25Ian

CREAREA ROMANIEI

Theodor Aman, Proclamarea Unirii

sursa fotografiilor este www.wikipedia.org

Pe 24 ianuarie 1859, acum 151 de ani, se infaptuia primul si poate cel mai important pas din crearea Romaniei. In decurs de doar 19 zile cele doua Adunari Ad hoc ale principatele Moldovei si Tarii Romanesti au deci ca pe langa o Camera de Justitie si Casatie sa aiba in comun si un domnitor. Acesta a fost pasul decisiv, un adevarat efect de bulgare, care va duce la crearea statului modern roman.

harta Romaniei rezultata in urma unificarii Principatelor

A fost un eveniment pe care noi astazi nu il pretuim la adevarata sa valoare. Unii se prefac ca il pretuiesc altii cred ca il pretuiesc dar de fapt ei au in fata o imagine falsa creata de propaganda comunista, propaganda ce si astazi isi face efectele.

Adunarea Ad hoc din Tara Romaneasca in 1857

La 24 ianuarie 1859 nu s-au unificat cele doua principate, Romania nu si-a recunoscut in sfarsit intreg teritoriul. Odata cu 24 ianuarie s-a pornit un proiect, poate unul dintre putinele duse pana la capat de elita noastra, ce a avut ca si rezultat ROMANIA, un stat modern, un stat cu institutii noi, cu o serie de reforme ce au dus la modernizarea intregii natiuni, cu o cultura noua, cu un stil de viata ce se va asemana mai repede cu cea de la Paris, Viena sau din alta capitala Occidentala si nu cu una din orasele Levantului.

Alexandru Ioan Cuza                  Mihail Kogalniceanu

De ce este importanta aceasta zi? Pentru ca ea, indirect ne-a lasat mostenire o serie de simboluri ale Romaniei. Una dintre principalele institutii ale acestui condominium walaho-moldovenesc, Comisia Centrala de la Focsani (o adevarata mandrie pentru focsaneni, ar trebui sa fie aceasta Comisie si pentru meritele sale in fondarea Romaniei, dar nu stiu cati stiu de aceste mosteniri ale istoriei) a pornit majoritatea reformelor si majoritatea schimbarilor. De atunci avem cutuma numirii Mitropolitului Moldovei ca si patriarh. De atunci avem Parlament bicameral. De atunci avem moneda proprie, armata sau infrastructura proprie.

Ion C. Bratianu               Constantin A Rosetti

Tot acele momente ne-au mai lasat ceva. EXEMPLE!!! O generatie de oameni politici care au reusit sa construiasca ceea ce noi numim astazi ROMANIA. Perioada comunista ne-a adus in fata un singur om: Alexandru Ioan Cuza. Propaganda a facut acest lucru din doua motive simple. Trebuia creat un exemplu la care apoi se putea relationa Ceausescu, iar Cuza parea cel mai curat din punct de vedere politic (desi trebuie sa ii recunoastem apropierea sa evidenta de liberalii moldoveni din mediile carora chiar si provenea). Nu este singurul si nu de unul singur a facut ceea ce a facut. Sa nu il uitam pe Mihail Kogalniceanu, aliatul sau liberal dar si cel mai important infocat sustinator unificarii din Moldova (avand in vedere aici miscarile separatiste din principat). Sa nu il uitam pe Manolache Costache Epureanu, viitorul prim ministru conservator sau pe Anastasie Panu, caimacamul ce l-a propulsat pe Cuza. Sa nu uitam pe liberalii radicali I. C. Bratianu sau C. A. Rosetii, cei mai decisivi unionisti din Tara Romaneasca.

Manolache Cistache Epureanu                Anastasie Panu

Lor le datoram intreaga noastra istorie cu care astazi ne mandrim.

Distribuie articolul:

4 comentarii

 1. Stimate Domn,
  Interesante poastarile de pe Blogul dvs.!
  FILMUL ZILEI ne infatiseaza o tragedie a trecutului care, din pacate, se mai manifesta si astazi, dar ce-i drept la dimensiuni mai mici insa cu aceleasi urmari tragice pentru omenire.
  ARTA ZILEI ne infatiseaza o tragedie care a insotit omenirea de la aparitia ei si pana in prezent, o tragedie pe care noi o numim generic „SARACIE”, dar care se pare ca rezista cu stoicism tutror incercarilor de a o radica.
  SUNETUL ZILEI vine sa dea un pic de speranta si de optimism ca, poate CANDVA si UNDEVA ne va fi mai bine.
  Comentariul CREAREA ROMANIEI ne „arunca” putin in trecut, dar cu folos caci, cum bine ati sesizat, istoria neamului nostru nu mai este un subiect de actualitate desi, in anumite momente, ne poate dezvalui pilde perfect valibile si astazi.
  Intewresante postarile de pe Blogul dvs.!

 2. pt MARIN

  multumesc mult pentru aprecieri….

 3. AZI (25.01.2010)D.N.A. L-A CHEMAT DE PRIMARUL IASULUI (NIKITA) PENTRUA SE FACE PRESIUNI PENTRU A NU VA MAI SUSTINE.
  DNA VA CONTINUA CU MAZARE SI ALTII
  REFERITOR LA INTALNIREA DIN POIANA BRASOV:ILIE SARBU JOACA DUBLU,SPUNANDU-I LUI BASESCU CINE VA SUSTINE SE DECI PE CINE TREBUIE BASESCU SA SANTAJEZE PRIN D.N.A..GARDA FUNANCIARA,ANI,
  DIACONESCU A FOST SI A RAMAS ESTE PREFERATUL MASONERIEI EVREIESTI .INTERMEDIARUL DIN ACE4STE ZILE ,ESTE NIMENI ALTUL DEACT ADRIAN SEVERIN
  DE CE IL COMPARA ANDREA PORA(LA INTALNIREA DE LA REALITATEA UNDE A FOST PREZENT SI CRIN ANTONESCU) IN ZIUA DE23.01.2010 PE BASESCU CU CUZA?CACI CUZA ESTE UN PATRIOT ,IAR BASESCU ESTE UN MAFIOT SI UN TRADATOR AL INTERESELOR NATIONALE.
  CACI CE “REFORMA” CE MODERNIZARE VREA SA FACA TRAIAN,AM VAZUT SI LA OBAMA(IN SANATATE):SA PUNA BIRURI PE SEAMA CONTRIBUABILILOR!!!
  CODUL ELECTORAL CARE NU S-A VOTAT IN PARLAMENT PE VREMEA GUVERNARII NASTASE,DOVEDSETE CA TRAIAN BASESCU A CONDUS DIN UMBRA GRUPURILE DE INTERESE MAFIOTE INTERPARTINICE ,CARE NU AU DORIT CA PUTEREA JUDECATOREASCA SA FIE PUETRNICA CI O ANEXA A PRESEDINTELUI SI A PUTERII EXECUTIVE!!!REZULTATUL S-A VAZUT IN ANUL 2004 SI IN ANIUL 2009!
  CEI DOI ASA ZISI REFORMATORI AI PD,SUNT DE FAPT DOAR FORMATORI MINCINOSI DE OPINIE CARE INCEARCA SA EVITE PRABUSIREA P.D. PRIN SCHIMBAREA STATUTULUI SI A SIGLEI.(TRANDAFIRUL )
  ARUNCAREA MASTII (A TRANDAFIRULUI RAMAS=TRAIAN BASESCU DIN BUCHETUL CU CEILALTI I DOI TRANDAFIRI :ILIESCU SI COZMANCA )
  MACOVEI SI TRAIAN BASESCU SUNT IN PROPORTIE DE 55%VINOVATIPENTRU STAREA JALNICA IN CARE SE AFLA JUSTITIA ROMANA!!!RESTUL DE VINA APARTINE ,LIDIEI BARBULESCU SI MAGISTRATILOR COORDONATI DE CEAUSISTA ASOCIATA AFINEI ANA SANDU !

  joi, 15 octombrie 2009Dezvoltarea masoneriei în România

  O activitate masonică permanentă în legatură cu organizaţiile similare din străinătate începe să formeze din 1856. Tot în acelaţi an se formează loja Steaua României sub oblăduirea Marelui Orient de Franţa şi îşi schimbă numele ulterior în Le Sages d’Héliopolis. Marele Orient de Franţa va mai înfiinţa noi loji: Farul Ospitalier (1865) în Brăila, Discipolii lui Pitagora (1866) în Galaţi, Steaua României (1866) la Iaşi şi Egalitatea (1871) în Bucureşti. Francmasoneria în Principate era condusă de loja Les Sages d’Héliopolis, care edita din 1874 revista lunară Mistria. Obedienţele altor ţări vor forma şi ele loji pe teritoriul românesc: loja Armonia din Bucureşti sub obedienţa Marelui Orient al Italiei în 1875, loja Zur Bruderlichkeit, formată din francmasoni de origine germană sub oblăduirea Marii Loje Simbolice a Sfântului Ioan din Ungaria, în 1865 şi loja Estrella de Danubio, tot din Bucureşti, formată în 1879 şi pusă sub obedienţă Marelui Orient Lusitan Unit din Portugalia.[1]

