7Iun

JAN LEVOSLAV BELLA – 10 MARI SIBIENI

S-a nascut in 1843 pe actualul teritoriu al Slovaciei, in acea perioada in Ungaria. Studiaza la Levoca (trimis de episcopul Ladislav von Spiske) si la Banska Bystrica si apoi la Viena (la Colegiul Pasmaneum), unde isi definitiveaza studiile universitare in teologie. Studiaza pianul si orga. Este hirotonit in 1866 si profeseaza in Banska Bystrica. Intre 1869 si 1881 este directorul muzical al orasului Kremnica.

Se retrage din preotie, imbratiseaza credinta evanghelica si se muta la Sibiu ca si director muzical al oraşului. Ramane la Sibiu pana in 1921. aici se si casatoreste. Se ocupa de corul bisericii evanghelice, preda muziva la Colegiul Brukenthal si conduce corul Societatea locala corala „Hermania”. Este perioada când scrie opera „Wienldand Fierarul”.

aceasta sonata pentru pian in B-minor a fost compusa la Sibiu in 1885

In 1921 se muta la Viena iar in 1928 la Bratislva unde va muri in 1936.

A compus muzica traditionala, muzica religioasa si muzica de camera. La 16 ani a scris prima mesa. A fost cunoscut in perioada aceea pentru relatiile sale profesionale cu mai multi compozitori din perioada, precum Liszt, Brahms sau Joachim. A fost considerat unul dintre compozitorii importanti ai Europei si o emblema a miscarii nationale slovace. In 1992 se infiinteaza un seminar in Baska Bystrica ce ii poarta numele.

O mare parte a activitatii sale muzicale si a mostenirii ce a lasat-o culturii europene, a desavarsit-o la Sibiu.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*