2Feb

69 – O ANIVERSARE SUMBRĂ

Să mai uităm un pic de guvernul acesta falimentar și să ne amintim că în urmă cu 69 de ani se încheia Bătălia de la Stalingrad, poate cea mai teribilă bătălie a tuturor timpurilor.

propaganda de stat sovietică a născut imediat picturi eroice în cinstea curajului arătat de proprii soldați.

În această dimineață, acum 69 de ani, mareșalul Friedrich von Paulus semna actul de capitulare al armatelor germane și a aliaților acestora în fața armatei sovietice.

Rămâne până astăzi una dintre cele mai sângeroase bătălii, cele mai importante și cele mai dureroase experinețe umane din istorie.

clădirea Pavlov

Bătălia de la Stalingrad a însemnat finalul expansiunii germane în cel de Al Doilea Război Mondial, a însemnat începutul ofensivei sovietice ce se va finaliza în vârful clădirii Bundestag-ului german din Berlin.

soldați ruși în ofensivă

Peste trei milioane de combatanți, sovietici, germani, români, italieni, unguri, finlandezi, croați și cu siguranță și alte naționalități au luptat pe malurile Volgăi. Aproape două miloane dintre aceștia și-au găsit sfârșitul la Stalingrad.

Doar 90.000 de soldați ai Axei au mai rămas în viață și au fost capturați de armata sovietică, dintre aceștia doar 6.000 au mai revenit în țările lor.

prizonieri germani

Peste 20.000 de piese de artilerie, 2.000 de avioane, 1.400 de tancuri au fost folosite de cele două armate între august 1941 și februarie 1943.

avioane germane

200.000 de români au luptat în această bătălie, conduși de generalii Petre Dumitrescu și Constantin Constantinescu, aproape toți soldații pierind în bătălie sau fiind luați prizonieri de către sovietici.

soldați români

Orașul a fost în întregime distrus. Astăzi Stalingradul poartă numele de Volgograd. Orașul are peste un milion de locuitori. Viața continuă.

Volvograd în 2010

soldați germani în ofensivă

soldați sovietici

soldați sovietici

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    VOLGOGRAD este de fapt nume nou, inventat DUPA moartea lui Stalin.
    Si acolo s-a facut o reevaluare numai partiala..jos cu Stalin..(dupa ce era mort deja)…dar traiasca Uniunea Sovietica Patria Comunismului.
    Inainte de a fi numit Stalingrad orasul (relativ nou,parca sec XVIII) s-a numit Tzaritzân (scriu fonetic) aproximativ=Orasul Tzarului. La rasturnare cultului personalitatii (numai al lui Stalin..restul au continuat la fel)lui STALIN, n-au vrut sa dea numele vechi Tzaritzân…era prea de tot cu TZARUL in COMUNISM..si i-au trantit iute un Volgo-Grad/Volgograd Orasul de pe Volga. Semnificativ este ca nici acum nu l-au redenumit traditional Tzaritzân. Numele de fapt le-a fost inspirat, inafara faptululi ca orasul este realmente pe Volga, de pictura lui Repin: Burlaký na Volge/Tragatorii-la-Edec de pe Volga..Un act patriotic-comunist..(burlaký=in interpretarea lor, exploatati, iobagi)+Maica Volga= Maica Rusia..

  2. ..8/10..este bine pentru un inoapetcr;))..usor usor poate anul viitor o sa ma clasez mai sus. Multumesc si eu ca mi-ai dat un loc in primele 10 bloguri,ma simt onorat:D Nu pot sa iti urez decat…un sincer la multi ani si sarbautori fericite alaturi de cei dragi!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*