20Iun

DUPA O PLIMBARE PRIN KIEV

Kiev-ul ca oras m-a convins definitiv. Este unul dintre frumoasele orase ale estului european. Este un oras curat, este un oras aranjat, este un oras refacut dupa masivele distrugeri provocate de cel de al Doilea Razboi Mondial si de perioada comunista. Strazile sunt refacute, modernizate, traficul este aranjat dupa standarde occidentale, este mare dar nu este deloc innebunitor, cum numai in Bucuresti se intampla. Soferii sunt si aici, multi dintre ei ignoranti si orgoliosi in trafic.

Monumentele istorice sunt intretinute. Nu ma refer la faptul ca sunt doar puse in valoare dar inclusiv traficul din zona este aranjat in asa fel incat monumentul sa iasa in evidenta.

– Primul monument ce mi-a atras atentia este “Poarta de Aur”. Construita de principii Rusiei Kievene, ceea ce astazi este vizibil, este doar o replica construita in urma cercetarilor arheologice intocmai cu originalul distrus de tatari. Monumentul reuseste sa-ti creeze un scurt cliseu fotografic, in mintea ta, a vechii cetati ucrainiene.

Biserica Sf Sofia, nu impresioneaza doar prin ansamblul impozant ce o formeaza, dar si prin piata organizata in jurul ei inca din vremea tarilor, dar completata permanent cu noi cladiri.

Biserica Sf. Mihail este o biserica demolata de comunisti si reconstruita de noua administratie ucraineana. Turnuletele turnate in aur, picture murala, piata organizata de asemenea in jurul bisericii, cladirile monumentale, statuia principesei Olga completeaza o imagine ideala.

Manastirea “Lavra” este parte a patrimoniului UNESCO. Pur si simplu te uluieste. De asmenea reconstruita, manastirea inca isi continua complexa activitate chiar si astazi, dupa cca. 800 de ani.

Spatiul verde este abundent. Marea majoritate a parcurilor se afla in jurul raului Nipru. Municipalitatea a organizat aceste parcuri, le-a aranjat, le ingrijeste, ele devin astfel continue insule de liniste, aer curat si visare.

Orasul este plin de statui. Orasul este matur. In Romania, orasele uita sa se imbrace. La Kiev, peste tot intalnim statui, imagini ale eroilor ucrainieni, fantani arteziene, placi comemorative.

Construit pe colinele din jurl raului Nipru, dpdv urbanistic el se include stilului rusesc de constructie a oraselor. Cu o structura radiara, creeaza sute de insule urbanistice cu perpectiva monumentala. Orasul medieval a disparut total, dar astazi avem de a face cu un oras modern care a reusit sa isi reface si mostenirea medievala.In Kiev se construieste mult mai mult decat in Bucuresti, dar ordinea este pastrata precum si strategia intiala de formare a orasului.

BONUS pentru fosta mea colega de liceu Bianca, biserica Sf Andrei.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. MULTUMESC FRUMOS.. ESTE SUPERBA.. 😉

  2. culmea, in romania se demoleaza cu nepasare monumentele istorice iar in alte tari se reconstruiesc.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*