2Aug

GHEORGHE ŞOIMA – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1911. A studiat la Colegiul Gh. Lazăr iar apoi la Academia Andreiană (Facultatea de Teologie de astăzi), pe care a absolvit-o în 1932. De aici îşi va continua studiile la Conservatorul din Bucureşti.

A revenit la Sibiu unde va fi profesor de muzică la Academia Andreiană. Aici va lucra până la pensionarea sa în 1976, fiind pe rând profesor şi conferenţiar. A predat, de asemenea, la Liceul de Artă din oraşul nostru.

A fost dirijorul corului catedralei mitropolitane din Sibiu dar a condus şi alte coruri din Sibiu, cel mai important fiind cel al Reuniunii Meseriaşilor, ce l-a condus până în 1949, când reuniunea va fi desfiinţată.

În 1938 a fost numit diacon iar un an mai târziu va fi hirotonit, preot şi protopop. A publicat peste zece lucrări teologice, majoritatea axându-se pe analizarea rolului muzicii în ritualul creştin şi în Biserica Ortodoxă din România.

Este considerat unul dintre cei mai importanţi compozitori de muzică religioasă din istoria României. Debutul muzicologic îl are în 1940 cu „Opt colinde pentru cor mixt, versuri populare”. A compus colinde, muzică corală, muzică populară dar şi muzică simfonică, cea mai cunoscută fiind „Simfonia Alpilot Transilvani”.

A murit la Sibiu în 1985.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*