29Iul
la-patru-pasi-de-infinit-410911l11

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU.

PERSONAJ PRINCIPAL: SIBIU. REGIA FRANCISC MUNTEANU

În vara anului 1963, la Sibiu se filmau scene din două filme ale tânărului regizor (pe atunci) Francisc Munteanu: „La patru paşi de infinit” (1964) şi „Tunelul” (1967).

la-patru-pasi-de-infinit-410911l                                 tunelul-511736l

sursa: cinemagia.ro

Francisc Munteanu nu este sibian. A fost scriitor, scenarist şi evident regizor. Activitatea sa a fost prodigioasă din punct de vedere cantitativ şi a stat permanent sub umbra marii teme a celui de Al Doilea Război Mondial. Filmele, scenariile şi cărţile sale au tratat teme patriotice din vremea războiului, evident antifascist.

A primit, ca scenarist şi regizor secund, marele premiu al Festivalului de la Karlovy Vary pentru Valurile Dunării regizat de Liviu Ciulei în 1961. A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Cineaştilor. În tinereţe fusese exclus din PCR. Rămâne în istoria filmului românesc pentru „Pistruiatul”.

Filmul „La patru paşi de infinit” are o intrigă comună. Un ofiţer român intră în rezistenţa antifascistă şi realizează o serie de acte de sabotaj. Este rănit şi se adăposteşte în casa unui medic, care evident are o fiică iar de aici, vă prindeţi unde merge filmul… Actorii principali sunt Irina Gărdescu şi Silviu Stănculescu.

Acesta este cel mai filmat film în Sibiu. Gara este din Sibiu, casa doctorului, aproape tot filmul este sibian. Este interesant să vezi gara şi peroanele nemodernizate de suflul comunist, să vezi strada Odobescu (unde coboară strada Centumvirilor) cu vechiul pavaj (încă existent). De asemenea, o altă locaţie este în zona străzii Pescarilor, dispărută şi demolată de comunişti. La fel de interesantă este şi strada Movilei, aşa cum arata, până la refacerea zidului medieval. Alte locaţii sunt zona fântânii de pe strada Dealului sau strada Turnului la scări. Neschimbate. Ne rămâne şi imaginea unui excelent pod gotic. Care e acela….? O ultimă imagine este de pe strada Avram Iancu, la finalul filmului.

„Tunelul” merge în aceeaşi linie. Armata română luptă alături de „brava” armată sovietică pentru înfrângerea Germaniei naziste. Filmul este la fel de banal, dar rămâne prin prezenţa Margaretei Pâslaru, una dintre marile vedete ale acelor ani. Stefan Bănică, Florin Piersic şi Ion Dichiseanu joacă şi ei.

Pentru noi sibienii este interesant şi ne arată un oraş de acum 50 de ani. Vedem piaţa Huet, complet asfaltată şi cu trotuar. Vedem o bătaie între un partizan român şi un nazist, într-un loc ascuns dar care este în realitate prima terasă a Cafe Wien, pe marginea zidurilor. Zona în care s-a filmat barul unde Pâslaru cânta este destul de enigmatică. Aş crede că fie este pasajul Generalului sau Turnul Sfatului, fie zona vechilor clădiri de la Împăratul Romanilor, întretimp dispărute. Dacă s-a filmat la Sibiu. La fel de interesant este interiorul casei în care stă Pâslaru. Aş miza pe un interior din piaţa Mică, poate numărul 23, astăzi Music Pub, dar care arăta total diferit.

Vizionare plăcută. Nu pentru calitatea filmelor dar pentru a vedea un Sibiu din amintiri.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Un film integral filmat in Sibiu in 1973 este:
    https://www.youtube.com/watch?v=AHZ0TIoaD6M

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*