24Dec

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU

SIBIUL și LUMEA

Sibiul are o istorie importantă, luminată. Dar trebuie să înțelegem în contextul lumii înconjurătoare. De aceea vă propun a vedea ce se întâmpla în lume, în Europa și în Ungaria/ Imperiul Habsburgic sau România (statele din care Sibiul a făcut parte pe rând).

Am ales cei mai importanți ani din istoria Sibiului: 1191, 1241, 1366, 1380, 1438, 1457, 1493, 1529, 1556, 1541, 1599, 1611, 1660, 1692, 1703, 1777, 1786, 1803, 1817, 1849, 1850, 1861, 1916, 1919, 1989 și 2007.

1191

Din 1191 datează prima atestare a Sibiului ca localitate. În același timp în Orientul Apropiat, Conrad de Montferrat ocupă Acra iar Richard I Inimă de Leu îl înfrânge pe Saladdin în timpul celei de a III-a Cruciade. În legătură cu aceeași Cruciadă, papa Clement al III-lea semnează confirmarea ordinului cavaleresc teuton.

Este anul în care un alt oraș important al Europei, este fondat de ducele Berthold al V-lea de Zahringen: Berna, capitala Elveției.

O altă importantă primă menține notată în acest an, este cea a primei mori de vânt din Europa. Ea este realizată de Dean Herbert din East Anglia.

Mai aproape de Sibiu, flota regatului maghiar distruge pe cea venețiană în bătălia de la Trevi.

Este anul în care Celestin al III-lea este ales papă iar el la rândul său îl încoronează pe Henric al VI-lea ca împărat al Sfântului Imperiul Romano-German.

statuia regelui Richard Inimă de Leu din fața Parlamentului Marii Britanii. sursa: marketinglider.ro

1241

În 1241 Sibiul este atacat de armatele mongole, care distrug și ucid populația după bătălia disperată de la Mohu. În același an, acelorași armate mongole îi cad pe rând Krakowia, Pesta și Neustadt, în apropiere de Wiena. Mongolii înfrâng armatele maghiare la Mohi și Sajo, și pe cele poloneze la Liegnitz.

În același timp regele Angliei Henric al III-lea alipește Țara Galilor coroanei sale. În Transilvania, Bistrița este și ea pentru întâia oară atestată.

Este anul în care mor papii Grigore al IX-lea și Celestin al IV-lea, țarul vlaho-bulgar Ioan Asan al II-lea și hanul mongol Ogodai.

Bistrița în secolul al XVIII-lea. sursa: wikipedia.org

1366

Începând cu anul 1366 Sibiul este oraș, primind toate drepturile ce recurg din aceast statut. Întretimp în Transilvania nobilimea locală lupta cu regalitatea maghiară reușind a menține statutul de voievodat al provinciei.

Este anul în care este fondată berăria Stella Artois în actuala Belgie și spitalul din Granada.

sursa: kentuckyderby.com

1380

În 1380 este atestată prima școală din cetatea Sibiului (actualul Colegiu Brukenthal) care este totodată și prima școală atestată de pe teritoriul actual al României.

În același an, regele Olaf al II-lea reușește unificarea sub aceeași coroană a Danemarciei cu Norvegia, Islanda și insulele Feroe. Tot în nordul european, prințul Moscovei, Dmitri Donskoi înfrânge la Kulikovo armatele tătarilor, lituanienilor și a principelui rus de la Ryazan.

sigiliul regelui Olaf al II-lea, stema Norvegiei este în stânga și cea a Danemarciei în dreapta. sursa: wikipedia.org

1438

În 1438 are loc primul asediu otoman al Sibiului, deschizându-se astfel lungul șir al anilor de asediu otoman asupra cetății noastre. În același an armatele regelui reușesc a înfrânge răscoala iobagilor din zona Clujului (noi am învățat-o ca Răscoala de la Bobîlna).

În Franța, regele Carol al VII-lea semnează Pragmatica Sancțiune, prin care Biserica are dreptul de a-și numi episcopii, reverențele financiare rămânând astfel în mâna bisericilor locale. În același an este fondat colegiul Tuturor Sfinților din Oxford.

Este anul în care rege al Ungariei devinde Albert al II-lea de Habsburg.

All Saints College din Oxford. sursa: sacred-destinations.com

1457

În 1457, prin fortificarea Orașului de Jos, Sibiul ajunge la maxima sa expansiune medievală, la un total de 73 de hectare, devenind unul dintre cele mai mari orașe ale regatului Ungariei dar și din zona aceasta a Europei. Și aceasta în mijlocul războiului civil pentru coroana regatului dată între gruparea Hunyadi și celălalte grupări nobiliare.

