18Iun

IOAN SASUL – 10 MARI SIBIENI

Numele oficial de domn al Moldovei este Ioan al V-lea. Se naste la Sibiu, fiind fiul bastard a lui Petru Rares cu sotia patricianului sibian Jurgen Weiss (unii cercetatori sustin originea brasoveana a patricianului). Creste si este educat in Sibiu (probabil la Colegiul Brukenthal).

Renunta la averea familiei sasesti si se muta la Istanbul unde isi va face lobby pentru a castiga tronul tatalui sau. Se casatoreste cu o membra a familiei imperiale bizantine (Paleologu) pe numele ei Maria. Imprumuta bani de la casele de credit venetiene si reuseste a castiga favorurile curtii imperiale otomane. Este ajutat de doamna Chiajna in demersul sau. Astfel in 1579 este numit domnitor al Moldovei.

Datorita deficitului financiar al principatului moldav (dar si pentru ca a fost permanent interesat de a isi mari averea, probabil fiind convins ca va fi si el inlaturat in cele din urma) el va mari taxele. El este cel care va introduce taxa pe vacarit (a 10-a vaca urma a fi confiscata de stat). Va avea ajutor venetian si va reusi a se apropia foarte mult de casa de Habsburg (probabil o consecinta a mediului sasesc in care fusese crescut).

In 1582 fuge din Moldova cu intreaga sa avere spre Transilvania. Este prins de autoritatile otomane, dus la Lwow si decapitat.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*