16Aug

BEIJING 2008

Scriu pentru prima data despre Olimpiada. Nu imi place ideea olimpica, nu imi place ca a fost organizata la Beijing dar ce am vazut astazi cu totii merita amintit.

Ce a facut jamaicanul USAIN BOLT la 100m a fost pentru mine impresionanat. Lejeritatea cu care fugea, rapiditatea sa, faptul ca pe ultimii cca. 30 de metri a incetinit si tot a realizat recordul olimpic este absolut impresionant.

LATER EDIT: si daca este dopat? nu cred ca ar mira pe nimeni.

Distribuie articolul:

9 comentarii

  1. Nu îţi place ideea olimpică? Poţi detalia?

    Mi se pare puţintel… trist că primul – şi deocamdată singurul :) – tău post despre Olimpiadă se referă la Usain Bolt. Nu că nu ar fi un mare campion, cred că ai înţeles ideea.

  2. Nici nu cred ca o sa mai scriu mult despre Olimpiada. Sunt suparat de evolutia romanilor, pierdem medalii evidente si care ni se par a fi de drept ale noastre. Nici macar in sporturile noastre nu avem mari rezultate. Dar asta este o alta poveste legata de ceea ce simt eu pentru echipa noastra olimpica.

    A fost un articol preluat de presa noastra din presa straina, despre Olimpiada. Ideea olimpica este una buna, este de fapt idealul omenirii noastre. Doar ca si ea a fost anulata de bani, politica si imagine. Foarte multi dintre cei care fac parte din CIO sunt apropiati de grupuri mafiote sau chiar ei sunt mafioti. Vizer, de exemplu, presedintele Federatiei Internationala de Judo este cautat de politia romana pentru actiunile sale financiare penale.

    Apoi eu nu inteleg cum se poate organiza o Olimpiada, repet, idealul pacii si democratiei de una dintre cele mai agresive si opresive state din lume. Deja vu-ul anului 1936 (olimpiada de la Berlin) este evident. Eu cu asa ceva nu pot fi de acord. Asta este politica, mita si bani. Si apropo de bani, toti mai multi sportivi dopati.

    Cum sa imi placa ideea contemporana de Olimpiada?

  3. later edit pt adela mohanu

    mai este ceva ce eu nu inteleg: de ce sporturi precum motociclismul, raliurile de masini si formula 1, rugby-ul nu sunt sporturi olimpice, in schimb toate sporturile acestea mititele, badminton, trasul cu arcul, softball sau gimnastica ritmica sunt reprezentate. Si nu inteleg de ce la o olimpiada o medalie la handball, volei sau baschet unde joci in continuu trei saptamani este echivalentul unei categorii la judo unde te trantesti nu mai mult de 10 minute si esti castigator. Mie nu mi se pare corect.

  4. Bun, deci nu ai nimic cu ideea olimpică în sine, ci cu denaturarea sa practică. Aşa da, e altă treabă.

    Eu m-am exprimat deja împotriva aşa-ziselor „boicoturi” ale Olimpiadei de la Beijing. Discuţia e largă, dar nu cred că poţi nici ignora şi nici izola un sfert din populaţia Terrei, chiar dacă sistemul care îi conduce este opresiv. Ba chiar sunt de părere că, dacă e ceva ce suportă îmbunătăţire în China, în niciun caz maniera de a interveni nu este NEimplicarea.

    Nu cred că este individ cu viziuni democraticve care să fie de acord cu regimul din China, nici în politica lor internă şi nici în cea externă. Probabil că presiunile pentru organizarea ediţiei 2008 la Beijing au fost imense. Nu cred totuşi că-i un lucru foarte rău – sunt culturi care se întrepătrund în acelaşi loc, iar dacă tărâmul este unul închistat, locuitorii săi vor înţelege acum mult mai bine diferenţele – bune şi rele – dintre regimul lor şi regimurile democratice. Din punctul ăsta de vedere, e şi un risc pe care stăpânirea din China şi-l asumă.