  Privind toate aceste lucruri în ansamblu, se poate afirma că din deceniul al optulea al secolului al XIX-lea, nu mai putem vorbi de un naţionalism masonic, de aici înainte scopurile masoneriei vor deveni oarecum identice cu cele ale ocultei evreieşti, fapt semnalat şi de marea personalitate politică a vremii respective, Mihai Eminescu.
  Revenind la activitatea masoneriei autohtone, un moment destul de important a fost constituirea Marii Loji Naţionale din România în anul 1880. Importanţa acestui eveniment este dată de faptul că se face posibilă de acum înainte nesubordonarea lojilor româneşti faţă de alte puteri masonice străine. Epoca masoneriei va fi dominată în această perioadă de Constantin Moroiu, Marele Maestru al Marii Loje Naţionale din România. Lojile care vor forma Marea Lojă au fost Învăţaţii lui Heliopolis (o fracţiune a lojii) şi Egalitatea subordonate până atunci Marelui Orient de Franţa, L’independence Roumain, Armonia şi România, subordonate Marelui Orient al Italiei, loja Zur Bruderlichkeit şi o lojă din Bârlad a cărei nume şi obedienţă nu sunt cunoscute. Marea lojă îşi avea sediul în Bucureşti şi lucra numai în cele trei grade simbolice, având ca deviză: Dreptate, libertate, fraternitate![7]
  Imediat după înfiinţare, vor exista dispute între Marele Maestru Constantin Moroiu şi unii francmasoni din lojile moldovene care nu recunoscuseră obedienţa Marii Loji Naţionale şi continuau să se subordoneze Marilor Orienturi din străinatate. Cauza acestei dispute o constituia faptul că Marea Lojă şi atelierele sale refuzau să admită evrei, aşa cum reiese din scrisoarea lui R. E. Scrib către Grimaux publicată în revista Le Monde Maçonnique din Paris. În urma acestui scandal este ales ca Mare Maestru Anton Costiescu.[8] La 1 ianuarie 1883 are loc organizarea pe plan naţional a Ordinului Masonic Român, ce activa în baza constituţiei din 5/17 noiembrie 1880.[9] Acest ordin avea sub obedienţă lojile: Steaua Dunării, Hyram, Cuza Vodă, Progresul, Aurora, Armonia, Traian, Farul, Steaua Sudului, Concordia, Unire şi Fraterniate şi Concordia Română.
  În afara obedienţei Marii Loji activau lojile:
  -sub obedienţă franceză (Marele Orient de Franţa): o parte din loja Înţelepţii lui Heliopolis (Bucureşti), Farul Ospitalier (Brăila), Discipolii lui Pitagora (Galaţi), Unirea (Piteşti);
  -sub obedienţă italiană (Marele Orient al Italiei): Costache Negri (Bacău), Steaua Bârladului (Bârlad), Lumina (Buzău), Unirea (Focşani), Ştefan cel Mare (Roman);
  -sub obedienţă portugheză (Marele Orient Lusitan Unit): Steaua Dunării (Bucureşti), România (Iaşi), Farul Giurgiului (Giurgiu).[10]
  Una dintre cele mai importante probleme ale perioadei respective o constituie înlăturarea de la putere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, eveniment de care masonoria nu a fost străină. Toţi istoricii de propagandă ai masoneriei române îl trec şi pe Cuza în rândul membrilor Frăţiei, însă nu există nicio probă sau mărturie despre participarea domnitorului la vreo lojă. O singură sursă masonică îl menţionează ca făcând parte din francmasonerie, dar se referea la o lojă inexistentă, Steaua Dunării din Galaţi, unde în 1859 ar fi fost chiar Maestru Venerabil. Nu este probată de nicio dovadă existenţa acestei loji.[11] Totodată, domnitorul nu este menţionat de colonelul I. T. Ulic, care publică în 1923 un istoric al masoneriei cu o listă de personalităţi române francmasone din perioada 1734-1912, şi nici de Toma Petrescu, sursă antimasonică, numele său negăsindu-se în lista cu cele peste 1500 de nume menţionate.[12]

  Potrivit istoricului Alex Mihai Stoenescu, componenţa lojii Înţelepţii din Heliopolis, care aduna lideri liberali radicali şi moderaţi şi lideri conservatori, precum şi cei mai importanţi bancheri evrei implicaţi în finanţarea dezvoltării economice a tânărului stat, Hilel Monoah, Sabatay Halfon şi Jacques Cohen, ar fi reprezentat nucleul de influenţă al montruoasei coaliţii.[14] Se pare că domnitorul aflase de planurile lor, de aceea va acţiona prompt, prin represaliile menţionate mai sus. Tipul de conflict în care s-au angajat lojile francmasonice Steaua Dunării şi Înţelenţii din Heliopolis le îndepărteză de orice legătură reală cu o francmasonerie autentică, dându-le alura unor organizaţii oculte. În perioada 1864-1865, loja Înţelepţii din Heliopolis a atras tot mai mulţi ofiţeri din cadrul armatei, ca aspect secret şi strategic pentru planul de îndepărtare al domnitorului şi pregătirea unui corp ofiţeresc care să pună în aplicare planul. Toţi ofiţerii care l-au arestat pe Cuza, silindu-l să demisioneze au fost francmasoni, membrii ai aceleiaşi loji, Înţelepţii din Heliopolis.[15]
  Următorul moment marcant în viaţa francmasoneriei romaneşti este redeşteptarea masoneriei în 1923 de grupul Pangal-Noradunghian, cu acceptul regelul Ferdinand I, motiv pentru care va fi proclamat prin Constituţia masonică din 1923 ca protector al Francmasoneriei. Despre activitatea masonică al celui de-al doilea rege al României nu sunt mărturii clare, istoricul Horia Nestorescu-Bălceşti afirmând că după consultări cu Ion I. C. Brătianu, Iuliu Maniu şi Alexandru Vaida-Voevod, va intra în 1919 la Paris în francmasonerie.[16] În această perioadă vor accede în ordin personalităţi importante ale vieţii publice ca Mihail Sadoveanu sau Constantin Argetoianu. La 24 ianuarie 1934 Marea Lojă Naţională din România (de obedienţa franceză) se federalizează cu Marele Orient al României (de obedienţă americană), formând Francmasoneria Română Unită, Mihail Sadoveanu devenind Mare Maestru al acesteia, iar Emil I. Papiniu, Mare Secretar General.[17] Iată articolul 1 din noua constituţie: ,,Franc-Masoneria Română Unită (F.M.R.U.) este o federaţie de rituri şi constituie o Obedinţă unică, regulată, autonomă şi suverană pentru toţi masonii şi toate atelierele de oricare grad aparţinând riturilor recunoscute de pe întreg teritoriul Statului Român. La promulgarea prezentei Constituţii, ea se compune din Marea Lojă Naţională din România şi Marele Orient al României. Vor putea intra în Federaţie toate organizaţiile de pe teritoriul României pe care Franc-Masoneria Română Unită le va considera regulare şi vor adera la prezenta Constituţie”.[18] În rândul acestei Federaţii intrau 50 de loji, dar unirea a fost de scurtă durată, la data de 22 ianuarie 1935, din cauza unor scandaluri interne, scindându-se în patru fracţiuni.[19] Perioada imediat următoare va fi marcată de ofensiva antimasonică naţionalist-creştină, reprezentată de elita intelectuală a vremii.

  ________________________________________
  [1] Radu Anastasiu, op. cit., p. 26-27.
  [2]Teşu Solomonovici, op. cit., p. 225.
  [3] Ibidem, p. 226.
  [4] Teşu Solomonovici, op. cit., p. 225.
  [5] Masonerie şi Iudaism…, p. 108-109. Ca şi B’nai B’rith, Alianţa Israelită Universală a fost creată după ce în anul 1840 lumea a fost oripilată de ştirile privind teribila asasinare a părintelui Thomas din Damasc. Investigaţiile făcute cu seriozitate au condus la condamnarea a trei evrei, care au recunoscut abominabila crimă, făcută în scopul îndeplinirii unui ritual evreiesc pentru procurarea de sânge uman. Cazul părintelul Thomas este amplu prezentat în studiul doctorului Nicolae Paulescu Omorurile rituale. Indignarea întregii lumi îndreptată împotriva evreimii i-a făcut pe membrii proeminenţi ai acesteia să realizeze pericolul ce ameninţa noile emancipări dobândite de evrei în majoritatea ţărilor, aşa că şi-au concentrat eforturile să acopere vinovăţia evreilor în afacerea din Damasc. Primii dintre aceştia au fost Moses Montefiore, Adolph Cremieux şi Solomon Munk. Totuşi, adevăratul inspirator al Alianţei Israelite Universale a fost Hirschkalisher, rabin în Thorn (Rusia), împreună cu entuziastul său adept, Moses Hess. Nefiind un ordin masonic evreiesc, precum B’nai B’rith, Alianţa Israelită Universlă a fost creată oficial abia în 1860, în Franţa (stat european în care B’nai B’rith-ul nu avea încă loji) de către Aristide Astruc, Isidor Cahen, Jules Carvalho, Narcisse Leven, Eugen Manuel şi Charles Netter. Primul ei preşedinte a fost un anume Konigswarter, dar cel mai inportant şef al Alianţei Israelite a fost Adolph Cremieux, preşedinte al acesteia între 1863-1867 şi între 1868-1880. Principalul scop al înfiinţării al aceste alianţe a fost unul politic, şi a fost clar exprimat în raportul ce a circulat după înfiinţarea ei, în care era statuat că: toate faptele importante sunt reprezentate în lume de către naţiuni, care creează guverne oficial autorizate să le reprezinte şi să vorbească pentru ele. De aceea Alianţa Israelită Universală a fost destinată să fie guvernul reprezentativ al tuturor evreilor din orice ţară ar trăi, sub autoritatea secretului lor Cahal sau regulă comunitară. Legătura dintre Alianţa Israelită Universală şi francmasoneria ne-evreiască a fost susţinută ani buni de către Adolph Cremieux, iniţiat cu gradul 18 într-o lojă a Marelui Orient al Franţei. Dar cu masoneria evreiască, adică ordinul B’nai B’rith, Alianţa Israelită se afla în cele mai strânse relaţii, acţionând împreună chiar în cele mai importante şi secrete operaţiuni. În acest sens, cel mai elocvent moment este participarea lui Armand Levy, renumit lider al Alianţei la semnarea în data de 12 septembrie 1874 a actului de concordat între Masoneria Universală, reprezentată de Albert Pike, şi federaţiunile B’nai B’rith, reprezentate de Levy. Chiar dacă informaţiile privind strânsa colaborare dintre cele două formaţiuni evreieşti în actiunile oculte sunt prohibite, relatări precum semnarea acestui concordat, fiind destul de rare, legăturile pot fi totuşi probate şi mai aproape de zilele noastre, prin faptul că importante personalităţi aparţin ambelor organizaţii. Dacă ar fi să privim mai atent, ambele organizaţii, una masonico-iniţiatică şi cealaltă politico-ocultă, au chiar şi denumirile comune.
  [6] Masonerie şi Iudaism…, p. 116.
  [7] Radu Anastasiu, op. cit., p. 27-28.
  [8] Teşu Solomonovici, op. cit., p. 225.
  [9] Constituţiunea ordinului masonic din România, Tipo-Lithographia Doru P. Cucu, Bucureşti, 1881, p. 3.
  [10] Teşu Solomonovici, op. cit., p. 226.
  [11] Alex Mihai Stoenescu, op. cit., p. 350.
  [12] Horia Nestorescu-Bălceşti, Enciclopedie ilustrată a Francmasoneriei din România, vol. I, Editura Centrului Naţional de Studii Francmasonice, Bucureşti, 2005, p. 322.
  [13] Ibidem, p.322.
  [14] Alex Mihai Stoenescu, op. cit., p. 352.

