28Aug

GUSTAV ONGYERTH – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1897 la Sibiu. A studiat la Sibiu, Braşov şi Mediaş. Războiul îi întrerupe studiile, el înrolându-se mai întâi în armata austro – ungară luptând pe fronturile corpului tirolez de război. În 1919 îl regăsim în armata română ce intrase în Budapesta.

Studiază economia la Cluj şi Viena. Revine în Transilvania, lucrând mai întâi la Braşov. Aici, împreună cu Heinrich Zillich, fondează editura Klingsor precum şi un teatru şi o agenţie teatrală şi un salon de artă. În 1924 fondează la Sibiu, revista „Klingsor” una dintre cele mai importante reviste culturale din România.

Între 1933 şi 1944 a fost directorul Teatrului de Stat German care a devenit rapid unul dintre cele mai reprezentative astfel de instituţii. În această perioadă, teatrul a înregistrat 1,4 milioane de spectatori în peste 3400 de spectacole.

În 1945 reuşeşte a fugi la Innsbruck, în acest oraş refăcându-şi viaţa. A lucrat în cadrul Oficiului de Turişti, ajungând în 1964 responsabilul cultural al Olimpiadei de Iarnă de la Innsbruck.

A murit în 1969 la Innsbruck.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*