9Iun

ANDREI CODRESCU – 10 MARI SIBIENI

Se naste la Sibiu in 1946 dintr-o familie evreiasca (numele de copil fiind Perlmutter) ce se refugiaza aici in urma Dictatului de la Viena. Studiaza la Sibiu (la Colegiul Gh. Lazar). Publica primele poeme sub pseudonimul de Andrei Steiu.

Pleaca din Romania in 1965 fiind efectiv cumparat de statul israelian (practica uzuala in cazul sasilor si a evreilor, folosita de statul comunist roman). Ajunge in Italia iar de aici emigreaza in SUA, stabilindu-se la Detroit. Participa la atelierele literare si artistice „John Sinclair”. Se muta la New York unde intra in contact cu scriitorii beat si pop precum Allen Ginsberg. Aici isi publica primele poezii in limba engleza.

Primeste premiul „Big Table Award” in 1970 pentru cartea sa de poezii „License to Carry a Gun”. De la New York se muta pe coasta de vest, apoi la Baltimore, New Orleans si Baton Rouge. Preda in universitatile americane, publica si participa intens la viata culturala americana. Pana in 1983 este publicat in reviste de pe tot teritoriul SUA. Fondeaza publicatia on-line „Exquisite Corpse” si colaboreaza cu „National Public Radio”. Intre 1984 si 2009 este profesor la Universitatea de Stat din Louisiana

Andrei Codrescu despre Noua Arta Conceptuala

Revine pentru scurt timp la Sibiu in 1990, fiind corespondent al ABC – News. Scrie si publica in limba romana. In 1995 primeste premiul „Peabody” pentru filmul „Road Scholar”. De asemenea este decernat de doua ori cu premiul „Pushcart”. In 2005 primeste premiul „Ovidius” iar 2008 primeste premiul „Radio Romania Cultural”.

Andrei Codrescu in anii `70

Romanul „The Blood Countess” publicat in 1995 devine best-seller in SUA iar New York Times declara lucrarea „The Hole in the Flag” drept revelaţia anului 1990.

Astazi locuieşte în New Orleans si viziteaza des Sibiul. Este casatorit a doua oara si are doi copii. Rude de ale sale locuiesc inca la Sibiu.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. am citit un interviu incantator cu dumnealui in Corso. E un personaj foarte interesant : )

  2. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    INFO suplimentar:
    wiki.ro (infos mai trunchiate si incomplete, dar merge oarecum):

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Codrescu

    mult mai bogata info pe
    wiki.en:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Codrescu

    Pagina personala in WEB Andrei Codrescu:

    http://www.codrescu.com/livesite/

    Revista personala a lui Andrei Codrescu:

    http://www.corpse.org/

    (ptr. cei care-i contesta calitatea de SIBIAN)…ca dovada ca e totusi sibian…
    a facut Scoala Generala la Ursuline.
    Cum scrie mai sus, Liceul la Lazar.
    A locuit pe fosta Elisabethgasse/Str.Elisabetha/deja atunci si acum Strada 9 Mai.
    VAMPIROLOG-Expert: romanul lui The Blood Countess se ocupa particular-intensiv de o ruda DE SANGE a lui Dracula/Vlad-Tepes..Contesa Elisabetha/Erzsebet Bathory…
    Amintirile..proprii si personale..deschiderea podului tenebros al casei si sufletului spre lumina din curtea copilariei in Hermannstadt/Sibiu pe Strada Elisabetha/9 Mai..si parca..Neustift/Strada Movilei spre Ursuline. Ultima strada importanta ptr. rupt sania si oasele iarna..

    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  3. L-am cunoscut pe Andrei Codrescu acum cativa ani, l-am intalnit in Sibiu la o italnire a poetilor. Corespondasem inainte prin e-mail… sper sa ne mai intalnim in Sibiu…

  4. pt Dan Danila

    ar fi bine pt Sibiu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*