La sud de Dunăre are loc bătălia de la Ujebardha, în care Skanderbeg reușește a înfrânge armatele otomane. În același an este fondată universitatea din Freiburg. În același an regele Poloniei cucerește castelul Marienburg iar cehii realizeză Unitatea Ceho-Moraviană.

Este anul în care începe domnia lui Ștefan al III-lea cel Mare în Moldova, poate cel mai important domn medieval român.

statuia lui Ștefan cel Mare din Suceava. sursa: wikipedia.org

1493

În 1493 are loc bătălia de la Turnu Roșu în care armatele sibiene conduse de Georg Hecht (despre acest mare sibian am scris aici) înfrâng în câmp deschis ariegarda otomană. Este anul în care s-a născut la Sibiu, Nicolaus Olahus (despre acest mare sibian am scris aici), cel mai important umanist român.

În cealaltă parte a Europei sosea din prima călătorie dar pleca în cea de a doua călătorie spre Americi, genovezul Cristofor Columb. Este anul în care Moscova este mistuită de incendiu, iar la Spiska în actuala Slovacie, este finalizată construcția bisericii gotice.

Cristofor Columb. sursa: graveyardsdb.com

1529

Anul acesta înseamnă pentru Sibiu asediului lui Zapolya Janos, voievodul Transilvaniei și reclamant al tronului Ungariei. Sibienii nu îl recunosc și ca atare acesta decide a asedia cetatea. Asediul a durat, de jure, mai bine de șapte ani.

Cel mai important eveniment al anului este asediul eșuat al otomanilor conduși de sultanul Soliman I Magnificul (cel la care vă uitați cu toții în fiecare săptămână) asupra Wienei. În același an, oastea moldoveană condusă de Petru al IV-lea Rareș înfrânge armatele habsburgilor din Transilvania.

În Germania câțiva principi și reprezentanții orașelor libere pornesc miscarea protestantă ce îl avea în centru pe Martin Luther.

Spania și Portugalia semnează tratatul de la Zaragoza prin care își împart teritoriile lumii. Este anul în care regele Angliei, Henric al VIII-lea, divorțează de prima sa soție, Catherina de Aragon.

Soliman I Magnificul în timpul asediului Rhodos-ului. Desen aflat la Muzeul Topkapi. sursa: altamarket.com

1541

Este anul în care comunitatea decide a recunoaște credința luterană în dauna celei catolice. Astfel Reforma câștigă un nou oraș și centru puternic. În același an în cealaltă parte a Europei, un eveniment asemănător are loc, islandezii adoptând și ei Reforma.

Zona centrală europeană este din nou răvășită de armatele otomane care ocupă încă odată Buda. Este creat principatul autonom al Transilvaniei.

Este anul în care este fondată capitala statului Chile, Santiago. În același an spaniolii descoperă râul Missisippi.

Santiago de Chile. sursa: medpartnerplus.net

1556

La Sibiu, Konrad Haas (despre acest mare sibian am scris aici) finalizează experimentele sale ce duc la inventarea rachetei în trepte. Transilvania este cuprinsă de valul reformat, călugării și preoții catolici fiind expulzați din întreg principatul. În același timp spaniolii ocupă Flandra (în Belgia de astăzi).

Este anul în care Filip al II-lea devine rege al Spaniei iar Ivan al IV-lea cel Groaznic cucerește zona Volgăi mărind regatul său.

Filip al II-lea al Spaniei. sursa: autremendit.net

1599

În fața Sibiului, la Selimbăr, armatele lui Mihai al II-lea Viteazul înfrâng armatele principelui Transilvaniei Andrei Bathory. Transilvania trece sub conducerea principelui din Țara Românească.

Este anul când la Londra are loc premierea spectacolului Julius Caesar scrisă de William Shakespeare. Este anul în care se naște Oliver Cromwell.

Oliver Cromwell. sursa: atouchofknowledge.wordpress.com

1611

Gabriel Bathory părăsește Sibiul după ce mai bine de un an a ocupat și vandalizat orașul nostru. Este cel mai sumbru episod din istoria noatră.

În nordul european, danezii ocupă Kalmarul suedez. În America, britanicii își dezvoltă primele lor coloni, Jamestown și Henricus în Virginia. De aici pornește puternicul import de tutun din zona Caraibelor.

spitalul din Henricus, primul de pe teritoriul american. sursa. wikipedia.com

1660

Are loc un nou asediu al Sibiului, realizat de această dată de principele Transilvaniei Gyorgy Rakoczy al II-lea. Orașul rezistă. Același principe este înfrânt de armatele otomane în bătălia de la Szaszfenesi, el murind la scurt timp datorită rănilor sale.

