28Oct

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU!

CE FĂCEAM ACUM 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800 de ANI?

Sibiul la 1579

Acum 500 de ani (în 1512) aflăm din cronica lui Emil Sigerus (despre acest mare sibian am scris aici) că breasla pielarilor a primit un nou statut de breaslă.

În 1612 Sibiul este capitala Transilvaniei, principele Gabriel Bathory revenind în cetate iar Dieta Transilvaniei își desfășoară lucrările în cetatea noastră. Realizarea cea mai importantă a acelui an este editarea și publicarea „Newe Almanach” de către Paulus Wolff (despre acest mare sibian am scris aici), prima revistă din spațiul românesc.

manotanța, presupus a fi făcut parte din complexul primei fabrici de bere din România

În 1712 împăratul Karl al IV-lea al Imperiului Habsburgic acordă Sibiului privilegiul construirii unei fabrici de bere, aceasta fiind prima fabrică de bere din spațiul românesc.

tramvaiul pe strada Turnului

Acum 100 de ani, în 1912, se realizează pavarea străzilor din oraș. Cu această ocazie este inaugurată linia de tramvai dintre Gară și Piața Cibin pe strada Turnului iar peste liniile ferate este realizat viaductul ce și astăzi este principala legătură dintre cartierele Lazaret și Gușterița cu restul orașului.

podul Gușteriței

azilul de bătrâni de pe strada Coșbuc

Pe bulevardul Milea este construită cazarma de cavalerie iar pe strada Coșbuc căminul de femei (astăzi azil de bătrâni). Cea mai importantă realizare arhitecturală și urbanistică ce ne rămâne de acum 100 de ani este biserica lui Johannis sau Sfântul Johann din Parcul ASTRA (aici).

biserica sfântul Johann, forografie din 2010

cazarma de cavalerie

Distribuie articolul:

5 comentarii

  1. Astept de fiecare data cu nerabdare astfel de articole din partea ta. Acum ca te-ai retras din politica poate iti faci mai mult timp pentru istoria Sibiului :) Si felicitari pentru decizie, nu puteai alege mai bine de atat.

  2. pt Marius

    iti multumesc pentru cuvinte…nu m-am retras definitiv din politica, doar din cea nationala si doar pentru acest moment…inca imi judec urmatorul pas

  3. Am oaresce dubiu in privinta azilului de batrini… Nu mi se pare str. Cosbuc.

  4. Fotografiile, cu autor necunoscut, srrnuipd parada militara la care este prezent insusi celebrul Generalfeldmarschall August von Mackensen, la 27 ianuarie 1918, in timpul aniversarii anuale a zilei Kaiserului Wilhelm al II-lea.In centrul imaginii vedem cladirea Casei Capsa.Capsa a devenit prada de razboi, fiind o emblema a vietii social-politice romanesti. Ofiterii germani luau masa la Capsa, pe bonuri de mancare. Localul a fost rechizitionat de autoritatile militare germane la 20 decembrie 1916. S-au golit pivnitele si magaziile, timp de doua saptamani, de dimineata pana seara. Nemtii nu au reusit sa ia tot. In schimb, bulgarii, aliatii lor, nu au scapat vinurile din butoaie si magaziile de dulciuri. La 4 ianuarie 1917, la cererea bulgarilor, germanii le-au cedat acestora Capsa. Si-au instalat aici “Casinoul Ofiteresc si Soldatesc bulgar”. Astfel, celebra firma a fost “indoliata”. Daca armata germana a aratat respect fata de valoarea reprezentata de Capsa, bulgarii au intrat cu bocancii in local, inlocuind, cu indolenta, bombonierele de cristal cu borcane de castraveti. Firma in limba bulgara era prezenta pe fatada si la 27 ianuarie 1918, in timpul aniversarii anuale a zilei Kaiserului Wilhelm al II-lea.Cu stima

  5. pt Bassant

    multumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*