23Aug
austrian_305_cm_artillery_and_rumanian_prisoners1

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

CE FĂCEAM ACUM 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700 sau 800 de ANI?

emil-fischer-str-nic-balcescu-051

Prima mențiune o regăsim de abia în secolul al XVII-le,a adică în 1616. Din cronica lui Emil Sigerus (despre acest mare sibian am scris aici) aflăm că viitorul primar Michael Lutsch a donat școlii (actualul colegiu Samuel von Brukenthal) o brutărie care se afla pe strada Pielarilor. 

sibiu strada pielarilor

strada Pielarilor. sursa: google maps

Un secol mai târziu, în 1716, la Sibiu se înființează prima cămătărie. Este un indiciu foarte important deaorece de fapt acesta este atestarea unei bănci. Trebuie cercetat dacă aceasta este prima atestare a unei bănci pe teritoriul actual al României. În același an, aflăm că medievala mânăstire a clariselor, de pe strada Șelarilor, este readusă la viață prin preluarea acesteia de către ordinul călugărilor franciscani, păstrând numele acestora până în prezent (detalii despre această biserică puteți citi aici). Generalul Steinville readuce în cetate pe călugării franciscani și primește de la Magistrat dreptul de a îi reșeza în cetate.

sibiu-biserica-franciscanilor-01

biserica franciscană, fotografie din 1938

În același an aflăm că la Sibiu se întrunește Dieta Transilvaniei, condusă de guvernatorul provinciei, contele Szigmond Kornis. Tot în 1717 Sibiul este scena unui episod istoric spectaculos. Acum 300 de ani a avut loc la Sibiu unul dintre cele mai curioase episoade din frumoasa noastră istorie. Un ”comando militar” trimis de la Sibiu îl răpește pe principele Ţării Românești, Nicolae Mavrocordat, și îl aduce la Sibiu. Mai multe despre acest episod, puteți citi aici.

Nicolae_Mavrocordat_being_caught_at_Curtea_Veche_by_the_Austrian_Army_1716

prinderea lui Nicolae Mavrocordat de către trupele habsburgice. sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

În 1816, aflăm doar că batalionul săsesc vânătoresc este desființat. Un secol mai târziu, acum 100 de ani, în 1916, Sibiul devina una din principalele scene ale Primului Război Mondial românesc. Acum 100 de ani a avut loc ultima bătălie a Sibiului între trupele românești și cele germano-austro-ungare. Pentru România începea Primul Război Mondial.

tropas-rumanas-carpatos-rumaniassacrific00neguuoft

armata română trecând Carpații. sursa: wikipedia.org

În august 1916, România decide a intra în război alături de Antantă (Marea Britanie – Franța – Imperiul Rus) cu scopul precis de a alătura mai ales Transilvania teritoriul românesc. 300.000 de români au trecut la mijlocul lui august în Transilvania. În 31 august 1916 armata română era în fața Sibiului pe linia Săcădate – Avrig – Bradu – Veștem – Cisnădie. Toate detaliile bătăliei le găsiți aici.

redal_478

cavalerie germană întrând în Sibiul pustiu

În același an, Sibiul trăieștre un cutremur dar și moartea mitropolitului Ioan Mețianu (despre acest mare sibian puteți citi aici). Sibiul, astăzi 2016, împlinește 825 de atestare și 650 de existență urbană.

nicolae-metianu-01

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*