În Europa începe perioada restaurației Stuarților în Anglia dar se finalizeaza Al Doilea Război Nordic dintre Suedia și Danemarca. La Gdansk este finalizat un al doilea tratat de pace, dintre Polonia și Suedia, ce  a finalizat un război între statele nordice (Rusia, Hanatul Tătăresc, Imperiul Habsburgic, Prusia, Danemarca, Suedia, Polonia și Brandenburg).

Gdansk, fotografie din 2009

1692

În acest an, Sibiul este ales drept capitală a Marelui Principat al Transilvaniei ce devine astfel parte a Imperiului Habsburgic.

În Europa a avut loc bătălia de la Hougue dintre armatele britano-olandeze și cele franceze. În lume a început Procesul vrăjitoarelor din Salem.

procesul vrăjitoarelor din Salem, desen de epocă. sursa. sonofthesouth.net

1703

În acest an comitele Johann Sachs von Harteneck (despre acest mare sibian am scris aici) este arestat și decapitat pentru convingerile sale politice.

Este anul în care este fondat St. Petersburgul de către țarul Petru cel Mare. Este anul în care începe revoluția nobilimii maghiare conduse de Francis Rakoczy al II-lea, cunoscută prin Transilvania sub numele de Războiul Curuților.

Tot în 1703 Isaac Newton este numit președinte al Royal Society din Londra iar Ahmed al III-lea devine sultan dând naștere „Epocii Lalelelor” una dintre cele mai înfloritoare perioade din punct de vedere cultural pentru lumea turcă.

St petersburg, pictură de SG Hammer, cca. 1840. sursa: petersburg-tourism.com

1777

Acesta este anul în care Samuel von Brukenthal (despre acest mare sibian am scris aici) este instalat la Sibiu ca guvernator al Transilvaniei.

Întretimp în America sosește marchizul Lafayette trimis de Franța a ajuta revolta coloniilor care își aleg ca steag ceea ce și astăzi steagul Statelor Unite ale Americii. Tot în 1703 la Londra este publicată cea de a doua ediție e Enciclopaediei Britannica.

steagul Statelor Unite ale Americii. sursa: usasoftball.com

1803

În 9 aprilie moare baronul Samuel von Brukenthal acesta fiind înmormântat în Catedrala Evanghelică.

Acesta este anul în care Ohio devine cel de al 17-lea stat al SUA iar Aargau devine canton elvețian. Este anul când un nou război anglo – francez izbugnește acesta fiind sub semnul lui Napoleon Bonaparte.

Acesta a fost anul în care lumea și-a luat adio și de la Arthur Guinness, fondatorul berăriei omonime.

sursa: findlogo.net

1817

La Sibiu este deschis primul muzeu din spațiul românesc și unul dintre primele muzee din lume. Scriu evident despre Muzeul Brukenthal. În același an la British Museum din Londra sunt expuse sculpturile de marmură aduse din Atena de pe Parteon.

La mulți mulți kilometri începea războiul de eliberare a viitoarelor state Chile și Peru. Walter Scott scrie Rob Roy.

fragment al Elgin Marbels. sursa: britannica.com

1849

Sibiului este cuprins în mijlocul bătăliilor între armata maghiară și cea imperială, Josif Bem fiind alungat și revenind de mai multe ori în Sibiu.

Tot sub aura anilor revoluționari și tot în 1849 Ungaria se declară independentă, este creată Republica Roma iar Parlamentul de la Frankfurt îl alege pe Frederick Wilhelm al IV-lea drept împărat al Germaniei. Acesta este anul în care toate revoluțiile europene sunt înăbușite.

În India, Punjabul devine colonie britanică, în Rusia Fyodor Dostoevsky este condamnat la moarte (sentință anulată) iar America deplânge moartea lui Edgar Allan Poe.

Fyodor Dostoevsky. sursa: fixquotes.com

1850

Sibiul devine din nou capitală a Transilvaniei.

La Londra este văzut primul hipopotam din vremea romanilor până în acel moment. În Germania are loc premierea operei Lohengrin compusă de Richard Wagner iar la Iași a piesei de teatru Coana Chirița scrisă de Vasile Alecsandri. În Australia este fondată Universitatea din Sydney.

Prin Trataul de la Olomuc, semnat în 1850, Imperiul Habsburgic preia controlul Conferederației Germane. Este anul în care moare Honore de Balzac.

Universitatea din Sydney. sursa: oztrekk.com

1861

La Sibiu este fondată ASTRA, cea mai importantă asociație a emancipării românilor din Transilvania.

Este anul în care mai multe state al SUA, printre care Texas, Georgia sau Florida, se retrag din Uniune iar Abraham Lincoln își începe mandatul prezidențial. Italia se proclamă regat cu Victor Emanuel al II-lea ca rege. În același an, împăratul Franz Joseph semnează Patenta din Februarie, constituția liberală a imperiului.