  [15] Alex Mihai Stoenescu, op. cit., p. 232.
  [16] Horia Nestorescu-Bălceşti, Enciclopedie ilustrată a Francmasoneriei din România, vol. I, Bucureşti, 2005, p. 372.
  [17] Teşu Solomovici, op. cit., p. 227.
  [18] Franc-Masoneria Română Unită. Federaţiunea Marii Loji Naţionale din Romînia cu Marele Orient din România. Constituţia, Bucureşti, 1935. p. 3.
  [19] Teşu Solomovici, op. cit., p. 227.
  Masonii evrei si-au ales presedintele la Bucuresti 14 Mai 2008,
  Cea de a cincea conventie europeana a celei mai mari organizatii evreiesti din lume, B’nai B’rith, s-a desfasurat la Bucuresti, in perioada 11-14 mai, cand a fost ales si noul presedinte al organizatiei europene, britanicul Graham Weinberg,
  Contabil de meserie, Graham Weinberg a fost ales pentru a conduce B’nai B’rith pentru urmatorii trei ani.

  Potrivit informatiilor oficiale, organizatia B’nai B’rith a fost infiintata in 1843, la New York, de 12 emigranti evrei din Europa. In timp, B’nai B’rith a devenit cea mai puternica organizatie evreiasca din lume, detinand reprezentante in peste 50 de state si fiind prezenta in mai multe organizatii internationale. Printre acestea, amintim doar ONU, UNESCO si Consiliul Europei.

  Neoficial, B’nai B’rith este considerata o organizatie masonica, dupa unele surse, chiar cea mai influenta.

  La Conventia de la Bucuresti au participat toti presedintii organizatiilor B’nai B’rith din Europa, precum si mai multi invitati din Statele Unite, unde se afla de altfel sediul central al organizatiei.
  Iliescu: „Un partid serios nu acceptă să-i fie atacat liderul fondator”Azi – 02:29 |
  În apropierea alegerilor din PSD, Ion Iliescu critică, într-un interviu pentru România liberă, multe din gesturile perdantului Geoană, dar și „excesul de zel” al lui Năstase, comentează momentul casetei cu băiatul lovit de Băsescu și ieșirea lui Patriciu pe această temă și declară ca opoziția este „purgatoriul” care ajuta PSD să scape de „oportuniști” și „fripturiști”. Contestat el însuși în postura de președinte de onoare, Ion Iliescu are răspuns inclusiv la această chestiune.

  GREII P.S.D.-ului AU FOST COMPLICI ATATEA LUNI DE ZILE LA Dezbatere despre modificarea Constitutiei
  29 Ianuarie 2009 –
  Institutul de Studii Populare (ISP) şi Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI) va invita miercuri, 28 ianuarie, la Hotelul Intercontinental, sala Ronda, începând cu ora 11:30 la dezbaterea: ‘O Constituţie pentru cetăţeni’
  În cadrul dezbaterii vor fi abordate următoarele probleme: carenţe ale textului constituţional actual; propuneri de remediere a acestor carenţe; paşi concreţi pentru schimbarea Constituţiei actuale.
  Programul dezbaterii:
  11:30 -12:00 Sosirea invitatilor, cafea;
  12:00 -12:10 Cuvânt introductiv din partea moderatorului: Sever Voinescu
  12:10-13:15 Vorbitori: Ioan Stanomir, Valeriu Stoica, Corneliu Liviu Popescu, Adrian Miroiu, Cristian Preda;
  13:15-14:30 Intervenţii ale participanţilor;
  14:30-15:00 Reacţii ale vorbitorilor.
  Dezbaterea este organizată cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer.
  Sever Voinescu,Valeriu Stoica:Ioan Stanomir:,Liviu Popescu:,Adrian Miroiu:,Cristian Preda:,Valeriu Stoica & Liviu Popescu:,Radu F. Alexandru:,Radu Carp:,Gheorghe Iancu:,Catalin Avramescu:
  Referendum preliminar despre constitutie? (Dan Tapalaga, Cristian Preda, Ioan Stanomir & Valeriu Stoica),Rodica Culcer:,George Severin:Anca Boagiu:

  Institutul de Studii Populare

  Institutul de Studii Populare (ISP) este fundaţia Partidului Democrat Liberal avand un rol de think-tank, prin intermediul căreia vor fi dezvoltate elementele doctrinare şi de identitate politică a PDL. Misiunea fundamentala a ISP este sa contribuie la prosperitatea Romaniei si la consolidarea valorilor democratice in Romania si in regiune. ISP isi propune sa contribuie la dezvoltarea şi promovarea doctrinei populare în Romania, sa proiecteze si sa recomande politicile publice necesare unei guvernari eficiente de centru-dreapta.
  Aflat in serviciul natiunii romane si a cetatenilor sai, ISP va promova valorile nationale si occidentale de centru-dreapta, va promova libertatea economica, politica si religioasa dar si responsabilitatea civica. In acest scop, ISP va elabora studii de analiza politica sau analiza politicilor publice si alte publicatii similare, va organiza si sustine grupuri de lucru, seminarii, forumuri de dezbatere si scoli de training.

  Reconstructia dreptei
  Institutul de Studii Populare (ISP) si Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI) au organizat marti, 5 mai, la Hotelul Hilton, sala Le Diplomate, dezbaterea: Reconstructia dreptei.
  Dezbaterea a avut ca punct de plecare cartea Reconstructia Dreptei: intre experimentul capitalist occidental si proiectul national romanescde Valeriu Stoica si Dragos-Paul Aligica, aparuta recent la editura Humanitas.
  Programul dezbaterii a fost urmatorul:
  11:30 -12:00 Sosirea invitatilor, cafea;
  12:00 -12:10 Cuvant din partea moderatorului dezbaterii, domnul Gabriel Liiceanu.
  12:10 -13:15 Vorbitori: Sever Voinescu, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Valeriu Stoica, Dragos-Paul Aligica.
  13:15 -14:05 Interventii ale participantilor;
  14:05 -14:30 Reactii ale vorbitorilor.

  Valeriu Stoica, Paul Dragos Aligica
  Reconstructia dreptei
  Intre experimentul capitalist occidental si proiectul national romanesc
  Humanitas, Politica, Stiinte Sociale & Politica Intelegem foarte bine ca, publicand o carte ca aceasta, ne inscriem intr-o lupta. Intelegem ca propunerile noastre vor trezi reactii din partea celor care gandesc formula si arhitectura doctrinara a politicii de dreapta din perspectiva altor paradigme. Si, de asemenea, mai intelegem ca aceste reactii nu ne vor fi favorabile, asa cum nici reactiile noastre nu sunt favorabile proiectelor unei drepte a secolului XXI care s-ar revendica de la radicalismul antiliberal si anticapitalist al perioadei interbelice sau care s-ar complacea prea mult in nostalgia aristocratiei secolului al XIX-lea. Dorinta noastra nu este sa evitam polemicile, fie ele si taioase. Am dori insa ca aceasta confruntare sa se dea acolo unde ii este locul – adica in planul ideilor si al argumentelor. Testul fiecarei tabere care se confrunta acum pentru a defini spiritul noii drepte si a-si impune interpretarea asupra acesteia va fi dat de capacitatea de a-i convinge pe ceilalti ca varianta sa este cea mai viabila, ca propune vehiculul intelectual apt sa raspunda provocarilor istorice ale momentului, proband astfel aptitudinea de a duce mai departe, in noul mileniu, proiectul national si familia europeana. Altfel spus, obiectivul ultim al lucrarii de fata este sa-si convinga cititorii ca in paginile sale vor gasi schitate principiile unui astfel de instrument intelectual-politic si inceputul unui dialog in acest sens.
  Autorii
  Severin, privind la Ciolos, il intreba cu dispret: Cine esti?…
  15/01/2010

