29Aug

POMPEIU ONOFREIU – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1909 în apropiere de Bistriţa. A studiat teologia la Blaj. A fost hirotonit în 1934 şi a lucrat ca secretar al lui  Iuliu Hossu, episcop de Cluj.

În timpul ocupaţiei maghiare a nordului Ardealului, este arestat şi condamnat la moarte dar scapă cu viaţă de două ori. Este expulzat şi pleacă la Sibiu.

Autorităţile comuniste îl arestează în timpul procesului de desfiinţare a Bisericii Greco – Catolice, făcând ani grei de muncă la Canal.

biserica Ursulinelor

Este eliberat în 1964 şi revine la Sibiu. Aici  primeşte o cameră pe strada Şelarilor, neprimind la început parohie şi nici dreptul de a profesa şi de a sluji ca preot (în cele din urmă primeşte dreptul de a profesa în bisericile catolice). În casa sa, el îşi va continua viaţa preoţească, transformând-o într-o adevărată capelă clandestină. A fost permanent urmărit de Securitate.

Îi este recunoscută valoarea şi rolul său în Biserica Catolică din România, de abia după Revoluţia din 1989. El a continuat demersul său pentru recunoaşterea Bisericii Greco Catolice şi de primirea unei parohii pentru biserica pe care o slujea (în perioada interbelică existau două parohii în Sibiu, biserica Sf. Vasile din Lazaret şi Biserica dintre Brazi din Terezian). El a reuşit să redeschidă Biserica Ursulinelor care devine astfel biserică greco – catolică.

A murit la Sibiu în 1998.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*