blazonul familiei Altemberger, aflat astazi pe cladirea Muzeului de Istorie
Nascut la Sibiu, el face parte din familile traditionale ale patriciatului medieval sasesc. In 1451 devine student al Universitatii din Viena, unde in 1454 devine „Bacalaureus ortum”, in 1456 „Magister ortum” iar in 1459 „Bacalaureus iuris canonici”. Unii cercetatori cred ca Altemberger a fost chiar cadru universitar la Viena.
Revine la Sibiu, se implica in viata publica a orasului devenind intre 1471 si 1490 primar. Este perioada in care Sibiul primeste drept donatie din partea casei regale a Ungariei toate bunurile mobile si imobile ale manastirii de la Carta (in 1477). In 1480 devine jude regal. Din aceasta pozitie va reusi a il convinge pe regele Ungariei, Mathias I Corvin sa recunoasca vechile privilegii ale sasilor.
Cea mai importanta opera a lui Altemberger este „Codex Altemberger”, o culegere de legi orasenesti, prima astfel de opera din spatiul romanesc (1481). El propune o serie de modificari la aspectul cetatii, reusind a inlesni astfel viata sibienilor. Astfel in 1474 calugarii dominicani primesc dreptul de a isi reconstrui manastirea in incinta zidurilor (actuala biserica a Ursulinelor), vechiul amplasament fiind transformat in lazaret pentru leprosi.
Casa Altemberger, astazi Muzeul de Istorie
El va incepe constructia casei patriciene a familiei sale, care secole mai tarziu va deveni sediul Primariei iar astazi gazduieste muzeul de istorie.
3 comentarii
Pingback: ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU. | RAZVAN POP
Pingback: ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU. | InSibiu
Pingback: DEMERS PENTRU UN NUME DE STRADĂ | RĂZVAN POP