5Aug

THOMAS de VILLA HERMANI – 10 MARI SIBIENI

Oraşul nostru este centrul principal din istoria românească în ceea ce priveşte povestea inventării şi dezvoltării tipăritului. Încă de la început şi până în prezent şi-a menţinut locul prim în evoluţia din ţara noastră.

În jurul lui 1455, Gutenberg inventează prima tiparnişă şi deschide prima tipografie. În 1472, Thomas Transilvăneanul de Sibiu (Thomas Septemcastrensis de Villa Hermanni) conducea una din tiparniţele oraşului Mantua. Astfel cu jumătate de secol mai repede de deschiderea primei tiparniţe din regatul Ungariei, tot la Sibiu, un sibian coordona una dintre primele astfel de ateliere din lume.

El va coordona această tiparniţă pentru opt ani, până în 1480. el în acest timp va publica o serie de cărţi, de incunabule şi se pare chiar o publicaţie locală.

El a plecat, se pare, de tânăr din Sibiu şi după peregrinări prin Veneţia şi Verona se va stabili în Mantua, devenind unul dintre pionierii tipăritului în Europa.

Foarte multe alte informaţii despre acest misterios personaj nu se cunosc. Nu se ştie ce a făcut după 1480 cum nu se ştie nici ce a făcut înainte foarte clar. Dar pentru realizarea sa, merită trecut în lista marilor sibieni.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    SE STIE ca inainte de stabilirea in actuala Italia (atunci nu exista ca STAT unitar) a studiat medicina in actuala Germania…De aici vine si legatura cu prima lui tiparitura..un tratat de medicina..
    In ce priveste prima tiparitura din Regatul Ungaria..primele au fost in Buda la 1480..insa tipografia a disparut repede. In Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu ..la 1525, renumitul calendar catolic in limba latina, Lucas Trapoldinus, Corvinus…
    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*