  Severin îi sopteste în casca lui Ciolos la ce adâncime trebuie îngopate moleculele de hidrogen si oxigen pentru a nu se produce, Doamne fereste, incalzirea globala.
  Ciolos a avut o prestatie foarte buna. Nu stiu daca vreo televiziune din Romania a transmis audierile, eu le-am urmarit pe Internet. Europarlamentarul socialist Paolo de Castro, presedintele Comisiei de agricultura a remarcat aplauzele de la final: “Nu stiu cati dintre noii comisari desemnati au primit asemenea aplauze.” I-a strans mâna lui Ciolos: “: “A fost foarte bine intr-adevar, Dacian”.
  Update: Paolo de Castro, presedintele comisiei pentru agricultura din PE: Comisia si-a dat avizul in unanimitate. Dacian Ciolos este printre putinii comisari care obtin atata sustinere in comisie
  E momentul sa ne amintim de alt europarlamentar socialist…. Adrian Severin. Marele detector de tradatori (Severin o considera pe Macovei “un tradator in Parlamentul European”), vorbea cu dispret despre Ciolos. Stia ca-i “consilierul presedintelui Basescu”, dar “dacă l-aş vedea aici în sală, nu îl recunosc, nu ştiu cine este”. Va propun aceste nestemate ale gândirii severinene, consemnate la vremea respectiva de cronicarii Mediafax:
  “Nu cred că domnul Cioloş este unitatea de măsură a patriotismului. Sunt patriot de un cioloş, sunt patriot de doi cioloş, şi aşa mai departe. Noi, în acest moment, ducem o dezbatere foarte dură la nivelul PE şi al PES, şi aceasta nu este în legătură cu domnul Cioloş, pe care eu personal nici nu-l cunosc. Dacă l-aş vedea aici în sală, nu îl recunosc, nu ştiu cine este
  CHEMAREA LA VANTU IN ACEA NOAPTE ,A FOST O MISCARE CU DOUA EFECTE :PENTRU CA DIACONESCU SA SE PUNA BINE CU P.E.S.PENTRU CA SE STIA INCA DE ATUNCI DE REZULTATUL A LEGERILOR PREZIDEBNTIALE :INFRANGEREA LUI GEOANA . NUMAI PRIN FRAUDA BASESCIANA!!!!BASESCU A CLOCIT TOATA TARASENIA!!!!!!!
  ACUM INTELEGEM DE CE S-A DUS DIACONESCU ;LA INTALNIRE CU RASMUNSEN CAND GEOANA A SPUS IN MOD REALA CA ESTE OBOSIT SI CA SE DUCE SA SE RELAXEZE LA VANTU!!!
  DE CATE ORI TRIMETEAM EMAILURI LA P.SD.,DUPA NU STIU CAT TIMP OBSERVAM CA NU MAI PUTEAM TRIMITE PENTRU CA ACEST SITE- ERA VIRUSAT.
  DE CE PENTRU CA ALTII DIN PSD SA NUAFLE ADEVARUL DESPRE COMPLICITATEA MULTORA CU BASESCU!!!!
  PERMANENT SAU MISCAT PERVERS SI MAI INCET PENTRU CA EU SA NU-MI DAU SEAMA!!!!
  E oficial acum – PSD s-a virusat rău :)))23 January 2010 11:09

  Până acum doar se bănuia… acum e oficial :))) PSD e virusat… şi nu ştiu clar ce e. Unii doftori în informatică îmi spun că e un cal troian, un calutţ troian care a pus la pământ site-ul ofiacial al PSD. Habar nu am despre ce vorbesc oamenii ăştia, dar săracul site ce să facă şi el – nici nu mai ştie de cine să asculte. Şi acum dacă e troian… a cui să fie el? Unii ar spune că al lui Băsescu, trimis calare pe flacărica violetă sau o manivelă ceva :)))
  Voi cu ce credeţi că avem a face?

  Geoana, Hrebenciuc si Vanghelie – indezirabilii lui Mitrea
  Vineri, 22 ianuarie 2010 21:41, Ziarul: Realitatea
  Fostul ministru al Transporturilor sustine ca va candida in mod cert la presedintia PSD, ca Ion Iliescu pare sa-l sustina pe Nastase, si ca acesta din urma pare sa fi uitat ca el, Mitrea, a fost varful de …

  Cum a bagat Boc apa si canalizare la castelul lui Dragnea pe banii Guvernului
  Scris in data de 20 January 2010 de Adriana Dutulescu –
  Ce credeti ca a rasarit in declaratia de avere a lui Liviu Dragnea, presedinte al Consiliului Judetean Teleorman si secretar general al PSD? Nu, nu o proprietate in Brazilia, ci o casa in obscurul sat Pleasov din Teleorman. Dar nu orice casa, ci una care frizeaza nebunia. 1626 de metri patrati! De ce oare si-ar face cineva o casa cit juma’ de stadion?
  Trecind peste aceasta intrebare de om sarac ), ce credeti ca figureaza in Monitorul Oficial, ala unde apar actele prin care Guvernul imparte banii publici?
  Un HG, semnat de doamna Udrea, ministru al Mediului in guvernul din decembrie, prin care obscurul sat Pleasov este ridicat la rand de localitate de interes guvernamental, primind din saracia bugetului bani pentru sistem de canalizare, apa, si statie de epurare. Mai sa fie! Nu vreau sa fiu paranoica, dar ma intreb, daca Dragnea nu si-ar fi facut palat in satul ala, pleasovenii ar mai fi avut norocul sa fie blagosloviti de guvern? (Nu de alta, dar, spre exemplu, la mine in comuna, in Arges, au case Cristi Diaconescu, si presedintele Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, de la PSD. Dar inca nu s-au vazut pe la noi apa si canalizare, iar de asfalt nu se stie decit de la televizor)
  Sa mai subliniez faptul ca HG-ul a fost emis in decembrie 2009, si ca tot in decembrie 2009, imediat dupa prezidentiale, Liviu Dragnea a venit in CEX-ul PSD si a zis “m-am intilnit cu Videanu si a zis ca ne asteapta sa negociem intrarea la guvernare”.
  Guvernul Romaniei
  Hotararea 1517 din 2 decembrie 2009
  privind stabilirea unor masuri pentru realizarea programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor ce contin obiective de investitii in infrastructura de mediu, care se vor executa in perioada 2009-2013
  LISTA
  subprogramelor si a obiectivelor de investitii aferente
  programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor,
  care se vor executa in perioada 2009-2013
  Sistem centralizat de alimentare cu apa, canalizare si statie de epurare in satele Saelele si Pleasov, comuna Saelele, judetul Teleorman
  P.S. pentru toti oamenii de bine care m-au acuzat ca n-am vazut virgula in declaratia lui Dragnea, precizez ca nu este nicio virgula. daca nu credeti, deoarece, evident, ziaristii sint rau-intentionati, n-aveti decit sa verificati singuri pe site-ul Consiliului Judetean Teleorman, aici. Consiliul Judetean TeleormanStr. Dunarii, nr. 178, Alexandria

  Relatiile economice, decisive pentru o intalnire Basescu – Obama
  Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 23:10 Comenteaza acest articol | 10 comentarii
  Partea americana are un interes special pentru relatiile economice cu Romania, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, dupa ce s-a intalnit, vineri, la New York, cu reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie romano-americane.

  Pe langa aspectele legate de prezenta americana in Romania si de cresterea investitiei SUA in tara noastra, chiar si in conditii de criza, s-a discutat si despre situatia economica din cele doua tari, felul in care in acest moment Romania si SUA se confrunta cu criza economica, potrivit unui comunicat al MAE remis, sambata, Ziare.com.

  In acest context, seful diplomatiei romane a subliniat ca in ceea ce priveste o posibila intalnire la nivel inalt intre presedintii SUA si Romaniei, acest lucru se va intampla „atunci cand pe palierul economic se inregistreaza progrese”.

  Totodata, Cristian Diaconescu a invitat companiile americane sa dezvolte noi proiecte de afaceri in Romania, fie ca investitii directe, fie prin relatii de cooperare. In ciuda crizei economice, Romania ofera oportunitati reale pentru investitii in domeniile energetic, financiar-bancar, auto, imobiliar, precum si in infrastructura IT, protectia mediului, agricultura, a aratat ministrul.

  Reprezentantii oamenilor de afaceri americani au subliniat faptul ca Romania ofera in acest moment un mediu transparent si propice pentru derularea de proiecte de afaceri si si-au exprimat interesul in dezvoltarea pietei de capital din tara noastra.
  Diaconescu, din nou in catarea lui Vanghelie
  Joi, 16 Iulie 2009, ora 09:14 Comenteaza acest articol | 2 comentarii
  Cristi Diaconescu are un pacat teribil: este un profesionist si isi controleaza aparitiile publice astfel incat sa nu treaca drept flecar. In ochii colegilor de la PSD, mai are unul: nu-l critica pe Traian Basescu.

  Iar interviul din „Cotidianul” a ranit adanc convingerile grupului lui Marian Vanghelie, care nu-si imagineaza cum un tip cu credibilitate mare nu contribuie la atarnarea capului lui Traian Basescu in latul istoriei.

  Raspunzand unei intrebari, Diaconescu a afirmat ca in materie de relatii internationale, un presedinte trebuie sa fie „cunoscator, profesionist, capabil sa interactioneze, sa relationeze, sa aiba instinct”. Insusiri pe care le-a lipit atat de Traian Basescu, cat si de Mircea Geoana. Si asta in contextul in care nasul „extern” al sefului statului este criticat dur de liderii PSD.

  Se pare insa ca Vanghelie a folosit interviul pentru a baga zazanie intre Geoana si Diaconescu, ca sa-si recastige capitalul pe langa presedintele PSD. Care, insa, nu este asa cum isi imagineaza Vanghelie uneori, adica prost.
  Traian Basescu pleaca in vizita in Israel
  Duminica, 31 Mai 2009, ora 13:58 Comenteaza acest articol | 6 comentarii
  Presedintele Traian Basescu pleaca, duminica, in prima sa vizita oficiala in Israel, in calitate de sef al statului.

