22Aug

KURT HOREDT – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1914 la Sibiu. A studiat la Sibiu, apoi la Cluj, Leipzig, Kiel şi Bonn (aici a obţinut doctoratul în 1939).

Revine la Sibiu, unde a fost angajat ca cercetător la Muzeul Brukenthal. Paralel el este numit profesor la Univesitatea din Cluj. În perioada comunistă, a suferit în urma presiunii autorităţilor.

În 1981 decide a părăsi România, stabilindu-se în cele din urmă la Munchen. Aici devine membru al Institutului Arheologic German.

donariumul de la Biertan, redescoperit de Horedt

Este unul dintre cei mai importanţi arheologi ai culturii româneşti. Este considerat unul dintre creatorii şcolii moderne româneşti de arheologie. El este cel care a definitit cultura Wittenberg. De asemenea este cel care a descoperit şi studiat mormintele de la Apahida (al doilea mormânt), una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România. Tot el este cel care readuce în atenţia publică, donariumul de la Biertan.

Rămâne şi astăzi prin studiile publicate, unul dintre cei mai importanţi specialişti ai epocii bronzului şi a perioadei migraţiilor.

bijuterie descoperită la Apahida

A murit la Munchen în 1991.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. kurt horedt a fost un mare arheolog, nu ii ia nimeni din merite dar nu cred ca poate fi nunit un mare sibian.sa nu uitam ca el a refuzat sa mai scrie si sa publice in romaneste toate scrierile sale fiind in germana la unm moment dat

  2. Lansez invitatia sa incetam a ne mai cobori valorile, si sa exersam recunostinta pentru contributia lor la cultura romaneasca. Avem nevoie de auto-apreciere si respect de sine, ca indivizi si ca neam.

  3. pt Coco

    frumoase cuvinte…

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*