    Încă un aspect: toată cultura şi tradiţia chineză meritau această ediţie a JO. Chiar şi cu scandalurile privind artificiile false (care au fost false la TV, dar în realitate au arătat apoximativ la fel) şi cu play-back-ul pe imn, deocamdată cel puţin, China s-a mobilizat exemplar. Ca să nu mai vorbim de sportivii chinezi, care luptă cu o tărie de caracter fenomenală în sporturi şi în discipline care până acum nu aveau nicio tradiţie în ţara lor. Mă îndoiesc că a stat cineva cu pistolul la tâmpla lor în fiecare secundă de pregătire. Chiar cred că fac asta pentru ei şi pentru ţara lor, o ţară nu foarte iubită în lume.

    Cât despre sporturile motorizate… din punctul meu de vedere, nu sunt sporturi şi în niciun caz nu au ce căuta la Olimpiadă. Dar ce ştie o femeie despre motoare, nu? :)

  5. pt adela

    dupa cum vezi eu ma uit la Olimpiada. Ar fi culmea. Decat gigi si politica, prefer sporturile acestea olimpice. ce spui tu despre cultura si traditia este perfect adevarat si din acest punct de vedere ai dreptate.

    cat despre sporturile ce nu sunt la olimpiada nu cred ca ai dreptate. avem sarituri cu trambulina elastica sau alte sporturi sincer minuscule, ca sa nu le numesc altfel dar nu avem sporturi care au si succes si sunt cu o traditie mult mai mare si mai profunda. de ce avem hipism? principiul este acelasi. cat despre rugby, nu cred ca exista un sport de echipa mai nobil si mai fair play, mai in spiritul olimpismului decat acesta.

  6. poate că nu este chiar târziu şi mai vezi şi comentariul meu. Toate nemulţumirile tale şi-ar găsi răspunsul la colegii tăi de la guvernare, politicienii români… şi poate te întrebi care-i legătura… Iată: nu putem fi performanţi şi medaliaţi la nivelul aşteptărilor la o astfel de competiţie de cel mai înalt nivel când sportivii noştri se antrenează în aceleaşi locaţii ca acum 45 de ani. Nu este posibil ca săritorii noştri la trambulină să se antreneze pe saltele şi nu într-o piscină olimpică. Ia spune tu de când nu s-a mai investit în sportul românesc (excluzând fotbalul, unde sunt alte interese!)? Ne trezim că vrem medalii de aur de la nişte oameni, care fac eforturi supraomeneşti şi se încăpăţânează să fie buni în condiţii precare! Eu sunt mulţumită de fiecare în parte, cu bune şi cu rele… Suntem totuşi locul 12 între 204 naţiuni prezente la Beijing… Te-ai întrebat cum ar fi să avem această poziţie în lume la creşterea economiei naţionale?

  7. pt teodora

    eu sunt satisfacut de rezultatul nostru. este unul chiar normal. anormale au fost cele de la ultimele doua olimpiade. iti dau dreptate in ceea ce scrii.

  8. mie sincer mi se pare ceva suspect acolo la chinezi. Dupa cum a incetinit tipul chiar nu ma gandeam ca o sa doboare recordul mondial si am apucat sa ma uit si la intrecerile de inot unde au doborat astia record dupa record.

    Ce-mi trece mie prin cap? Cred ca ceasurile de la Olimpiada sunt tot „made in China” si tind sa cred ca nu masoara prea bine timpul. Sau mai sti? Poate asa vor ei sa ramana in istorie: cu muuulte recorduri mondiale doborate la Beijing si mai fura cate o zecime la fiecare proba.

    complicat…

  9. Tipul asta a doborat recordul si la 200 de metri si, avand in vedere ca predecesorii lui, Green, Montgomery si inca vreo 2 au fost dovediti dopati, cred ca sunt mari sanse sa fi gustat si el din borcanul cu miere :)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*