  Din delegatia oficiala fac parte Elena Udrea si Cristian Diaconescu, ce se vor intalni, luni, la Tel-Aviv, cu investitori si reprezentanti ai companiilor de turism din Israel, scrie Jurnalul National.

  Basescu se va intalni cu seful statului, Shimon Peres si premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, cu presedintele Parlamentului Reuven Rivlin, cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, cu evrei originari din Romania si cu oameni de afaceri.

  Presedintele are prevazute in program si o vizita la Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului Yad Vashem, un pelerinaj la locurile sfinte din Orasul Vechi, precum si un dineu la resedinta omologului sau israelian.

  In plan diplomatic, vizita lui Basescu in Israel reprezinta punctul culminant al evenimentelor solemne de marcare a 61 de ani de relatii diplomatice neintrerupte intre Romania si Israel.

  In asteptarea lui Traian Basescu, pe strazile principale ale Ierusalimului si in zona cladirilor oficiale a fost arborat drapelul Romaniei, inca de miercuri.
  Basescu a incercat in zadar sa-l convinga pe Peres ca Siria vrea pace
  Luni, 01 Iunie 2009, ora 16:17 Comenteaza acest articol | 12 comentarii
  Presedintele Romaniei Traian Basescu i-a spus omologului sau israelian ca presedintele Siriei Bashar Assad nu doreste ca tara sa sa fie asociata „imaginii iraniene” si asteapta ca reia relatiile cu Israelul.

  In replica, Peres i-a spus sefului statului roman ca poate ca „Assad este interesat sa rupa Siria de asocierile cu Iranul, dar nu e interesat sa rupa si relatiile cu Iranul in sine”, arata Ynet News.

  „Daca el crede ca se poate bucura de toate – sa primeasca si Golan Heights si sa sustina si Hezbollah-ul in acelasi timp, se insela”, i-a mai spus Shimon Peres sefului statului roman.

  Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Ierusalim, la intalnirea cu omologul sau israelian Shimon Peres, ca Romania va sprijini o pace justa si durabila in Orientul Mijociu, care sa garanteze securitatea statului Israel.

  Seful statului a subliniat „rolul important” pe care comunitatea celor cu origine romaneasca din Israel l-a avut la intarirea parteneriatului dintre cele doua state.

  Shimon Peres a subliniat faptul ca Romania poate influenta, din postura sa de membru al NATO si UE, „confruntarea lumii libere cu tirania iraniana si tendinta ei de hegemonie” si a multumit oficialilor romani pentru sprijinul acordat in imbunatatirea pozitiei Israelului in Uniunea Europeana.

  In cursul serii, presedintele statului Israel va oferi un dineu de stat in onoarea presedintelui Traian Basescu. De asemenea, cei doi sefi de stat vor participa la concertul in aer liber sustinut de …
  REFORMA PARTIDELOR NOASTRE
  ianuarie 10, 2010 de severvoinescu
  SeverVoinescu
  Deputat ploieștean
  Astăzi, de la ora 20,00, sînt la Antena 3, la emisiunea lui Radu Tudor, împreună cu Cristian Diaconescu, discutînd despre reformarea partidelor noastre. Subiect interesant, nu? Apoi, revin pe blog și spun impresii.

  CEI DOI DOACONESCU SI VOINESCU ,SE PUPA MEREU CACI SUNT OAMENII LUI BASESCU!!!!

  Si Hrebenciuc l-a parasit pe Geoana. Geoana: “Va bateti joc de mine?!”Scris in data de 19 January 2010
  Geoana i-a chemat in dimineata asta la Kiseleff pe membrii BPN, oficial sa pregateasca organizarea CEX-ului de luni, neoficial sa incerce o negociere cu ei. Ceva de genul “nu-mi luati gitul, va rog frumos”. Numai ca, vorba lui Marin Preda, timpul nu mai are rabdare cu Geoana. Iar pesedistii, nici atit. Pina si Hrebenciuc, ultima speranta a lui Mirciulica, a dezertat, simtind ca ca n-are sens sa sustina un loser si sa-si riste si gitul lui. Iata ce spunea Hrebe la o sedinta cu pesedistii de la Bacau: “Ce vă pot spune, astăzi în premieră spun, pentru conducerea partidului astăzi nu am partipris. Deci astăzi dacă mă întrebaţi «Măi Hrebenciuc, tu cu cine votezi?», vă spun sincer: nu ştiu. O să vin vineri şi sâmbătă acasă şi poate o să fiu o idee mai deştept. Cred că după Consiliul Naţional o să fiu foarte deştept pe acest subiect, până atunci nu mă întrebaţi, efectiv nu ştiu”.
  Acum doua saptamini, Geoana a avut o discutie cu Nastase si Iliescu, intr-o incercare de a bate palma pe o intelegere comuna, de impartire a puterii in partid in trei, Geoana urmarind sa-si pastreze, evident, functia. Numai ca Iliescu, de la care cei doi mai tineri asteptau o transare a situatiei si un cuvint final, nu le-a dat o directie clara. Adica Bunicuta a evitat sa se pronunte. S-a pronuntat la o saptamina dupa, in public, cu o declaratie de sustinere a lui Nastase. Cu alte cuvinte, a suflat puternic in pinzele lui Nastase, care s-a apucat sa imparta functii, la negocieri cu toata lumea, in principiu pe formula Nastase presedinte, Victor Ponta secretar general, Cristi Diaconescu presedinte al Consiliului National, plus vicepresedinti.
  Ponta se simte si el intarit de conjuctura favorabila si il bate gindul sa ceara chiar sefia partidului, cu socrul Ilie Sirbu in spate pentru tragerea de sfori la negocierile cu filialele.
  Prins in mijlocul acestui virtej de negocieri incrucisate, care il exclud de la cascaval, Geoana si-a pierdut cumpatul si, dupa cum povestesc colegii sai (binevoitori ), face tot mai dese crize de nervi. Dupa ce Adrian Severin a emis raportul Institutului Ovidiu Sincai prin care cere plecarea lui Geoana din fruntea PSD, acesta a amenintat ca “va lua masuri”, si a tipat la colegii din BPN: “va bateti joc de mine?!”
  ]
  Unirea cu forţa de la Focşani…
  publicat la 25 January 2010 09:
  4 comentarii

  Ieri am prestat la Focşani la sărbătoarea dedicată Unirii de la 1859 (anul l-am precizat pentru domnul preşedinte care vede unirea undeva prin 1959). Ce am văzut mi-a lăsat un gust amar – oamenii au fost aduşi cu forţa de acasa pe un frig pătrunzător de -22 de grade. Mai mult… au fost aduşi la manifestare şi liceenii focşeneni cu misie clară – aplauze pentru preşedintele Băsescu (ei au fost postaţi în primul rând şi strigau la comanda unui angajat al primăriei). Aud că angajaţii Primăriei şi Prefecturii Vrancea/Focşani au fost convinşi în alt mod – ei au fost ameninţaţi că vor avea o zi taiată din salariu dacă nu se vor prezenta la manifestările de 24 ianuarie din faţa Teatrului Focşani. Maestrul de ceremonii a fost social-democratul Marian Oprişan – nu pot să scriu aici ce

  Când un cetăţean a luat în serios invitaţia preşedintelui şi a lui Marian Oprişan să intre în horă… s-a trezit în faţă cu vajnicii spp-işti.
  E jalnic cum preşedintele este prezent la astfel de căcaturi… de manifestări regizate de baroni ai PSD care acum sunt modele indicate de preşedinte.
  Dragnea si Hrebenciuc au trecut in tabara lui Nastase. Mitrea si Mazare, la vinatoare in Delta. Ilie Sarbu nu stie ce are gineri-su Ponta in cap.

  Scris in data de 24 January 2010 de Adriana Dutulescu – 383 citiri

  @ Adunarea pesedista de la Poiana Brasov a fost un fel de spirala energetica de aburit mintea slaba a lui Geoana. Care, dupa cum mi-au povestit unii dintre cei care au fost la discutiile din Poiana, chiar a pus botul la asigurarile de sustinere din partea baronilor. Care baroni, dupa ce l-au asigurat pe Geoana ca il voteaza la Congres, au avut grija sa ii sune si pe “ceilalti”, sa le dea si lor asigurari similare.
  @ Un exemplu graitor al duplicitatii sus-mentionate a fost Ilie Sarbu. Care il sustine pe fata pe Geoana si a tinut sa dea asigurari ca n-are nicio treaba cu gineri-su, Victor Ponta, care face tandem cu Nastase. “Nu stiu ce naiba e in capul lui”, a spus tata socru Sarbu la Brasov. Cine naiba sta sa il creada? Poate doar Geoana.
  @ Doi pioni importanti din echipa lui Geoana (adica doi pioni pina de curind), au lipsit cu zgomot de la adunarea pro-geonista din Poiana. Liviu Dragnea, care s-a dat la fund de vreo luna si nu stie aproape nimeni pe unde umbla (unii stiu, dupa cum veti citi mai jos), si Viorel Hrebenciuc. Hrebenciuc a pretextat ca e la Paris. Numai ca sedinta de la Brasov a inceput vineri seara, iar el se intorsese de la Paris joi ). Tot vineri seara a fost o sedinta mica de filiala, la organizatia lui de la Bacau. Sedinta in care pupilul sau, Dragos Benea, seful CJ Bacau, s-a laudat in fata colegelor (ca era o sedinta cu femeile pesediste) ca a vorbit cu Liviu Dragnea la telefon si acesta i-a comunicat viitoarea echipa de conducere a PSD: Nastase, presedinte, Ponta, presedinte executiv si Dragnea secretar general. Ideea generala era ca Bacaul merge cu Dragnea linga Nastase, si, prin deductie logica, Hrebenciuc merge cu Bacaul, deci cu Nastase.
  @ N-a raspuns la strigarea lui Geoana nici filiala Constanta. Nicusor Constantinescu a informat “la centru” ca avea programata pentru week-end o vinatoare de la care nu poate lipsi. A uitat insa sa mentioneze ca urma sa mearga la vinatoare cu dusmanul de moarte (politica, desigur) al lui Geoana, Miron Mitrea. Un om de afaceri, tovaras vechi al lui Mitrea (despre care puteti citi aici lucruri interesante), Michael Stanciu, a cerut autorizatie de vinatoare la Chilia, in Delta pentru el, Mitrea, Nicusor Constantinescu si Mazare. Probabil s-au antrenat pentru Congres
  Ludovic Orban a constatat cresterea nemultumirii romanilor fata de PD-L

  • Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana, de catre formatiunea sa, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de anul trecut, nu a afectat imaginea liberalilor, lucru dovedit prin faptul ca, potrivit unui sondaj, peste 40% dintre romani simpatizeaza PNL.

