1. LES TRES RICHES HEURES DU DUC DE BERRY
Les Tres Riches Heures du Duc de Berry, este un exemplu clasic al unui calendar medieval. Este chiar mai mult, deoarece textele includ momentele liturgice ale zilei, alaturi de calendar, psalmi, rugaciuni si marcari ale zilelor de sarbatoare.
Lucrarea a fost realizata in perioada 1412 – 1416, desenele fiind doar un fragment al manuscriptului, cel mai frumos, dar si cel mai renumit. Este considerat unul dintre capodoperele culturii franceze, care in acel moment trecea de la rigorile medievale spre expresivitatea Renasterii.
CINE A PICTAT LUCRAREA?
Les Tres Riches Heures du Duc de Berry au fost pictate de catre fratii Limbourg: Paul, Hermann si Jean. Flandrezi de origine, venind din Nijmegen, sunt considerati ca importanti exponenti ai culturii si artei germane din secolului al XV-lea, fiind puternic influentati de aceasta. Din acest motiv istoricii contemporani ai artei ii includ in randul artistilor germani, in ciuda originii lor neerlandeze. Nu se cunosc multe elemente legate de viata lor, dar se banuieste ca s-au nascut intre 1370 si 1380.
Proveneau dintr-o familie de artisti, tatal era sculptor in lemn, iar unchiul lor, artist la curtea ducilor de Bourgogne. In 1402, fratii isi urmeaza unchiul si devin si ei artisti la curtea ducelui Bourgogne. In 1408 devin artistii oficiali ai ducelui Jean de Berry. La acel moment, ducele de Berry era unul dintre cei mai cunoscuti iubitori ai artelor. De asemenea, unul dintre cei mai bogati nobili ai Regatului Frantei. Fratii mor inainte de anul 1416. Se presupune ca au fost victimele unei epidemii.
CINE A FOST DUCELE JEAN DE BERRY?
Jean de Berry a fost unul dintre cei mai importanti nobili ai Frantei in secolul al XV-lea. Jean de Berry era nimeni altul decat fratele regelui Carol al V-lea. Ceilalti frati ai celor doi erau ducele d`Anjou si ducele de Bourgogne. Nepotii sai au devenit viitorul rege Carol al VI-lea si, respectiv, ducele d`Orleans. Personalitate politica importanta, ducele de Berry, era unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai partidei Armagnac, grupare anti-burgunda. Din acest motiv, proprietatile sale au fost atacate in repetate randuri de alte grupari pro-burgunde. De exemplu, in 1411 Castelul sau de la Bicetre a fost distrus in totalitate. Cu aceasta ocazie multe lucrari ale fratilor Limbourg au fost distruse. Ducele scapa din umilitoarea infrangere a francezilor la Agincourt, dar moare in 1416.
Istoricii il considera unul dintre cei mai buni cunoscatori ai artelor vizuale din vremea sa. Avea importante colectii de bijuterii, carti si de lucrari de arta, dar si o colectie de animale exotice. De asemenea, era cunoscut pentru nenumaratele castele pe care le detinea.
CUM AU PICTAT LUCRAREA?
Fratii Limbourg au folosit o varietate de culori minerale sau culori care proveneau din plante sau elemente chimice. De aceea, lucrarea este renumita si astazi pentru culorile unice pe care le ofera, cum sunt vert de flambe (verdele obtinut din amestecarea de flori pisate amestecate cu o serie de elemente chimice) sau azur d’outreme. Se presupune ca au folosit pensule foarte fine si lentile.
Detaliile fine pe care desenele le ofera este caracteristica generala a operei fratilor Limbourg. Exista evident si interventii ulterioare asupra lucrarii, realizate de catre Jean Colombe, artist francez din secolul al XVI-lea. Cea mai importanta este cea surprinsa asupra lunii Noiembrie.
CE REPREZINTA CALENDARUL?
Luna Ianuarie este luna reprezentata prin obiceiul, pierdut in prezent, de inmanare a cadourilor de An Nou. Persoana aflata in dreapta in haina de catifea albastra este insusi ducele Jean de Berry.
Luna Februarie este simbolizata de un sat in plina iarna. Unii dintre tarani se incalzesc la foc, in timp ce altii duc cireada de vaci catre piata sau taie lemne.
Luna Martie este redata de primele lucrari ale pamantului. Castelul este cel al ducelui de Berry de la Lusignan.
Luna Aprilie aduce cu sine primavara, simbolizand speranta si o noua viata. Simbolul il gasim in iarba verde si cuplul proaspat logodit. Castelul este cel de la Dourdan.
Luna Mai inseamna celebrarea sarbatorii „Joli Mois de Mai” (unul dintre participanti trebuie sa poarte o coronita verde denumita popular „livree de mai”). Castelul reprezentat este cel din Ile de la Cite din Paris.
Luna Iunie este cea in care se cultiva pamantului. Resedinta, Hotel de Nesle, este cea a ducelui din Paris. Aceeasi simbiolistica este continuata si in luna Iulie. Castelul este cel din Poitiers, de asemenea proprietate a ducelui.
Luna August este luna vanatorii (vulturii, cainii si suita dau acest sens picturii). Interesanta este imaginea taranilor ce inoata, aducand astfel o dimensiune ludica intregului desen. Castelul este Chateau d`Etampes.
Luna Septembrie. Se se culeg strugurii. Castelul este cel de la Saumur, una dintre cele mai cunoscute fortificatii medievale.
Luna Octombrie este plina de activitati specifice sfarsitului de toamna. Castelul este de data aceasta cel regal din Paris, Castelul Louvre.
Luna Noiembrie (cea in care lucrarea a suportat masiva interventie a lui Colombe) ne este redata de taran ul care alunga o turma de porci mistreti.
Luna Decembrie era recunoscuta pentru jocurile specifice, reprezentate in lucrarea fratilor Limbourg de vanarea unui porc mistret. Castelul redat pe fundal este cel de la Vincennes, una dintre resedintele regale.
fotografiile sunt preluate de pe www.britannica.com
folosirea acestui material, intra sub incidenta drepturilor de autor. va rugam sa citati sursa informatiilor.
Un comentariu
Pingback: Castele și căpițe ilustrate de Frații Limburg | clipe de reverie