fotografie realizată de Emil Fischer (mai multe despre el aici)
Alături de Banca „Albina” şi de Deutsche Allgemeine Sparkassa, Banca de Credit Funciar (Bodenkreditstall Bank) era cea mai importantă societate bancară din Sibiu. Ea a sprijinit proiectele municipalităţii cum au fost cele ale înfiinţării uzinei electrice în 1896, proiectul incluzând şi construirea hidrocentralei de la Sadu, în acea perioadă aceasta fiind a treia ca mărime din lume (dau acest exemplu pentru a înţelege astfel fondurile financiare care au fost desfăşurate). Clădirea a fost construită pe locul a foste case medievale ce despărţeau cele două pieţe principale.
1845 1914 1911
detalii din hărţile SIbiului. În 1845 se poate observa conglomeratul de clădiri ce exista înainte de reorganizarea acelei insule urbane, definite prin Turnul Preoţilor şi urmele vechilor fortificaţii medievale. După construcţia actualei Primării, spaţiul urban se transformă complet.
pictura lui Franz Neuhauser (despre acest mare sibian, aici) este una dintre cele mai vechi reprezentări ale Pieţei Mari, în stânga picturii putând vi văzută clădirea ce a fost demolată pentru a face loc sediului actual al Primăriei.
imagine a clădirii ce a fost demolată pentru a face loc Primăriei. fotografie este de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a fost realizată de Emil Fischer.
Piaţa Mare, gravură de la mijlocul secolului al XIX-lea. vă rog, observaţi clădirile din zona respectivă. clădirile nu erau nişte „cocioabe” oarecare, dar clădiri destul de importante, probabil construite în perioada gotică – renascentistă, comparabile cu clădirile de pe aliniamentul de sud al pieţei dar neputându-se compara cu monumentalitatea celor baroce ce le flancau şi probabil că au dus la eliminarea acestora şi înlocuirea cu o clădire comparabilă ca statut şi aspect cu Palatul Brukenthal şi Biserica Romano – Catolică.
perspective ale zonei din Piaţa Mare şi Piaţa Mică, fotografie de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi gravură de la mijlocul aceluiaşi secol realizată de Adam Slowikowski.
Şantierul a fost finalizat iar sediul a fost inaugurat în 1906, clădirea fiind considerată unul dintre cele mai bune exemple ale Jugendstill-lului din România. Până la naţionalizarea comunistă, clădirea a rămas în continuare sediu bancar. După naţionalizare, clădirea a trecut în administrarea C.E.C., aici fiind sediul central din Sibiu. După Revoluţia din 1989 sediul va trece la Banca Agricolă, moştenitoarea băncilor de credit funciar şi implicit celei din Sibiu. Falimentul acesteia a făcut ca această clădire să intre în patrimoniul oraşului Sibiu. Discuţiile privind realizarea unui nou sediu al Primăriei Sibiu, la standarde moderne şi la calitatea oraşului a făcut ca în 2004 să înceapă lucrările sistematice pentru refacerea clădirii şi deschiderea sa ca noul sediu principal al Primăriei, fapt ce se va întâmpla în 2006 (deşi activitate administrativă exista încă din 2000).
aceeaşi perspectivă a Pieţei Mari înainte şi după de 1906.
clădirea Institutului de Credit Funciar, actualemente Primăria Sibiului, fotografie din perioada antebelică
fotografie a Pieţei Mari din anii `50, fotografie realizată de Emil Fischer.
clădirea Primăriei, fotografie din anii `70, realizată de Fred Nuss.
fotografie din anii `90 a Pieţei Mari.
Clădirea primăriei este construită în formă de potcoavă, fiind format din subsol, parter, două etaje şi un spaţiu mansardat. Decoraţia faţadelor este una eclectică, tip Secession, foarte bogată. La nivelul parterului, pe faţada dinspre Piaţa Mare, sunt aplicaţi pilaştrii susţinuţi de soclu înalt şi având capiteluri cu decoraţie eclectică.
faţada principală a clădirii, fotografie din 2008.
faţada clădirii dinspre PIaţa Mică, fotografie din 2008.
Ferestrele de la parter sunt ample şi înalte, formate din opt sau saşe câmpuri vitrate, una din ferestre având baza superioară semicilindrică. Două sunt accesele pietonale dinspre Piaţa Mare, două spre Piaţa Mică şi unul spre strada Brukenthal. Ele sunt dreptunghiulare, cu decoraţii în ghirlandă sau cu gol umplut cu sticlă. Parterul este demarcat printr-un brâu orizontal profilat. În general ferestrele sunt decorate cu friză de baluştrii în partea inferioară şi cu ghirlande vegetale, ecusoane şi cornişă profilată, în partea superioară.
ochiuri – ferestre, la nivelul şarpantei mansardate. fotografii din 2009
tipuri de ferestre găsite pe faţada clădirii, fotografie din 2006.
aceasta era vechea intrare a clienţilor, ce dă în sala de recepţie a clienţilor, care era dodată cu seife şi cu un mobilier specific. astăzi, spaţiul este unul expoziţional şi principalul deschis publicului, aici existând un info center. fotografia este din 2006.
