24Iul

NORBERT HANN von HANNEHEIM – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1898. A făcut parte din familiile patriciene şi nobile ale Sibiului. După studiile liceale, făcute la Sibiu (probabil la Colegiul Brukenthal) şi odată cu finalul Primului Război Mondial şi a trecerii Transilvaniei la România, Hann von Hannenheim decide a părăsi Sibiul.

Pleacă la Graz la Leipzig şi apoi la Budapesta pentru a studia muzica. În 1929 se va înscrie la Academia de Artă din Berlin.

Este considerat unul dintre cei mai talentaţi compozitori ai perioadei anilor `20 – `30 ai secolului al XX – lea. Primele compoziţii la realizat în perioada studiilor de la Leipzig. Revine în România, unde în 1925 va obţine premiul „George Enescu” pentru compoziţie. În 1932 va câştiga Premiul „Felix Mendhelson Bartholdy”, iar în 1933 Premiul „Emil Hertzka”. A susţinut concerte la Berlin. De multe ori se va prezenta ca şi compozitor român.

Moare la Berlin în 1945, în urma unui raid aerian a aviaţei aliate. O altă variantă, mult susţinută în baza ultimilor cercetări, este că tânărul compozitor a murit într-un spital psihiatric din localitatea poloneză Miedzyrzecz (o primă cădere nervoasă o va avea încă la începutul anilor `30).

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*