28Aug

ANDREAS MELTZER – 10 MARI SIBIENI

A fost primar al Sibiului pentru trei ani, între 1657 şi 1660, dar rămâne în istoria noastră ca cel care a salvat cetatea de două asedii consecutive ale otomanilor respectiv a principelui Transilvaniei.

În 1658 armata otomană asediază Sibiul în luna septembrie. Sibiul se închide, face faţă asediului dar Magistratul decide a plăti armata turcă cu suma de 25.000 de guldeni pentru a renunţa la asediu. Astfel Sibiul scapă încă odata de armatele inamice.

În 1660 principele Transilvaniei, Gheorghe Rackoczy al II-lea, nemulţumit de relaţia instituţiei sale cu cetatea Sibiului (fiind vorba mai ales de cea financiară şi economică) dar şi pentru că cetatea a oferit ajutor contracandidatului acestuia la tronul principatului, decide a asedia oraşul. Armata sa ajunge în faţa zidurilor în ianuarie 1660. Sibiul nu numai că va face faţă acestui asediu, dar îi va răspunde asediatorului, fiind una dintre cele mai de succes victorii ale sibienilor în faţa unor armate beligenrante.

Sibienii, conduşi de Meltzer, reuşesc a rechiziţiona tunuri ale armatei principelui şi au reuşit câteva ambuscade în urma cărora au ieşit de fiecare dată victorioase (au murit mai mulţi asediatori decât sibieni). Sibiul deşi a fost bombardat de multe ori va reuşi a rezista asediului timp de cinci luni.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*