16Aug

OCTAVIAN TĂSLĂUOAN – 10 MARI SIBIENI

Se naşte în 1876. A studiat la Năsăud la Braşov şi la Blaj. Îşi realizează şi serviciul militar, în Pola, actualmente în Croaţia.

În 1898 pleacă la Craiova şi de aici la Bucureşti pentru a îşi definitiva studiile universitare. Se specializează în litere. Devine practicant în cancelaria notarială de la Bicaz, apoi profesor la Craiova. Este în cele din urmă angajat la Budapesta în 1902 ca secretar al Consulatului român.

În 1906 se stabileşte definitiv la Sibiu. Aici devine editor al „Luceafărului” şi apoi secretar administrativ al ASTRA. În 1920 este numit preşedinte al ASTRA, fiind considerat unul dintre creatorii Muzeului Asociaţiunii. A organizat „Biblioteca poporală a Asociaţiunii”, actuala bibliotecă de la Sibiu.

A participat la luptele din Primul Război Mondial. În 1919 este ales vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor Români.

A avut şi o activitate politică importantă. A participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. După Unire, va fi ales în mai multe mandate deputat în Parlamentul României. A fost pe rând ministru al industriei şi comerţului şi ministru al Lucrărilor Publice în guvernul Averescu.

Foarte importantă rămâne şi activitatea sa de cercetare şi eseistică. Un apropiat al semănătorismului, el va publica intens în perioada în care a fost redactor al „Luceafărului”. memoriile sale din război, rămân la fel de importante.

A murit în 1942.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*