21Noi

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU

O IMAGINE RARĂ

Aceasta este o imagine destul de rară a Sibiului. Am primit-o pe mail şi evident că o împărtăşesc cu voi. Aşadar aici este vorba de o imagine idealizată a cortegiului funerar al episcopului ortodox Vasile Moga, mort în 1846.

Această imagine ne ajută a observa cum arăta în acel moment Piaţa Hermann, actuala Piaţa Unirii pe care o localizăm astăzi între strada Bălcescu – Parcul ASTRA şi Hotel Continental Forum – Primăria veche şi Hotel Ramada şi Teatrul Radu Stanca şi Parcarea 90.

Este probabil cea mai veche imagine a acestei pieţe, surprinsă în momentul reorganizării sale de către municipalitatea sibiană.

Ştiind unde a locuit episcopul (la intrarea pe strada Bălcescu, unde în trecut era magazinul Kenvelo) şi ştiind unde este înmormântat (Biserica din Groapă), putem vedea cortegiul urmând traseul: Piaţa Hermann (pţa. Unirii de astăzi) – str. Victoriei – str. Bisericii (str. Justiţiei de astăzi).

Piaţa Hermann, care la acea vreme cuprindea exact parcarea de astăzi a Hotelului Continental Forum, ne aduce în atenţie câteva surprize. Piaţa a fost una dintre primele amenajări urbane realizate în afara perimetrului cetăţii medievale. Imediat după demolarea bastionului Porţii Cisnădiei, în 1796, s-a trecut la amenajarea acestui spaţiu.

Aşadar, avem clădirea Cazărmii de Infanterie, construcţie finalizată în 1807. Imaginea acestei clădiri, o reproducere identică a situaţiei exitente în realitate, ne face să apreciem drept reale şi restul detaliilor din această gravură. Chioşcul din faţa cazărmii este o apariţie indeită, probabil un mobilier urban ce a existat pentru o perioadă în acel loc, fie cu scop militar – gardă, fie cu un alt scop.

Munţii sunt mai „apropiaţi” în această imagine, probabil pentru un efect artistic sporit.

Vedem case şi un drum care deja formau ceea ce astăzi numim Calea Dumbrăvii. Din păcate, casele din această imagine nu mai există şi astăzi, acel spaţiu fiind total modificat. Mai observăm o clădire, posibil legată de Cazarma 90, peste drum de aceasta, în locul unde astăzi ar fi parcul din faţa Casei de Cultură.

Cel mai interesant aspect este dat de clădirea din dreapta, pe locul unde astăzi s-ar afla Primăria, sediul vechi, şi hotelul Ramada. Clădirea nu seamănă deloc cu actuala clădirea a Primăriei, clădire ce se va construi de abia în 1908. Aşadar, putem concluziona că pe acel promontoriu datorat vechilor amenajări pentru proiectata citadelă (ale cărui urme se pot observa în gravură – dâmbul din dreapta) au existat construcţii anterior clădirii ce a fost sediul serviciului Financiar şi apoi al Primăriei.

În plan apropiat, acele ruine, acel moloz este evident augmentat de ideea romantică a ruinelor medievale ce dădeau un aspect artistic imaginii, dar şi ele provin dintr-o realitate a Sibiului. Ele sunt plasate în faţa a ceea ce astăzi sunt Parcul ASTRA şi Hotelul Continental Forum. În acea perioadă, acea zonă era o ruină, o zonă mai puţin frumoasă a Sibiului. Probabil că existau deja amenajări ce pregăteau viitoarea construcţie a hotelului Bulevard iar în locul parcului erau doar mormane de cărămizi, de pietre şi de pământ. Ele se datorau celor două incinte de fortificaţii ce existau aici şi zwinger-ului creat de acestea.

Distribuie articolul:

4 comentarii

 1. Domnule POP,
  Constat la dvs. o preocupare imensa pentru istoria locurilor natale si apreciez in mod deosebit acest lucru.
  Preotul din Com. Porumbacu de Jos a initiat un demers de identificare a locului si restaurare a unui cimitir al eroilor care, se pare ca ar fi existat in aceasta localitate.
  Puteti sa obtineti mai multe informatii despre acest cimitir si chiar imagini ?

 2. pt MARIN

  am sa caut informatii mai multe si am sa le trasnmit.

 3. Multumesc foarte mult !
  O saptamana minunata !

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*