Traveele ce flanchează axele centrale sunt marcate la cel de al doilea etaj de câte un balcon cu platforma de piatră, coloaane decorate şi baluştrii peste acestea venind o mână directă de piatră. Faţada se continuă cu o friză realizată din elemente geomtrice. Un fronton asemănător se desfăşoară deasupra unuia dintre accesele pietonale secundare dinspre Piaţa Mare.
exemplu de travee din compoziţia clădirii. fotografie din 2009.
aceeaşi faţadă, înainte de reabilitare, fotografie din 2004.
Acoperişul este realizat în două ape, cu panta accentuată. Acoperişul piramidal este realizat în patru ape, acoperit cu tablă. Lucarnele sunt rotunde decorate cu urne.
şarpanta clădirii, înainte de reabilitare, astăzi spaţiul a fost mansardat şi astăzi acolo există birouri. fotografie din 2003.
detaliu ornamental al şarpantei. acestea au fost restaurate şi reaşezate. fotografie din 2003.
detaliu, element central al şarpantei după (2008) şi înainte (2004) de reabilitare.
Curtea interioară este realizată în formă circulară, cu un corp adosat faţadei principale ce devine pasarelă ce leagă ultimele nivele ale faţadelor laterale. În urma lucrărilor de reabilitare, curtea interioară a fost închisă cu un luminator, de asemenea adăugându-se un lift exterior.
curtea interioară a Primăriei SIbiu, înainte de reabilitare, fotografii din 2004.
curtea interioară a Primăriei SIbiu, după reabilitare, fotografii din 2007.
Interiorul prezintă în holul principal o scară monumentală, ce se dezvoltă în două rampe divergente cu decoraţie parietală policromă. Faţa principalei scări este una realizată într-o lumină. De asemenea spaţiul dintre corpul intermediar şi cel principal, la nivelul parterului este închis de un luminator. Tâmplăria este realizată din elemente scuplturale de tip animalier, vegetal şi geometric.
scara monumentală principală. fotografie din 2009.
sala de şedinţe a Consiliului Local al Sibiului, amenajată în mansarda clădirii.
ornamentaţie interioară, vitraliu din spaţiul central al clădirii şi cupola de la intrarea principală a clădirii. fotografii din 2004.
Fotografia lui Fischer cu casa demolata nu e cumva in oglinda? Ma tot holbez si mie asa imi pare….
Sau este facuta din Piata Mica, din partea cu Unionul?
pt Ioana
nu este in oglinda. este de undeva din dreptul teraselor din zona Union (cam din fata Go In).
Imi place foarte mult primaria noua are o arhitectura extraordinara si este foarte bine ingrijita pot sa spun ca este cea mai frumoasa cladire dupa mine.Se vede ca este primaria lui Johannis dar primaria veche nu a fost tot a lui johannis?Trebuie facut ceva si la primaria veche.
Aceast lege prevede ca toate legile votate de Parlamentul Romaniei s con in o ilustra ie color fie o caricatur fie o reproducere dup picturile lui Sabin B la a fie o fotografie de la mare cu familia parlamentarului care a ini iat legea fie o poz cu Nicoleta Luciu…Armata Lustra.. 12..academia CA AVENCU.Nr. Creta 1 Consilierul PRM Andronache Emanoel la conferin a S.i de cretan trecu i prezent i viitor desf urat pe o plaj de la..Pasok 2 Consilierul PSD Cojocaru Vasile la conferin a cu acela i nume f c.d o fotografie de grup el i cu unul din cei doi s.i prezen i la dezbateri 3 Consilierul PD ex-PSD Balcan Marinela dezb t.d singur dou -trei probleme de umanism i alimentare cu ap .
Fantastice fotografiile. Felicitari pentru ca le-ai publicat. Nu am fost niciodata in Sibiu, dar sper ca intr-o zi sa am resursele(bani si timp) necesare sa il vizitez.
Imi place si blogul tau, e foarte frumos.
Numai bine, RazvanRC
Intradevar, una din cele mai frumoase cladiri din Sibiu din toate vremurile. Ai putea sa adaugi mai multe poze cu cladirea inainte de restaurare?
Multumesc anticipat.
Hristos a inviat!
pt Silviu
mai sunt, mai am multe altele.
Adevarat a Inviat!!!