16Mai

ISTORIA ORASULUI NOSTRU, SIBIU.

DOI MARI FOTBALISTI SIBIENI. ALEXANDRU APOLZAN SI NICOLAE TĂTARU.

Când am început campania celor 10 MARI SIBIENI (cititi aici) mi s-a reprosat că nu am trecut în listă si câtiva fotbalisti ce din punctul meu de vedere nu se ridică din mediocritatea generală a sportului rege românesc.

Cu scuzele de rigoare am omis totusi doi fotbalisti care meritau a fi pe lista marilor sibieni. Cum proiectul nostru continuă prin promovarea marilor personalităti, ne permitem să îi includem si pe cei doi pe această listă.

ALEXANDRU APOLZAN

S-a născut la Sibiu în 1927. Cariera de fotbalist si-a început-o la juniorii Soimilor din Sibiu în 1941. Aici a jucat până la vârsta de 16 ani. În 1945 îl regăsim la formatia 23 August Bucuresti, una din primele încercări ale comunistilor de a organiza fotbalul după propriile metode.

În 1946 îsi începe cariera de senior la CFR Bucuresti, actualul Rapid. Joacă 60 de meciuri în trei ani si marchează un singur gol. În 1949 la 22 de ani este cumpărat de CCA Bucuresti, actuala Steaua Bucuresti. Cu aceastră echipă este campion al României de 6 ori, iar de alte 5 ori câstigă Cupa României. A fost căpitanul acestei echipe.

Aici joacă pentru 13 ani, mai precis 216 meciuri si 2 goluri. În această perioadă este component al echipei nationale a României în 22 de meciuri. A fost căpitanul echipei nationale.

Se retrage din activitate în 1962 și preia o grupă de juniori ai aceleasi echipe. Antrenează echipe din Câmpulung, Caracal si Slatina. După ce îsi încheie cariera fotbalistică, rămâne la Bucuresti, unde moare în 1982 la vârsta de doar 55 de ani.

Ceea ce îl face remarcabil pe acest fotbalist – apărător, este faptul că acesta este considerat primul libero din istoria fotbalistică mondială, înainte de Beckenbauer, Lorant, Moore si Charlton sau Sanchis si Burgnich, marii apărători ai anilor `60 si `70 când s-a consolidat acest post în fotbalul universal.

Despre el, antrenorul echipei de aur a Ungariei Gusztav Sebes, spunea că este unul dintre cei mai mari apărători ai perioadei, ce si-ar fi găsit un loc de titular în echipa sa.

Alexandru Apolzan rămâne unul dintre cei mai mari apărători din istoria fotbalului românesc, alături de Belodedici, Chivu, Popescu sau Dinu.

NICOLAE TĂTARU

Un alt mare jucător de fotbal ce îsi leagă numele de Sibiu, este Nicolae Tătaru. Familia sa era una de militari, asezati la Sibiu, tatăl fiind director în cadrul Armatei. Chiar Nicolae Tătaru a ajuns la gradul de locotenent.

Născut în 1931 la Sibiu, si-a început activitatea le juniorii echipei Locomotiva Turnu Severin la vârsta de 18 ani. Este cumpărat de achipa armatei din Craiova, iar de aici a ajuns în 1953 la CCA Bucuresti, aceeasi Steaua de astăzi. Aici joacă 210 meciuri, marcând 75 de goluri în campionatul românesc. A marcat alte 2 goluri în cupele europene. A fost campion al României de 3 ori, câștigând Cupa României de alte 2 ori.

În aceeasi perioadă, joacă în nationala României, 24 de meciuri, marcând 3 goluri. De 8 ori a fost căpitan al echipei României. În 1964 se retrage din activitate si intră în antrenorat, antrenând echipe din Târgoviste, Brăila si Moreni.

A murit în 2001 la vârsta de 69 de ani. El rămâne unul dintre cei mai importanti jucători din istoria Stelei Bucuresti.

Echipa CCA Bucuresti, campioana a României. Primul cu trofeul în mână este Tătaru, al doilea cu trofeu este Apolzan.

CCA Bucuresti, cu aceeasi Apolzan si Tătaru în echipă.

Distribuie articolul:

5 comentarii

  1. interesant post…nu stiam ca am avut jucatori asa de buni dinj sibiu inj acea perioada…

  2. Intra pe site-ul saptamanalului ” Linaia Intai” si citeste un super reportaj despre Oltul Slatina.

  3. :;;;'””” a jucat ptr aplauze si flori:: asa era un titlu antr:un ziar din din sibiu este vb despre un mare jucator din sibiu care la ora actoala este bolnav si vai de el
    .se numeste ion flichis .

  4. gabel mihai mircea… fotbalist. decedat.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*