiu. Va fi urmărit de Securitate datorită luptei sale pentru salvarea clădirilor medievale dorite spre demolare de către autorităţile comuniste. Salvează clădirile din Piaţa Mare (unde comuniştii doreau să construiască blocuri) şi Sinagoga de pe strada Constituţiei. Este numit arhitect al oraşului între 1967 şi 1972, coordonând o întreagă campanie de restaurare a cetăţii medievale.

În 1970 scrie un serial întreg despre istoria Sibiu în ziarul „Neuer Weg”. Moare în 1974.

Emil Hurezeanu scrie despre el „Îl admir pe acest arhitect „mundi“, aproape uitat, Otto Czekelius. Se naşte şi copilăreşte la Sibiu, traversează două războaie, învaţă la Berlin, construieşte Madridul şi apără apoi trecutul Sibiului, de fiecare dată în aceleaşi condiţii potrivnice.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Tatăl lui Otto Czekelius era Daniel Kurt/Karl Hermann? Și acesta din urmă se născuse tot la Sibiu (12.11.1857?) și acolo a și murit, la 20.08.1938? Sau confund eu Czikelii?

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*