28Feb

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU.

CASA COMANDANTULUI MILITAR AL TRANSILVANIEI

asa arata cladirea comandantului militar, in anii de dinaintea Primului Razboi Mondial.

astazi cladirea este sediul rectoratului ULBS, fotografie din 2006

Dezvoltarea complexului militar din Sibiu, a facut ca una dintre primele cladiri care s-au construit in scopul de a gazdui parti ale administratiei militare sa fie parasite de catre armata austro-ungara. Astfel, ei vor renunta la Casa Generalului pentru a construi ceea ce va ramane pana la sfarsitul secolului al XX-lea drept Palatul Comandantului. El va fi inaugurat pe 15 aprilie 1904 si va fi resedinta generalului Falkenhayn in perioada Primul Razboi Mondial cand frontul era pe aliniamentul Carpatilor, incepand cu octombrie 1916.

bulevardul Victoriei, in plan departat, ultima cladire pe dreapta este actualul sediu al rectoratului ULBS.

cladirea comandantului militar al Transilvaniei (trebuie sa remarcati personajul imbracat in port popular din fata cladirii)

Aceasta cladire este construita pe o parcela care inainte de existenta actualei cladiri, suporta o alta constructie de inceput de secol XIX, cel putin asa cum ni se arata in gravura lui August Sporner din 1883. In hartile de la sfarsitul secolului al XIX-lea apar diferite cladiri fara alte explicatii pe acest loc. In spatele cladirii si astazi se regaseste o alta cladire construita in stil clasicist. Aceasta este formata din doua corpuri, cel central avand o nisa decorativa, de tipul acelora in care erau amplasate statuete. Parterul este bosat, cladirea fiind continuata de o anexa.

harta Sibiului din 1914. casa comandantului este marcata sub denumirea oficiala a sa (Residenz des Corps Comandant)

cladirea comandantului militar al provinciei. fotografia a fost publicata cu ocazia anului 2007 de catre Biblioteca ASTRA.

Palatul este construit în stil eclectic, planul este unul dreptunghiular cu rezalit pe axul accesului interior. Cladirea are un corp. Fatada are 13 travee, intrarea fiind marcata de un balcon sustinut de patru coloane simple cu sectiunea maxima la mijlocul coloanei. Fatada este finalizata de o cornisa profilata. De asemenea, deasupra celor trei axe centrale, este prezent un fronton triunghiular stilizat. Deasupra frontonului se afla o urna decorativa. Frontonul este finalizat in semipalmeta. De asemenea, el este sustinut de cate o consola aparenta pe fiecare latura.La etaj, deasupra celor trei axe centrale cladirea are o decoratie cu elemente vegetale si militare (coifuri si steaguri militare). Deasupra ferestrei centrale decoratia este realizata din ghirlande vegetale si un coif militar in relief.

detaliu, frontonul triunghiular stilizat de pe fatada principala.

Intrarea se realizeaza prin parterul cladirii, fiind realizata dintr-o usa in doua aripi si o lumina, umplute de sticlă peste care s-a aplicat un grilaj din fier forjat cu decoratiune vegetala. Balconul este amplu. Usa este flancata de doi pilastri aparenti finalizati in cate un capitel doric, acestia de fapt alaturi de alti doi pilastri identici sustinand balconul. De o parte si de alta a ferestrei centrale se afla cate o usa dreptunghiulara, formata din doua canaturi. La parter se afla in aliniamentul vertical al usilor de la etaj, cate o fereastra rotunda, ele flancand intrarea. Restul ferestrelor, sunt dreptunghiulare, la parter pe ele fiind aplicat in unele cazuri cate un grilaj din fier forjat. La etaj ele sunt decorate atat in partea superioara cat si in cea inferioara de catre cate un ancadrament.

detalii externe ale cladirii, abaca cu sfera de pe stalpii gardului; balconul; decoratia arcului ce marcheaza accesul pietonal.

Acoperisul este in patru ape cu repere de panta. Gardul care delimiteaza parcela, este format dintr-un parapet de circa 60 de centimetri, stalpi de caramida cu tencuiala  bosata, abaca fiind decorata cu o sfera. Intrarea este bosata de asemenea si este realizata prin unirea printr-un arc cu doua coloane. Arcul este decorat printr-o forma geometrica stilizata. Gardul este din fier forjat cu motive florale si miliatre. Intrarea se face pe o rampa care urca gradual spre intrarea propriu-zisa in clădire.

astazi cladirea este sediul rectoratului ULBS, fotografie din 2006

Interiorul se remarca prin sala de receptie a palatului, in care regasim ca elemente decorative, stucatura cu motive militare, un balcon si pilastrii angajati. Scarile sunt realizate din piatra cu balustrada din fier forjat cu mana curenta din lemn.

Distribuie articolul:

7 comentarii

 1. foarte buna descrierea, parca ai fi arhitect. :)

 2. Ce bine era pe timpuri să ajungi militar de vază… acum se mulţumesc cu un apartament de patru camere…

 3. genial articolul! stii cumva elementele de fier forjat cand au fost amplasate pe aceasta cladire? ms anticipat! mai sunt si alte locuri vechi si importante din sibiu care sa aiba fier forjat- in afara de podul minciunilor, fantana din piata mare si statuia lui nepomuk?

 4. o idee…incearca sa scrii si sa afli mai multe info despre ‘casa lui jauernig’ sau palatul jauernig. apare in a3a poza, dreapta. este o cladire mare, frumoasa, pozitionata ultra central si despre care se stie foarte putin spre mai nimic! si e pacat.
  ce stiu : ridicata undeva pe la 1880+ (1883 sau 86??) si a apartinut, dar nu sunt sigura, de un anume jauernig. se pare ca pe la 1900 avea o fabrica de salam? posibil la aceeasi adresa ca si casa in discutie.
  mercy si keep it up

 5. pt Alexxa28

  despre aceasta casa nu am inca multe informatii…ce stiu sigur este ca nu a fost fabrica. in perioada interbelica a fost sediul PNL Sibiu…..cam atata stiu in acest moment….

 6. pai fabrica clar nu a fost, poate in spate sa fi fost ceva ateliere sau magazin desfacere la parter(fatza).

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*