23Ian

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU

CEA MAI FRUMOASĂ STATUIE DIN SIBIU, STATUIA LUI GEORG DANIEL TEUTSCH

Georg Daniel Teusch (născut în 1817 şi mort în 3 iulie 1893), a fost una dintre personalitaţile marcante ale societăţii sibiene, unul dintre cei care vor milita pentru menţinerea entităţii naţiunii săseşti şi a culturii transilvane. Membru de onoare al ASTRA, preşedinte al Asociaţiei pentru studierea istoriei Transilvaniei, Georg Daniel Teutsch a fost episcopul Bisericii Evanghelice din Transilvania, începând din 12 noiembrie 1868.

statuia lui Georg Daniel Teutsch privită din faţă şi din spate, precum şi o vedere realizată cu prilejul unuei dintre comemorările marelui sibian

Despre rolul său şi despre importanţa sa în cultura locală dar şi naţională, am scris anul trecut în cadrul campaniei „10 Mari Sibieni”. (puteţi citi aici)

statuia lui Georg Daniel Teutsch, imagine din 2009 şi de la începutul secolului al XX-lea

Statuia a fost inaugurată în 19 august 1899. Ea reprezenta corpul episcopului Georg Daniel Teusch. Statuia a fost amplasată la sud de Biserica Evanghelică, sculptorul fiind Adolf von Donndorf din Stuttgart. Înălţimea este de 3,5 metri fiind realizată în bronz având un soclu de aceeaşi înălţime.

imagine a statuii lui Georg  Daniel Teutsch din 1981 şi din 2004

Soclul are un plan pătrat cu două trepte la bază realizate în granit. Pe faţadele sale sunt aplicate patru medalioane în basorelief a colaboratorilor episcopului, episcopul Paul Binder, comitele Konrad Schmidt, consilierul Johann Karl Schuller şi secretarul Franz Gebbel (despre acest mare sibian am scris aici). Acestea sunt unite cu un bandou continuu ce decoraţie vegetală în bronz.

detaliu al soclului statuii, imaginea unui dintre colaboratorii săi, surprinşi pe ansamblul statuii

fotografie din 2008

Statuia este construită în picioare, îmbrăcată într-un costum preoţesc, ţinând în mâna stângă, Biblia pe când cea dreaptă este sprijinită pe o colonetă pe care sunt aşezate un vraf de documente ce simbolizează libertăţile medievale ale saşilor. Coloneta pe secţiunea sa are aplicată un medalion circular, în care sunt sculptaţi în basorelief cei doi conducători legendari ai saşilor ce depun jurământul cu săbiile încrucişate.

coloneta pe care îşi sprijină mâna dreaptă. a se remarca manuscrisele şi sigiliul regal al Ungariei precum şi medalionul ce redă simbolic fondarea Sibiului şi venirea saşilor. fotografie din 2004

detaliu artistic ce surprinde modul de realizare a statuii (aici roba sa de episcop). fotografie din 2004

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Si are un rol foarte important in „botezul bobocilor” de la Brukenthal. Cine reuseste sa paleasca nasul lui Teutsch cu un bulgare, scapa de bulgareala 4 ani de liceu.:)

  2. http://blogatu.ro/2011/01/basescu-vs-romania.html Articol despre huiduielile la adresa lui Basescu de la Iasi!

  3. …..biserica evanghelica este una dintre cele mai frumoase si impresionante cladiri gotice din transilvania. a fost ridicata in 1520 pe locul unde exista o veche bazilica romanica inca din secolul 12 in fata bisericii se gaseste statuia episcopului georg daniel teutsch 1817-1893 ridicat n 1899 interiorul bisericii este in stil gotic cu bolti arcuite si pietre funerare pe peretii din nord..

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*