  „PNL a ajuns, azi, la cea mai ridicata cota in sondajele de opinie, de la Revolutie incoace, atat in ceea ce priveste favorabilitatea, cat si in ceea ceea ce priveste intentia de vot. Ca atare, ne-a afectat – nu neaparat sustinerea lui Mircea Geoana -, cat pozitia clara si constanta a PNL impotriva oricarui compromis cu autocratismul, cu mitocania, arbitrariul, cu lipsa de civilizatie, cu non-valoarea. Aceasta atitudine de promovare constanta a unor idei, principii, valori in viata publica romaneasca, a dus PNL intr-o pozitie care-i permite sa aspire cu legitimitate la castigarea alegerilor din 2013”, a declarat Ludovic Orban.

  In opinia sa, o dovada clara in acest sens o constituie si recentul succes categoric obtinut de reprezentantul PNL, Radu Stroe, pentru functia de deputat, in fata reprezentantului PD-L, Honorius Prigoana. Rezultatul alegerilor dovedeste – potrivit lui Orban – ca, in raport cu campania prezidentiala din noiembrie, „oamenii sunt tot mai nemultumiti, iar ostilitatea si adversitatea fata de PD-L au crescut in mod evident, deoarece a devenit clar, pentru toata lumea, ca nu s-a schimbat nimic”.

  Ludovic Orban a mai declarat pentru AGERPRES ca, desi mesajul de „revolutie a bunului simt”, promovat de candidatul Crin Antonescu la prezidentiale, nu a fost incununat de succesul scontat, liberalii nu vor abdica de la acest principiu. „Peste 80% din populatia Romaniei este caracterizata de comportament de bun simt, decent, civilizat, sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, care convietuiesc rezonabil si rational in societate. Mesajul nostru a fost acela de a aduce bunul simt in viata publica, de a inlocui politicienii care fura, mint, ameninta, care se imbogatesc, care isi bat joc de cetateni, care folosesc puterea in mod abuziv, cu oameni care sa aiba cei 7 ani de-acasa, sa respecte normele morale, firesti, intr-o societate democratica, mai ales crestina, sa aiba, cu adevarat, misiunea interna de a servi interesul public si de a actiona pentru a rezolva problemele cetatenilor”, a spus Orban.

  In opinia sa, este posibil ca mesajul sa nu fi fost tradus in cel mai eficient mod, pentru a penetra in electoratul larg. In plus – crede el – este nevoie de un timp pentru ca mesajul sa ajunga la fiecare dintre cetateni, dar este convins ca mesajul va fi imbratisat de tot mai multi romani. „Uitati-va la ceea ce a facut Traian Basescu dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta. Daca ar fi anuntat public, inainte de alegeri, ca il va pune premier tot pe Emil Boc si ca ministri pe Elena Udrea si Radu Berceanu, nu ar mai fi castigat Cotrocenii. Dar, dupa ce s-a vazut ales, a repus in functii intreaga lui camarila, care a facut un imens rau tarii si care a demonstrat ca nu are capacitatea, competenta si bunavointa de a prezenta solutii de scoatere a Romaniei din criza”, a spus Orban. Cu toate acestea, Orban a declarat pentru AGERPRES ca nu se asteapta la alegeri anticipate, intrucat ”cele sapte procese electorale din ultimii doi ani au epuizat Romania”. AGERPRES

  Partidul National Liberal din Romania a aparut ca si o formatiune politica in 1864, condus fiind de Dumitru si Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti si fratii Golescu, participanti activi la Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca. Partidul National Liberal este promotorul libertatii individuale, sociale, economice si politice, prin conceptie, prin actiune si prin traditie. Partidul National Liberal este continuatorul gandirii liberale din Romania.
  In plan personal, Partidul National Liberal este preocupat in mod deosebit de primatul individului in fata societatii, de egalitatea in fata legilor, de garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, de toleranta in raport cu convingerile si optiunile celorlalti. In plan social, Partidul National Liberal are ca obiectiv modernizarea accelerata a societatii, scoaterea institutiilor din autarhie, din conservatorism si imobilism. In plan economic, Partidul National Liberal este adeptul declarat al capitalismului, al pietei si al economiei de piata. In plan politic, Partidul National Liberal este ferm atasat valorilor democratiei, pluralismului si statului de drept
  PD-L Buzau doreste reluarea colaborarii cu PNL

  Filiala PD-L Buzau si-a definit strategia pe termen mediu si scurt si doreste o colaborare de centru-dreapta cu Partidul National Liberal, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele organizatiei judetene a PD-L, deputatul Cezar Preda.

  Liderul democrat-liberalilor buzoieni a spus ca a transmis aceasta propunere in scris conducerii PNL Buzau si astepta in cateva zile raspunsul oficial. “In afara de propunerea de colaborare la nivelul Consiliului Judetean si a sutinerii proiectelor primarilor PNL, exista si o dorinta a Partidului Democrat-Liberal de a imparti bugetul acestui judet echitabil pentru toate cel 87 de localitati, este un buget sarac, iar saracia trebuie distribuita echitabil”, a spus Cezar Preda, care a precizat ca “primarii PNL vor fi sprijiniti in toate proiectele cu sustinere la nivel guvernamental”.

  Liderul democrat-liberal s-a declarat optimist in privinta reusitei acestui proiect de colaborare, in ciuda unor semnale negative din partea conducerii centrale a PNL. “Cred in puterea lucrurilor facute de jos in sus, iar conducerea PNL va fi obligata sa ia act de aceasta decizie locala, care poate deveni un exemplu pentru celelalte organizatii”, a mai spus Cezar Preda.

  La randul sau, senatorul Cristi Bagiu, presedintele PNL Buzau, a declarat ca liberalii vor analiza la nivel local propunerea PD-L. “Vom analiza in Biroul Executiv si in Delegatia permanenta a organizatiei judetene aceasta propunere, iar saptamana viitoare vom da un raspuns”, a spus Bagiu. Intre PD-L si PNL au mai existat protocoale de colaborare in judetul Buzau, inclusiv cu juraminte pe Biblie, dar de fiecare data au fost incalcate. AGERPRES

  • Preşedintele României Traian Băsescu a avut parte la Iaşi de o surpriză neplăcută oferită de filiala locală a PDL. În urmă cu o lună jurase să nu mai calce în studiourile televiziunii publice, până când directorul acesteia Alexandru Sassu nu va fi schimbat din funcţie. Sâmbătă în capitala Moldovei însă, a beneficiat din partea studioului teritorial TVR Iaşi de o transmisie în direct de aproape o oră. Preşedintele a fost vizibil deranjat de situaţie, mai ales că pe tot parcursul festivităţii nu a scos un cuvânt iar la final s-a retras imediat în camera sa de hotel.
  Două ore live pentru pedelişti

  Gala de sâmbătă de la Iaşi a fost organizată sub supravegherea lui Dan Cârlan, cel care conduce organizaţia judeţeană a PDL Iaşi. Aflată la cea de-a IV-a ediţie, festivitatea s-a bucurat în premieră de o atenţie deosebită din partea TVR. Aceeaşi televiziune despre care preşedintele României spunea cu o lună în urmă că e „mogulizată”. „Eu nu voi mai merge la televiziunea naţională atâta timp cât acest om este preşedintele televiziunii. Nu voi mai merge la televiziunea naţională, o să încerc să stabilesc cu altă televiziune ca preşedintele să meargă odată pe lună să explice romanilor unde e ţara, ce se întâmplă, dar cât timp domnul Sassu este preşedintele Televiziunii Romane eu nu mai merg acolo”, declara Traian Băsescu în urmă cu câteva săptămâni. Şi preşedintele României a reuşit să se ţină de cuvânt până sâmbătă la Iaşi, când s-a văzut filmat de TVR Iaşi.
  Supărare mare

  Ajuns la festivitate cu jumătate de oră întârziere, Băsescu a luat loc la o masă la care se mai afla preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi. A urmărit în tăcere festivitatea filmată de TVR Iaşi. Transmisiunea în direct a surprins cu atât mai mult cu cât evenimentul era unul politic. „Eu nu am ştiut cine va transmite în direct evenimentul. Însă vă dau dreptate că asemenea lucru nu este normal. Şi dacă preşedintele a fost supărat atunci a avut toate motivele să fie”, a declarat pentru http://www.ieseanul.ro senatorul Dumitru Oprea, preşedintele filialei municipale a PDL Iaşi.
  De cealată parte Dan Cârlan susţine că lucrurile sunt forţate: „Noi nu am ştiut că domnul preşedinte va veni de seara la Iaşi şi prezenţa la Gală a fost o surpriză. Cât priveşte transmisiunea TVR Iaşi, evenimentul nu a fost unul politic. Noi am asigurat doar infrastructura şi a fost o gală prin care personalităţile Iaşului au primit recunoaştere. Şi e normal ca o televiziune regională să transmită aşa ceva. Restul sunt doar speculaţii”.
  Preda si Macovei vor prezenta propuneri de modernizare a PD-L
  Europarlamentarii PDL Cristian Preda si Monica Macovei vor prezenta luni, la sedinta BPN, un prim set de propuneri de modernizare a partidului, care sa fie incluse in statutul PD-L.

