31Iul

MIRCEA IVĂNESCU, UN MARE SIBIAN, A PLECAT DINTRE NOI

acest comentariu a fost publicat în Turnul Sfatului (aici)

Mircea Ivănescu a adus onoare oraşului Sibiu prin hotărârea sa de a se stabili printre noi, printre sibieni.

S-a născut în 1931 la Bucureşti. Studiile universitare le realizează tot la Bucureşti, studiind literele. După terminarea acestora, devine redactor al Agerpress, iar apoi la revista ”Lumea” şi la Editura pentru Literatură Universală.

În anii `80 se mută definitiv la Sibiu, fiind numit redactor al revistei ”Transilvania”. La Sibiu a trăit până la decesul său, poate prea singur pentru importanta sa personalitate.

A debutat în 1968 cu un prim volum de poezie. A publicat peste 18 volume de poezie, în ţară şi peste graniţe.

A primit multe premii ale instituţiilor culturale din Europa (printre care premiul ”Mihai Eminescu” sau cel pentru Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România). Din 1999 a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură. A fost considerat unul dintre principalii precursori ai postmodernismului românesc şi unul dintre principalii promotori ai acestui stil în Estul Europei.

A fost considerat cel mai important traducător de literatură enleză din spaţiul cultural românesc. A tradus din Joyce, Faulkner, Kafka, etc…

Mircea Ivănescu a fost o figură aparte a Sibiului, unul din pionierii pe care Constantin Chiriac i-a adus alături la începuturile Festivalului de Teatru, unul dintre primii profesori ai Universităţii, unul dintre remarcabilii oameni de cultură ai anilor `90 când Sibiul se căuta pe sine, când Sibiul se redescoperea.

Mircea Ivănescu rămâne important pentru noi prin cărămizile puse de el şi atent apoi prelucrate întru redefinirea Sibiului şi a spiritului său.

Pe Mircea Ivănescu nu îl găseai, boem, pe terasele din Piaţa Mică sau pe străzile cetăţii medievale. Mircea Ivănescu nu a fost o prezenţă constantă şi cunoscută în Sibiu. Probabil că marea majoritate a sibienilor nici nu au auzit de Mircea Ivănescu sau că a locuit, trăit, creat şi în cele din urmă murit la Sibiu. Puţin peste 100 de sibieni l-au considerat pe Mircea Ivănescu unul dintre marii sibieni din istorie, în cadrul campaniei ”10 Mari Sibieni”, din păcate, neapropiindu-se de primele 20 de locuri.

Mircea Ivănescu a fost o persoană care şi-a pus amprenta pe oraşul nostru prin discreţia sa, prin munca sa dar mai ales prin moştenirea ce a lăsat-o. Lumea astăzi citeşte în România, lumea astăzi citeşte literatură de valoare şi datorită acestui om care prin munca sa a adus mai aproape de noi o cultură aparte şi esenţială în lume, cea a cuvântului englez, a adus mai aproape de fiecare dintre noi educaţia, cultura, cartea.

Sibiul are acum obligaţia să îl descopere pe Mircea Ivănescu, să înţeleagă de ce acest om este important pentru cultura românească, poate chiar europeană. Sibiul trebuie să înţeleagă de ce acest om este un mare sibian.

Uitaţi-vă fiecare în bibliotecile voastre. Cu siguranţă veţi descoperi o carte scrisă sau tradusă de Mircea Ivănescu. Fiecare dintre voi aveţi un pic din el, din munca sa, aproape de voi, fiecare a fost ajutat de munca acestui mare sibian în propria educaţie, fiecare a descoperit marea literatură a lumii cu ajutorul marelui om de litere ce a fost şi de fapt este Mircea Ivănescu.

Mircea Ivănescu rămâne unul dintre marii sibieni ai istoriei.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*