9Ian

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU

ULTIMA STATUIE AUSTRO – UNGARĂ/ PRIMA STATUIE ROMÂNEASCĂ A SIBIULUI – statuia lui GEORGE BARIŢIU.

statuia lui Gheorghe Bariţiu şi Palatul ASTRA

Statuia a fost realizată la iniţiativa ASTRA în 1911, odată cu împlinirea a unei jumătăţi de secol de la înfiinţarea acesteia. Importanţa lui Bariţiu pentru ASTRA şi pentru Sibiu este cunoscută (mai multe despre el, aici). Modalitatea prin care s-au strâns banii pentru acest proiect, a fost subscripţia. Sculptorul a fost Oskar Spaethe jr., din Bucureşti.

fotografii ale statuii lui George Bariţiu, făcute acum 30 de ani, în 1981, de către Szabo Tamas.

cei doi brăduleţi ce flancau statuia, astăzi sunt dispăruţi.

Inaugurarea se va face în 13 octombrie 1912. Locul în care regăsim astăzi statuia, în faţa Palatului ASTRA, a fost găsit de abia în 1924, la 12 ani de la inaugurarea statuii. Reticenţa administraţiei maghiare, nu a permis amplasarea statuii pe spaţiul public, mai ales în Parcul Oraşului acolo unde se afla şi palatul. Astfel statuia va fi aşezată în curtea Liceului românesc de fete, în faţa acestuia. La inaugurare discursul a fost ţinut de Andrei Bârseanu (mai multe despre el, aici).

fostul liceu de fete românesc

Statuia este amplasată pe un soclu din piatră. Baza acestuia este una înaltă, realizată din două blocuri lipite. Studiind fotografiile de arhivă putem observa că baza era mai înaltă, ea fiind tăiată. Soclul este dreptunghiular cu partea superioară, pe care este aşezată statuia, fiind poligonală. Pe corpul statuii este incizată cu litere capitale o inscripţie (GHEORGHE BARIŢIU/ 1842 – 1893).

fotografie realizată în 2004

statuia a fost supusă unui proces de curăţare şi de recondiţionare în 2005, valoarea statuii fiind astfel redată.

detalii ale soclului statuii, fotografii realizate în 2004

Statuia redă doar bustul şi capul acestuia, îmbrăcat cu un costum tipic sfârşitul de secol al XIX-lea. Mâna dreaptă o are îndreptată spre Palatul ASTRA, în cealalată mână el ţine o carte pe care este scris ISTORIA TRANSILVANIEI.

statuia lui George Bariţiu, după recondiţionare, fotografie din 2008

detaliu al statuii. se poate observa cartea ce o ţine în mâna stângă precum şi semnătura sculptorului bucureştean. fotografie realizată în 2004

detaliu al statuii. mâna dreaptă a lui Bariţiu, îndreptată spre Palatul ASTRA. fotografie realizată în 2004

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*