2Oct

VATICAN, CULTURĂ, ISTORIE

Nu ai cum să mergi la Roma şi să nu calci în ţara vecină din mijlocul capitalei italiene, adică Vatican.

prima imagine când începi să descoperi Vaticanul

Vaticanul este mic dar pe cât de mic pe atât de covârşitor şi impresionant. Este fals să crezi că Vaticanul înseamnă doar acele 44 de hectare. Vaticanul este toată Roma. Roma nu era astăzi ceea ce este dacă papii din trecut nu îşi puneau amprenta aşa cum au facut-o.

Raffael Sanzio, Transfigurare

Ieşi din gara San Pietro sau din staţia de metro Ottavino si mergi spre Vatican, spre piaţa San Pietro. Nu te pierzi, mergi acolo unde toată lumea merge. La Vatican, ca simplu turist ai două lucruri de văzut. Să le luăm pe rând.

MUZEUL VATICANULUI.

Atenţie! Nu vă lăsaţi înduplecaţi de şarlatanii de toate naţiile care îţi explică ce greu este să intrii şi ce mega coadă şi cum numai cu ei vei putea intra rapid şi să vezi tot ce este de văzut. Iar asta o fac special pentru tine şi pentru suma modică de 40-50 de Euro (de persoană).

așa arată una din bolțile din ineriorul palatului papal ce găzduiește muzeul Vaticanului

Noi am intrat rapid, fără coadă iar preţul este mai mult decât decent: 14 Euro iar dacă eşti sub 25 de ani (lucky Maria) preţul este la jumate. Da este şi coadă, duminica, când intrarea este liberă.

muzeul Vaticanului este unul dintre șlocațiile culturale moderne. această cupolă de aluminiu și sticlă unește clădirile disparate ale muzeului

Intrii şi începi să te luminezi/ piele găinii/ ochi mari/ amintiri din manualele şcoalare/ istoria lumii! Ca sibian te simţi bine şi mândru când iţi dai seama că pe mulţi dintre pictorii ce au tablouri la Vatican îi regăseşti şi la Brukenthal în Piaţa Mare.

una din tapițeriile ce sunt expuse în muzeul Vaticanului

Melozzo da Forli, Îngeri

La Vatican găseşti toată arta lumii, de la câteva mumii egiptene, la basoreliefe mesopotamiene, la sculpturi greco-romane, la picturi ortodoxe şi apoi la marea şcoală europeană de pictură, fie ea medievală, barocă sau renascentistă.

patru capodopere ale arte antice…este o senzație excelentă să vezi pe viu acele fotografii cu care ai crescut învățând istoria lumii

Muzeul Vaticanului este unul modern dar care te fraprează nu doar prin numele marilor artişti dar şi prin sălile în sine, adevărate capodopere ale istoriei umane.

cei doi pereți principali a unei dintre capelele pictate de Raffael Sanzio, creștinism vs. filosofie și știință….Școala din Atena

alte două capele ale palatului papal, pictate integral de geniul renascentist

CATEDRALA SAN PIETRO

Prima zi când am ajuns în piaţă am spus că este prea târziu şi coada este prea mare ca să mai intrăm. Am renunţat şi am mers mai departe. A doua zi când am ajuns în piaţă, din nou, am crezut că am ajuns prea târziu şi şi coada este prea mare ca să mai intrăm. Am renunţat şi am mers mai departe. A treia zi când am ajuns în piaţă, coada era la fel de mare deşi ajunseserăm cât de dimineaţă am putut. Indieni, americani, călugări, turişti, japonezi, cerşetori, tot mapamondul era în faţa catedralei.

astfel se intră în catedrală

Surpriza a fost că această coadă a mers foarte repede şi în aproximativ 15 minute am fost în interiorul său, intrarea fiind gratis.

Să vezi mormântul sfântului Petru, să vezi baldachinul lui Bernini, să vezi mormântul papei Ioan Paul al II-lea, să vegzi Pieta, sculptura lui Michelangelo, sunt momente care nu pot decât să te bucure şi te înalţe. Să vezi practic istoria lumii este un privilegiu unic în viaţa unui om.

Michelangelo, Pieta

Lorenzo Bernini, Baldachinul, poate cea mai impresionantă piesă ce fomează puzzle-ul San Pietro

Dacă vrei și mai ai energie, poți urca în cupolă și admira Roma, Italia și lumea…

Dar oprește un pic și în piață. Coloanele și fântânile lui Bernini, obeliscul mai vechi decât Roma sau marea aceea de univers care se revarsă permanent în jurul tău te umplu de bine.

aceasta este ultima capodoperă pe care o descoperi în muzeul Vaticanului, scara de ieșire din muzeu realizată de arhitectul Giuseppe Momo ca un omagiu adus marelui renascentist Donato Bramante

una din bolțile catedralei San Pietro

așa arată intrarea într-una din capele laterale ale catedralei…totul este din marmură

exterior al pieții și catedralei San Pietro

arcașii asirieni

detaliu dintr-un sarcofag antic roman

una din bolțile catedralei San Pietro

unul din pereții decorați ai palatului papal din Vatican

detaliu dintr-una din sălile palatului papal

Salvador Dali, Crucificare, Trinitate, Monstru blând pe un fundal angelic

Giotto di Bondone, Triptic

Francis Bacon, Studiu pentru papa Velasquez II

Marc Chagall, Christos și pictorul

una din picturile murale din palatul papal îi este închinată lui Jan Sobieski al III-lea regele Poloniei și salvatorul Vienei

tapițerie renascentistă

biblioteca vaticană

brav, garda elvețiană apără cel mai mic stat al lumii

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*