  Prezenta celor doi europarlamentari la sedinta Biroului Permanent National are loc dupa ce europarlamentarul Cristian Preda a prezentat, initial pe blogul personal, si apoi in interviuri, cateva directii de reformare a PD-L. Opiniile sale au fost criticate de lideri ai partidului, care i-au reprosat ca a facut publice aceste propuneri si nu le-a prezentat in interiorul partidului.

  Cristian Preda a declarat, totodata, ca necesitatea unor masuri de reformare a PD-L este sustinuta si de Monica Macovei.

  Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, si secretarul executiv, Elena Udrea, au apreciat, la 11 ianuarie, ca discutiile in jurul necesitatii reformei partidului trebuie purtate in interior, lansand invitatii pentru o astfel de dezbatere.

  „Cei care au lucruri de spus sa vina sa spuna in partid. Este cel mai simplu, orice opinie poate fi discutata. Sa nu credeti ca in Biroul Permanent toata lumea sta si toti spunem cand spune presedintele partidului. Sunt opinii, se discuta”, a declarat Elena Udrea.

  „In Biroul Permanent, toate lucrurile trebuie discutate. Este invitat, este europarlamentar. Nu cred ca, daca cineva doreste sa isi spuna punctul de vedere, cineva il poate opri. Dimpotriva, BPN este forul de dezbatere numarul unu din partid, in afara Conventiei Nationale”, a declarat si Vasile Blaga referitor la comentariile recente ale lui Cristian Preda privind necesitatea unei reforme interne a PDL.

  Cristian Preda i-a asigurat ca va onora invitatia de a purta o discutie in forul de conducere al democrat-liberalilor.

  Preda: Un partid modern nu e nici o firma, nici o inchisoare

  Europarlamentarul PD-L Cristian Preda scria, pe 5 ianuarie, pe blogul personal, ca este necesara o modernizare a partidului si de o clarificare doctrinara. El sustine ca democrat-liberalii ar trebui sa profite de aceasta situatie demarand un proces de modernizare a partidului axat pe trei dimensiuni: relatia cu cetatenii, structura organizatorica si identitatea doctrinara.

  La primul capitol, Preda doreste ca recrutarea noilor membri ai partidului sa nu se faca dintr-o perspectiva clientelara, ci dintr-una civica, ca relatia dintre afaceri si politica sa fie clarificata mai bine, iar relatia dintre diferitele generatii din partid sa nu se faca pe o logica de confruntare.

  In al doilea rand, Preda vrea ca liderii PDL sa fie pregatiti sa accepte o mai mare libertate de opinie in cadrul partidului. „Un partid modern nu e nici o firma, nici o inchisoare. Voturile nu se strang precum profitul unei firme, iar partidul trebuie sa asume o libertate de opinie considerabila (…) Un partid nu e modern daca se imbata cu iluzia comunicarii prin televiziune. Un partid e modern daca gandeste, nu daca plateste propagandisti capabili sa vanda un slogan. Un partid nu e modern daca vorbeste pe o voce”, se arata in comentariul postat de Preda pe blogul sau.

  Europarlamentarul se pronunta si pentru o separare mai clara a orientarilor doctrinare din interiorul partidului care cuprinde mai multe orientari ideologice. „Optiunile liberale, crestin-democrate si de centru convietuiesc fara frontiere clare in sanul PD-L. Nu e nevoie de pasaport, dar parca o busola nu ar strica”, conchidea Cristian Preda.

  Băsescu foc şi pară după ce TVR a transmis în direct Gala Premiilor de Excelenţă a PD-L Iaşi24 ianuarie 2010
  Supărarea lui Băseascu a continuat şi a doua zi, când la festivitaţile din Piaţa Unirii şeful PDL Iaşi Dan Cârlan a fost complet izolat. Pe scenă alături de preşedinte a stat Gheorghe Flutur şi primarul Iaşului. Mai mult, pedelistul ieşean a fost lăsat pe dinafară şi la hora dansată după discursuri. Conducerea TVR Iaşi nu au putut fi contactată pentru a-şi prezenta poziţia faţă de acest eveniment.
  ________________________________________
  Premiile PDL
  La Gala de simbata seara au existat 11 secţiuni de premii, pentru fiecare fiind făcute câte trei nominalizări. Laureaţii pe secţiuni sunt:
  – „Personalitatea culturală a anului” – Alexandru Zub,
  – „Dascăl pentru generaţii” – Viorel Bârleanu,
  – „Speranţă ieşeană” – Tudor Giurgică-Tiron,
  – „O viaţă pentru Iaşi” – Dan Hatmanu,
  – „Medicul Anului” – Mircea Onofriescu (a absentat de la premiere),
  – „Managerul Anului” – Marian Berdan,
  – „Ştiinţă pentru oameni” – Ioan Vacariu Opriş,
  – „Sportivul Anului” – Mihaela Petrilă,
  – „Ambasadorul Iaşului” – Laurenţiu Şoitu
  – „Revoluţionari ieşeni” – Asociaţia „14 Decembrie 1989”.

  IAŞI, (astăzi, 25.01.2010 09:07) Preşedintele României Traian Băsescu a avut parte la Iaşi de o surpriză neplăcută oferită de filiala locală a PDL, potrivit site-ului ieseanul.gandul.info.

  Deşi se jurase să nu mai apară la televiziunea publică până când directorul acesteia nu va fi schimbat, Băsescu a beneficiat, sâmbătă, din partea studioului teritorial TVR Iaşi de o transmisie în direct de aproape o oră. Preşedintele a fost vizibil deranjat de situaţie, mai ales că pe tot parcursul festivităţii nu a scos un cuvânt.

  Casa Alba nu poate confirma autenticitatea noii inregistrari cu Osama bin Laden
  de Stefan Popovici HotNews.ro
  Luni, 25 ianuarie 2010, 0:21 Actualitate | Internaţional

  Un consilier de la Casa Alba a declarat ca nu poate confirma oficial autenticitatea casetei audio ce contine inregistrarea in care Osama bin Laden revendica atentatul esuat asupra zborului Amsterdam-Detroit din ziua de Craciun.

  „Nu pot confirma ca al Qaeda este responsabila pentru acest atac, nici autenticitatea casetei insa, presupunand ca este el (Osama bin Laden – n.r.), mesajul contine aceleasi justificari inutile pentru uciderea oamenilor nevinovati”, a afirmat consilierul David Axelrod pentru CNN.

  Referindu-se la bin Laden, Axelrod a mai declarat ca „este ironic faptul ca in numele islamului acesta a ucis mai multi musulmani decat oameni apartinand oricarei alte religii. Este un ucigas, iar noi vom continua sa luptam impotriva lui si impotriva al Qaeda pentru a proteja poporul american.”
  Candidatii la sefia PSD se vor infrunta luni in prima lupta oficiala: De ce vrea Geoana sa grabeasca alegerile in partid, iar Nastase si Mitrea cauta sa castige timp
  de Luminita Parvu HotNews.ro
  Duminică, 24 ianuarie 2010, 23:15 Actualitate | Politic

  Mircea Geoana si Adrian Nastase
  Foto: Colaj foto
  Sedinta de luni a Comitetului Executiv se anunta tensionata si cu miza mare – lidereii PSD vor stabili data Congresului si cine il va organiza. Potrivit surselor Hotnews.ro, tabara lui Mircea Geoana vrea sa impuna data alegerilor pe 20 februarie pentru a evita importante propuneri de modificari ale statutului si sa transfere purterea organziatorica Comitetului Executiv, nu Consiliului National condus de Adrian Natsase. Pe de alta parte, cei care vor sa preia sefia partidului, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Cristian Diaconescu, incearca sa amane congresul pana in martie.

  Sedinta de luni se anunta tensionata pentru ca actuala conducerea a PSD incearca, printr-un artificiu, sa impuna in Comitetul Executiv stabilirea datei congresului si sa transfere acestuia atributiile organizatorice. Practic, luni se vor contura clar echipele si militantii acestora.

  Prima miza – data congresului si organizarea acestuia

  Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca echipa condusa de Mircea Geoana incearca sa convoace un congres extraordinar cu ajutorul Comitetului Executiv National. Fidelii acestuia vor sa supuna la vot, luni, in sedinta cu presedintii de organizatii, stabilirea datei alegerilor in PSD.

  Potrivit statutului PSD, un congres ordinar este stabilit si organizat de catre Consiliul National al PSD, for condus de catre principalul adversar al lui Geoana, Adrian Nastase. Miza este importanta deoarece permite organizatorul poate influenta Congresul.

  Pentru a nu permite adversarilor sa castige timp, Geoana incearca sa declanseze un congres extraordinar cu ajutorul Comitetului Executiv National. Conform statutului, un Congres extraodinar poate fi declansat la solicitarea a 16 organizatii judetene, fapt ce ar permite ca acest for sa stabileasca si sa organizeze alegerile.

  Geoana a organizat, sambata, o intalnire informala la Brasov cu liderii filialelor din toata tara pentru a lua pulsul acestora si pentru a cere sustinerea la viitoarele alegeri. Oficial, la Brasov si-au anuntat sprijinul pentru mentinerea lui Geoana in functie 39 de filiale. Neoficial, surse social democrate sustin ca la intalnirea si-au exprimat o sustinere neconditionata doar 18 lideri de filiala.

