18Oct

CONCLUZII LA VOTUL SIBIENILOR

Acest articol a fost publicat in Turnul Sfatului (aici)

Cred că cea mai importantă concluzie este că încă odată sibienii au dovedit maturitate deplină în alegerea lor. Cei 10 aleşi, fiecare în felul lor nu miră pe absolut nimeni că se regăsesc acolo. Avem şi români şi saşi, şi oameni de cultură şi oameni politici şi sportivi, şi laici şi teologi, şi în viaţă sau venind din vechile timpuri ale Sibiului.

Votul a fost unul interesant şi evident se pot trage multe concluzii. În total au fost 16437 de voturi, aproape în egală măsură venite din mediul on-line şi din taloanele distribuite în tot oraşul. Voturile din cele două medii au venit probabil, majoritar dinspre vârste şi medii diferite. Dacă voturile on-line au fost date în mare măsură de tineri, de cei activi şi de cei updataţi la stilul modern de viaţă, voturile din taloane au venit dinspre sibienii de vârstă medie şi înaintată, din mediul mai puţin updatat la modul tehnologic de trăit în prezent. Iar acest fapt s-a putut observa din preferinţele şi din clasamentele diferite oferite de cele două modalităţi de votare. Emil Cioran sau Samuel von Brukenthal sau Ion Besoiu au fost constanţii, adică acele personalităţi care au primit voturi consistente din ambele direcţii de votare. În schimb alţii îşi datorează poziţia între cei 10 mari sibieni fie datorită voturilor on-line fie datorită voturilor de pe taloanele împărţite în tot oraşul.

Teodor Tulpan a fost votat clar de cei tineri, voturile lui venind în proporţie de 80% din mediul on-line. Dacă acestea nu existau el nu ar fi terminat nici între primii 30. În schimb Andrei Şaguna dar mai ales Octavian Goga au intrat între cei 10, datorită voturilor de pe taloane. Unicul pe care îl văd ca o surpriză prin poziţionarea sa în primii 10 mari sibieni, este Nicolae Lupu. Nu am bănuit că marele istoric sibian este atât de cunoscut şi de apreciat, mai ales că numele său este purtat de o facultate cu un număr mic de studenţi (Facultatea de Istorie şi Patrimoniu) şi nici nu cred ca fii şi nepoţii săi au început să îşi oblige studenţii în a-l vota. Totuşi iată că după nouă ani de la moartea sa, meritele sale şi moştenirea sa l-au aşezat între cei mai mari sibieni.

Trebuie să îi amintesc şi pe Ioan Slavici, Aurel Vlaicu, Klaus Johannis, Ricky Dandel şi Radu Stanca, ei fiind cei care au gravitat în jurul poziţiei cu numărul 10, fiind la un pas de a fi printre cei 10 mari sibieni.

Este evident şi ne aşteptam ca unii să voteze instituţii, adică să îi voteze pe aceia al căror nume este purtat de şcoli, licee, universităţi, muzee sau alte instituţii culturale. Din primii 10, şapte şi-au „împrumutat” numele unor astfel de instituţii. Deoarece am ajuns şi la această observaţie trebuie să remarc cu tristeţe o oarecare izolare şi închidere în interior a unora dintre cele mai importante medii culturale din Sibiu, cum sunt cele două muzee naţionale sau biblioteca ASTRA sau FDGR. Votul fiind unul eminamente dat din prisma cunoaşterii şi al mediatizării şi al promovării personalităţilor al căror nume gravitează în jurul vieţii sibienilor, reprezentanţii cei mai importanţi ai mediilor deja amintite, nu au primit voturile care le-ar merita din prisma moştenirii lăsate şi din prisma activităţii importante a acestor instituţii. Primul nume legat de Muzeul ASTRA se regăseşte de abia pe locul 30, acesta fiind Franz Binder. După Brukenthal, un nume uriaş pentru Sibiu şi care se pare a sufocat prin brand-ul său celălalte nume legate de Muzeul Naţional Brukenthal, următoarea personalitate legată de acest muzeu se regăseşte de abia pe locul 68, fiind vorba de unul dintre pictorii Sibiului, Hans Hermann. Pe primii astrişti îi regăsim pe locurile 21 (George Bariţiu), 32 (Zaharia Boiu), 46 (Ilie Beu).

Din păcate comunitatea germană, una dintre temeliile fără de tăgadă a oraşului nostru şi care a dat în istorie nenumărate personalităţi cu care astăzi ne mândrim, nu îşi promovează între sibienii din prezent marile lor personalităţi. După Samuel von Brukenthal şi Hermann Oberth, următorii saşi sunt cei care sunt în viaţă şi au parte de o mare mediatizare (Klaus Johannis, şi Ricky Dandel). Un exemplu pozitiv îl dă însă Teatrul din Sibiu, numele lui Radu Stanca fiind purtat de acesta şi acest fapt a contat foarte mult în opţiunea celor care l-au votat.

Prima femeie o regăsim pe locul 22 fiind vorba de gimnsta Steliana Nistor. Între primii 50 mari sibieni găsim şi alte femei cum sunt gimnastele Presăcan, Ruhn dar şi de Maria Cosma.

Dacă privim votul pe categorii îl remarcăm pe Samuel von Brukenthal, cel mai mare om politic sibian din istorie şi pe Klaus Johannis votat drept cel mai important primar al Sibiului din istorie (urmat de Thomas Altemberger). Patru oameni de cultură au intrat între ultimii 10 fiind vorba de Lucian Blaga, Emil Cioran, Gheorghe Lazăr şi Nicolae Lupu. Pe Blaga şi pe Cioran îi adăugăm lui Octavian Goga şi astfel avem trei mari scriitori între cei 10. Cel mai important muzician a ieşit în preferinţele sibienilor, Ricky Dandel, urmat de Florin Grigoraş şi Iancu Dumitrescu, muzica modernă având întâietate în faţa celei clasice.

Miklos Borsos a fost votat drept cel mai mare sculptor iar proaspătul cetăţean de onoare al Sibiului, Stefan Orth a fost votat drept cel mai mare artist. Lumea teatrului a dat un nume între primii 10, Ion Besoiu fiind acesta, urmat de Radu Stanca al cărui nume este purtat de Teatrul din Sibiu. Hermann Oberth este cel mai apreciat om de ştiinţă, urmat de Aurel Vlaicu şi de profesorul Lucian Vinţan de la Facultatea de Inginerie din Sibiu.

Cel mai important tipograf este considerat Martin Hochmeister sr., iar Ilie Floaşiu este văzut drept cel mai important om de afaceri din istoria Sibiului. Sportivul cel mai bine votat, a intrat între cei 10, fiind vorba de Teodor Tulpan, urma de legiunea de gimnaste.

Teologii cei mai importanţi, legându-ne de cele patru culte creştine prezente în Sibiu sunt Andrei Şaguna (unicul teolog intrat între cei 10 mari sibieni), Nicolaus Olahus, Friedrich Teutsch şi Pompeiu Onofreiu. Militarul cel mai apreciat este August von Spiess, fondatorul spiritual al Muzeului de Vânătoare.

Sunt multe alte observaţii de făcut, dar cea mai importantă este că această campanie continuă şi că în această perioadă vom promova în tot Sibiul numele celor 10 mari sibieni şi moştenirea acestora. În luna noimebrie va începe votul final pentru alegerea celui mai mare sibian din toate timpurile.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Draga Razvi, vezi ca se intampla ceva ciudat cu anul mortii lui Cioran….

  2. pt Ioana

    multumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*