19Feb

IMPRESII DE CĂLĂTORIE DIN TURCIA.

Am fost invitat de Cezar Dumitru să scriu pe blogul său de călătorii despre impresiile mele otomane. Pe lâng onoarea de a scrie pe unul dintre cele mai citite bloguri din România am avut ocazia de a imi scrie amintirile pe această temă.

Articolul întreg îl puteți citi aici iar eu vă propun câteva fragmente.

Prin ochiul turistului, există trei Turcii: Turcia tradițională, normal, este țara care crește ca orice altă țară și care își vede de viața sa de zi cu zi, netulburată de milioanele de curioși veniți din alte colțuri ale lumii. Aceasta este Turcia pe care am descoperit-o la Izmit, Ankara, Kayseri, Edirne sau Gelibolu. Mai este Turcia turistică, care este pregătită a-ți arăta ceea ce are țara mai frumos, mai special, care pune accent pe tradițiile sale, pe moștenirea civilizațiilor care au creat acet colț de lume. Aceasta este Turcia ce am descoperit-o în Cappadocia. O a treia Turcie este cea europeană, cea a strănilor care vin an de an s îi populeze plajele, vestigiile și barurile, este Turcia făcută pe placul nostru al europenilor. Aceasta o descoperi pe malurile mediteraneene sau egeene la Marmaris, Bodrum sau Kusadasi.

Cel mai frumos drum al Turciei este de departe drumul pe coasta Mediteranei. Absolut spectaculos, cu nimic mai prejos ca drumul mediteranean din Franța sau Italia sau Croația – Muntenegru. Muntele se scufundă în apă, venit a se răcori de dogoarea verii. Din autostradă dăm direct în munte, apoi pe cărările muntelui descoperi toate insulele, golfulețele și istmurile sculptate de mare în munte.

În Turcia trebuie să te lași pradă deliciilor culinare, rahat, curmale, smochine, caise, migdale și tot sortimentul. Prăvăliile cu astfel de bunătățuri sunt de găsit la orice colț de stradă. Trebuie să încercați humusul, iaurtul, legumele, carnea sau/ mai ales prăjiturile și dulciurile otomane. M-am mirat să văd că la câte bunătățuri culinare au la ei acasă, copii turci aleg cartofii prajiți cu ketchup și maioneză. Că ești la all-inclusive sau mergi în orice restaurant/ terasă/ bodegă turcească găsești excelentul/a kebab/ humus/ baclava. Să nu uităm înghețata lor pe care unii o compară sau chiar o consider peste cea italiană.

Cazarea este în Turcia de toate felurile și pentru orice buzunar. Prețurile sunt bune, chair bune și dac mergi în extrasezon sunt la jumătate. Credeți sau nu dar în plin sezon poți sta la patru stele cu 40 de euro pe noapte sau la trei stele cu 20 de euro. Dar la fel de bine poți sta cu 30 de euro la două stele sau la pseudo stele. Dacă ai chef de aventură, nu îți indic să mergi într-un all inclusive. Încearcă un boutique hotel sau un hotel de familie sau închiriază un apartament. Micul dejun este același peste tot, somnul este același și poți experimenta peste 800 de canale (majoritatea incredibil de tâmpite dar până la urmă cine merge în vacanță să stea să se uite la tv). Oriunde și la orice oră găsești o cameră. Calitatea este de multe ori discutabilă dar dacă ai spirit de aventură…

Kayseri are un stadion ultramodern, o sală polivalentă ultramodernă, un tramvai ultramodern și aproape un milion de vizitatori, dar cu greu va deveni o atracție turistic în sine. Kayseri va rămâne mult timp punctul de plecare spre orășelele cappadociene.

Pentru 15 lire turcești, la Derinkuyu , am intrat sau mai corect spus am coborât peste 40 de metri în măruntaiele pământului. Oamenii ce locuiau în aceste orașe (în vreme de primejdie) aveau acolo tot: locuințe, biseric, școală, sală de consiliu, depozite, toalete, apă, grajduri, cimitir. Peste 10.000 de oameni puteau sta aici fără probleme.

Teatrul roman al Miletului, peste care bizantinii au construit o fortăreață minusculă este un monument de eleganță și impozanță construcțiilor antice. După o oră de pribegire printre ruine descoperi monumente după monumente. Descoperi portul din Milet, construit în cinstea lui Pompei, se spunea că  pe treptele sale a predicat apostolul Pavel. Descoperi apoi fântâna arteziană din frigidarium, sala rece a băilor, din gura unui leu, curgând apa pentru umplerea bazinului. Lângă Milet descoperi Priene cu orașul său grecesc și Didim cu al săi templu al zeului Apollo.

Turcii au înțeles că ei sunt astăzi păstrătorii istoriei și civilizației mondiale. Se mândresc cu acest statut și se străduiesc a îți arăta toate aceste frumoase monumente ale lumii. Turcii își construiesc țara dar în același timp își păstrează istoria, natura și frumusețea. Oriunde găsești un om, un monument sau un sentiment care să îți descopere o lume specială. De aceea merită a merge a descoperi această țară minunată.

dar mai bine citiți tot articolul…

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. tare as vrea sa merg in turcia. am inteles de la foarte mult alume ca e superb si mai ales targurile lor. dar cik tre sa fi foarte atent la tepe ca iti poti lua teapa si la mancare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*