  Tot in timpul discutiilor de la Brasov, Geoana i-ar fi anuntat pe liderii de organizatii prezenti ca, la sedinta CEX de luni, se va stabili si numarul de delegati pe care fiecare filiala il va trimite la Congres. „Numarul delegatilor din judete este foarte important, Geoana vrea sa propuna luni in sedinta CEX ca filiale care au avut rezultate bune la alegeri sa delege un numar mai mare de reprezentanti la Congres”, au declarat sursele citate.

  Filialele cu rezultate bune (Oltenia, Moldova) sunt in mare parte fidele actualei conduceri, astfel ca votul la Congres ar inclina balanta in favoare lui Geoana. In schimb, filiale cu rezultate slabe se afla in zonele Transilvania, Banat, Muntenia, filiale mai apropiate de Nastase si Mitrea.

  Daca Geoana va reusi sa organizeze Congresul mai devreme, si-ar pune in dificultate pe adversarii. Adrian Natsase si Miron Mitrea incearca sa modifice statutul partidului prin introducerea sau eliminare un functii de conducere si impunerea unor noi reguli. Nastase incearca sa introduca functia de presedinte executiv in statut si limitarea atributiilor vicepresedintilor pe regiuni.

  Daca congresul PSD s-ar desfasura in februarie, ar limita timpul de dezbatere si adoptare a noilor reguli. Cu cat timpul este mai scurt pana la Congres, cu atat negocierile cu liderii organizatilor judetene pentru a obtine votul acestora vor fi mai scurte. Adrian Nastase si Miron Mitrea doresc ca alegerile din PSD sa aiba loc undeva prin martie, aprile pentru a castiga timp sa-si faca lobby.

  A doua miza – modificarile la statut

  O alta problema importanta care ar putea fi transata in sedinta CEX de luni este modificarea statutului PSD. Cu alte cuvinte, liderii de organziatii judetene ar putea decide daca propunerea lui Adrian Nastase de a introduce functia de presedinte executiv va fi acceptata sau nu.

  La intalnirea informala de la Brasov, Mircea Geoana a propus o noua modificare la statutul partidului. Surse social democrate sustin ca presedintele PSD a propus ca viitorul presedinte sa fie ales odata cu echipa de conducere. Altfel spus, sa fie dat un singur vot pentru noua echipa care va conduce PSD. Propunerea lui Geoana a fost acceptata la intalnirea de la Brasov si este posibil sa fie supusa la vot in sedinta CEX.

  Aceasta propunere care are in ecuatie un singur vot pentru presedinte si echipa sa ar putea sa le strice planurile adversarilor lui Geoana si sa le schimbe optiunile.

  http://www.PrimarulCapitalei.ro
  http://cristiandiaconescu.wordpress.com. Posted by Cristian Diaconescu at 10:11 6
  Cristian Diaconescu a ascuns ca sotia sa castiga sute de milioane de lei pe luna
  de Cristina Hurdubaia CotidianulMarţi, 25 octombrie 2005, 0:00

  Senatorul PSD Cristian Diaconescu a ascuns in declaratia de avere veniturile sotiei in 2004, pe motiv ca ar fi confidentiale. Insa chiar sotia sa le-a devoalat in cadrul unui proces.

  Fost ministru al Justitiei si sef al Comisiei de Integritate Morala din PSD, senatorul Cristian Diaconescu nu a trecut in declaratia de avere veniturile sotiei pe anul trecut, multumindu-se sa scrie doar atit: „Conform declaratiei de venit global”.

  Senatorul spune ca nu a trecut salariul cistigat de sotia lui, deoarece „din cite mi-a zis ea, a incheiat un contract de confidentialitate cu banca la care a lucrat”. Secretul a rezistat insa numai pina in momentul in care interesele familiei Diaconescu au cerut-o: Mariana Diaconescu a devoalat cifra in cadrul unui proces, in care cere 18 miliarde de lei.

  7 miliarde reprezinta daunele morale, pentru faptul ca ar fi fost destituita pe motive politice.

  Mariana Diaconescu a fost vreme de patru ani presedinte al Eximbank, banca cu capital majoritar de stat. In 2001, odata cu instalarea echipei Nastase la Palatul Victoria, Cristian Diaconescu a devenit secretar de stat in MAE, iar sotia sa a fost numita presedinte al Eximbank.

  Numirea a fost una politica: in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Eximbank, care numeste presedintele, decizia a luat-o reprezentantul APAPS, adica al guvernului. In 2005, odata cu instalarea guvernului Tariceanu, Mariana Diaconescu a fost revocata din functie de catre AVAS, mostenitorul APAPS. Ea a intentat proces in contencios, acuzind ca inlocuirea sa a fost motivata politic.

  Indulgente de la fosta guvernare

  In luna aprilie 2004, APAPS-ul condus de Ovidiu Musetescu i-a marit Marianei Diaconescu salariul cu 50 la suta, ceea ce atrage dupa sine sporuri crescute in mod corespunzator.

  Mai mult, la inceputul lunii noiembrie 2004, cu doua saptamini inainte de alegeri si cu sase luni inainte ca mandatul de presedinte sa expire, mostenitorul APAPS, adica AVAS-ul condus de Mircea Ursache, a decis in AGA sa prelungeasca mandatul Marianei Diaconescu ca presedinte Eximbank pe o perioada de inca patru ani, pina in 2008.

  PSD a pierdut insa alegerile si noua conducere de la AVAS a destituit-o din functie in aprilie 2005.

  Pentru a-si justifica pretentiile materiale in procesul intentat AVAS, Mariana Diaconescu a prezentat instantei veniturile sale pe anul trecut si pe care sotul sau, in declaratia de avere, le considera confidentiale. A inceput anul cu un salariu de 118 milioane de lei, la care se adauga 80% sporuri si 40% indemnizatii.

  Daca perioada ianuarie-aprilie 2004 i-a adus Marianei Diaconescu salarii de 330 milioane de lei, din aprilie, dupa majorarea salariala, a inceput sa cistige in medie cam 600 de milioane de lei net pe luna. In ultimele luni, salariul depasea 800 de milioane de lei. Suma totala ridicata in cursul anului trecut a ajuns la 7,2 miliarde de lei.

  Un mizilic de 18 miliarde

  Fostul presedinte Eximbank cere daune materiale de aproape 11 miliarde de lei, inmultind salariul mediu lunar cu cele 44 de luni care, in momentul debarcarii, le mai avea gratie prelungirii de mandat acordate de guvernul PSD. Si mai cere 7 miliarde de lei daune morale pe motiv de discriminare politica: ea sustine ca daca sotul sau n-ar fi fost in PSD nu ar fi fost destituita.

  Mariana Diaconescu ne-a declarat ca nu doreste sa discute cu noi pe marginea procesului si nici despre cum, anul trecut, i-a fost marit salariul si prelungit mandatul de presedinte.
  Şeful Gărzii Financiare, Sorin Florea: Nu ar fi motive să fiu schimbat
  Şeful Gărzii Financiare, Sorin Florea, a declarat pentru Qmagazine că nu rezultatele obţinute de Garda Financiară în 2009 sunt peste cele din 2008, ca urmare nu ar fi motive să fie schimbat.
  „Rezultatele obţinute de Garda Financiară în 2009 sunt peste cele din 2008, ca urmare nu ar fi motive să fiu schimbat. Decizia este însă una politică”, a declarat Sorin Florea pentru Qmagazine.
  Comisarul general al Gărzii Financiare a adăugat: „am obţinut funcţia de înalt funcţionar public prin concurs, însă decizia de revocare a mea din funcţie ii aparţine primului ministru Emil Boc”.
  Referitor la rezultatele financiare ale Gărzii Financiare, Sorin Florea a menţionat de cele peste 500 de milioane de euro contribuţie a Gărzii la bugetul de stat, bani provenind din recuperarea arieratelor raportate de operatorii economici privind obligaţiile neachitate la termenele legale.
  „Dorim să diminuăm evaziunea fiscală, vom întreprinde verificări privind munca la negru, în special în construcţii şi agricultură, jocurile de noroc care au înregistrat o dezvoltare necontrolată vor fi monitorizate de comisarii Gărzii, la fel si construcţiile imobiliare efectuate în numele unor persoane fizice, urmate de comercializarea acestora fără plata taxelor, în special TVA. Nici vânzarile auto second-hand, efectuate de persoane fizice, de asemenea, fără plata unor taxe aferente veniturilor realizate de către comercianţi, nu vor fi ocolite de comisarii Gărzii Financiare in acest an”, a mai spus Florea.
  UDMR va prelua şefia Gărzii Financiare şi a Gărzii de Mediu
  Delegaţiile PDL şi UDMR au negociat, luni seară, împărţirea posturilor agenţiilor din subordinea statului, surse democrat-liberale declarând pentru MEDIAFAX, că UDMR va prelua Garda Financiară şi Garda de Mediu, Administraţia Naţionale „Apele Române” şi Oficiul pentru Minorităţi.
  În urma negocierilor dintre PDL şi UDMR, agenţiile pe care le va prelua Uniunea sunt: Garda Financiară, Garda de Mediu, Administraţia Naţională „Apele Române” şi Oficiul pentru Minorităţi.
  Un alt post vizat de UDMR este un aeroport dintre cele aflate în coordonarea statului, negocierile continuând între cele două partide, pentru a se stabili care dintre aeroporturi va fi condus de un membru al Uniunii.
  Comisarul general al Gărzii Financiare este în prezent Sorin Florea.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*