12Mai

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU!

UN MARE SIBIAN, VICTOR ILIU

Sibiul a dat și încă dă importanți oameni pentru istoria teatrului și filmului. Unul dintre aceștia este regizorul Victor Iliu.

Se naște în 1912 la Sibiu, în Imperiul Austro-Ungar. Școala primară, gimnazială și liceul (probabil Colegiul Gh. Lazăr) le face la Sibiu. Facultatea o urmează la București, aici studiind economia.

Rapid el se face remarcat în presa vremii pentru criticile sale cinematografice. Din această ipostază trece rapid în partea cealaltă a camerei, devenind în anii `40 asistent operator, consilier tehnic și apoi asistent de regie. Paralel el își continuă și meseria de jurnalist, fiind redactor și regizor al jurnalului de actualități realizat de Oficiul Național de Cinematografie.

Din 1948 devine regizor, filmele sale (influențate de stilul lui Serghei Eisenstein). Filmele sale, dintre care se remarcă Anul 1848 (realizat ca sărbătorire a centenarului în 1948 fiind și debutul său), Mitrea Cocor dar mai ales O scrisoare pierdută și Moara cu noroc (1955) îi aduc o serie de distincții, el însuși fiind decorat de statul român ca și artist emerit.

Din 1950 el este directorul Institutului de Artă Cinematografică al României. Predă la UNATC, catedra de regie.

Pentru filmul „În sat la noi” el este premiat în 1951 la Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Un an mai târziu este din nou premiat de același festival cu filmul „Mitrea Cocor”. Filmul „Moara cu noroc” a fost nominalizat în 1957 în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes la premiul cel mare, Palme d`Or.

Moare la Roma în 1968, bolnav fiind.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. :) Un oras asa frumos ca al vostru, m-as fi mirat sa nu aiba si niste oameni remarcabili. Moara cu noroc, chiar este o capodopera a cinematografiei romane.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*