La București Alexandru Ioan Cuza stabilește stema Principatelor Unite iar la Londra Charles Dickens publică „Great Expectations”.

stema Principatelor Unite ale Țării Românești și Moldova. sursa: coins.ro

1916

În timpul Primului Război Mondial are loc Bătălia de la Sibiu, finalul ofensivei transilvane a armatei române și începutul ofensivei germano-austro-ungare ce se va termina la București.

Pe alte fronturi s-au desfăsurat bătălia de la Wadi dintre britanici și otomani, bătăliile de la Verdun și Somme între franco-britanici și germani, bătălia de la Hulluch dintre germani și britanici, bătălia de la Turtucaia dintre români și bulgari, bătălia de la Cașin dintre români și germani și ofensiva Brusilov a rușilor împotriva austro-ungarilor.

Tot legat de marea conflagrație, trebuie menționat că medicii britanicii au reușit prima transfuzie de sânge. La Zurich Tristan Tzara fondează Dadaismul, unul din marile curente ale artistice ale secolului al XX-lea iar lumea își ia adio de la Jack London și Henryk Sienkiewicz.

manisfest Dada. sursa: mama.indstate.edu

1919

Sibiu devine încă odată capitală a Transilvaniei, de această dată ca parte a României, Consiliul Dirigent desfășurându-și activitatea în orașul nostru.

Lupta pentru emancipare națională este dată și în Estonia, unde Armata Roșie este alungată de armata națională dar și în Ucraina sau în Polonia sau Turcia (sub egida lui Kemal Ataturk). La Paris încep lucrările Congresului ce a dus la modificarea georgrafiei mondiale. La Budapesta este declarată Republica Sovietică a lui Bela Kun iar la Munchen Republica Sovietică Bavareză. Ambele sunt înăbușite, prima de armatele române iar a doua de armatele republicii de la Weimar.

1919 este anul în care este fondată marca de automobile Bentley în Marea Britanie și stilul Bauhaus în Germania. Tot acum istoria înregistrează decesele președintelui american Theodor Roosevelt, a politicianului român PP Carp, a pictorului francez Auguste Renoir și a scriitorului maghiar Ady Endre.

sursa: logo-s-collection.blogspot.ro

1989

Sibiul este cel de al treile oraș românesc în care izbugnește Revoluția anticomunistă fiind unul dintre cele mai afectate de luptele de stradă.

Este anul prăbușirii blocului comunist est-european, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, Germania de Est, Bulgaria și România răsturnându-și guvernele. Zidul Berlinului este demolat.

În același an armatele sovietice se retrag din Afganistan iar chinezii protestează împotriva guvernului comunist în Piața Tienanmen din Beijing.

În SUA este difuzat primul episod din „the Simpsons”. Mor Samuel Beckett și Hermann Oberth (despre acest mare sibian am scris aici)

caderea Zidului Berlinului. sursa: blsciblogs.baruch.cuny.edu

2007

Sibiul este Capitală Culturală a Europei.

România și Bulgaria devin state membre ale Uniunii Europene. În Afganistan are loc un atentat soldat cu moartea a 50 de persoane.

Nicolas Sarkoszy este ales președinte al Franței, Anthony Blair demisionează din funcția de prim-ministru al Marii Britanii iar Traian Băsescu este pentru întâia oară suspendat.

Burj al Khalifa din Dubai devine cea mai înaltă construcție din lume.

Este anul în care istoria i-a asimilat, prin moartea lor, pe scriitorii Henri Troyat și Kurt Vonnegut, pe regizorii Michelangelo Antonioni și Igmar Bergman, pe tenorul Luciano Pavarotti și pe politicianul pakistanez Benazir Bhutto.

Burj al Khalifa. sursa: wondrouspics.com

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Excelent articol Razvane! Asa ar fi trebuit sa invatam istoria si la scoala – nu rupta din context, mistificata, deformata conform ideologiei comunisto-ceausiste. Sper sa citeasca cit mai multa lume blogul tau.
    Istoria ar trebui citita, predata, invatata cu mintea deschisa, asa cum ne invata Neagu Djuvara, Lucian Boia, Marius Diaconescu, sau citiva din tinara generatie de istorici romani.
    O mica nelamurire: in 1191 „flota regatului maghiar distruge pe cea venețiană în bătălia de la Trevi” – nu am auzit de aceasta batalie. Regatul maghiar s-a razboit intr-adevar de mai multe ori pentru Dalmatia (si imprejurimi) cu Venetia intre 1102 si 1177, apoi intre 1372 si 1381 (War of Chioggia).
    Inca odata felicitari pentru articole si pentru filmuletele de prezentare despre Sibiu.

  2. pt eugen

    iti multumesc mult

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*