10Iun

AUREL VLAICU – 10 MARI SIBIENI

Se naste langa Orastie in 1882. Studiaza intai la Orastie la Liceul Calvin si apoi la Colegiul Gh. Lazar din Sibiu unde isi ia bacalaureatul in 1902. Univeristatea o face la Budapesta si la Munchen, absolvind studiile de inginerie in 1907. Aici va realiza primul sau planor.

Aurel Vlaicu si Vlaicu II in zbor

Stagiul militar il face la Pola (actualmente in Croatia). Lucreaza ca inginer la uzinele Opel din Germania. Revine repede in localitatea natala unde proiecteaza un planor cu care in 1909 realizeaza deja o serie de zboruri. Se muta la Bucuresti la indemnul lui Octavian Goga (fost coleg al sau de scoala) unde va construi primul avion, Vlaicu I cu care va zbura pentru prima data in 1910. Cu acesta va participa la manevrele militare ale Romaniei, ducand un ordin de lupta de la Slatina la Piatra Olt.

Aurel Vlaicu (in picioare in spatele celui ce sta jos – fratele sau). In plan departat este I.L. Caragiale

Construieste in 1911 al doilea avion al sau, Vlaicu II, cu care va castiga premiul I (in fata lui Roland Garros) al mitingului aerian de la Aspern din Imperiul Austro – Ungar in 1912. Aurel Vlaicu desi nascut in Imperiul Austro – Ungar va reprezenta Romania. Cu acelasi avion va participa la sarbatorirea a 50 de ani de la infiintarea ASTREI de la Blaj si cu acelasi avion zboara si la Sibiu (decoland din zona strazii Iorga de astazi).

Aurel Vlaicu cu Vlaicu I

Participa prin o serie de observatii aeriene la campania din 1913 din Bulgaria din timpul celui de al II-lea razboi balcanic. Incepe constructia avionului Vlaicu III, comandat de compania londoneza Marconi, dar datorita unui infarct se va prabusi cu avionul aproape de Campina.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. sunteti destul de penibili, voi cei care ati gandit top-ul asta. suna ciudat … aurel vlaciu sibian. mda… dejeu si iohanis mari sibieni … mda… iar dl razvan pop, mare istoric si lingau …. asta DA!

  2. pt mda

    te descalifici singur de la a iti raspunde. astept propuneri constructive nu frustrari.

  3. Nu ma pricep la avioane,dar daca te uiti cu atentie la imaginea ”Aurel Vlaicu cu Vlaicu I”,jos dreapta scrie foarte clar ”L’Aeroplane Vuia”,deci domnul din imagine e Traian Vuia.Nu amestecati borcanele…

  4. In ultima fotografie apare Traian Vuia alaturi de avionul Vuia 2.
    Haideti sa nu confundam lucrurile.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*