7Iul

DAVID URS DE MARGINE – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1816 în comitatul Făgăraş, provenind din una din familiile nobiliare româneşti. Studiază la şcolile militare de la Orlat şi Năsăud.

După aceste studii intră în corpul militar de graniţă al imperiului, din Transilvania. În 1841 devine sublocotenent, crescând până la a fi adjunctul comandantului regimentului de grăniceri de la Racoviţa. De aici este mutat la Kosice, unde este avansat la gradul de maior. Participă la Războiul Austro – Italo – Francez din 1859. După participarea sa la bătăliile de la Solferino şi de la Medole, va fi decorat cu ordinul „Maria Tereza” iar după un an este înobilat cu titlu de baron.

Revine în Transilvania, ca vicecolonel, la conducerea garnizoanei din Deva. Aici devine colonel şi comandant al comapniei. Participă la Războiul Austro – Prusac, câştigând bătălia de la Lissa.

S-a implicat în Revoluţia de la 1848, cu ajutorul grănicerilor din subordine, făcând faţă armatei ungare în zona Odorhei. Reorganizează regimentele de grăniceri din Transilvania, un element cheie fiind şcolile acestor comapnii.

Se retrage la Sibiu după intrarea în rezervă, aici implicându-se în viaţa publică a oraşului, fiind una dintre personalităţile marcante.

Moare în 1897, fiind înmormântat în curtea Bisercii dintre Brazi din Sibiu. Toată averea sa va fi dată Bisericii greco – catolice. În 1916, ASTRA va comemora centenarul naşterii sale.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Este regretabil că în articol au fost inserate date greşite referitoare la celebrul David Urs baron de Margina. Acestea sunt: 1. la compania a VII-a de la Racoviţa, Urs va deţine funcţiile de locţiitor comandant companie (1846+1848), apoi de comandant companie (a nu se confunda gradul cu funcţia ,,devine sublocotenent, crescând până la a fi adjunctul…”); 2. la gradul de maior va fi numit comandant de batalion la PECS-Ungaria; 3. revine în ţară, la Deva (01.02.1860)fiind avansat lt. col. (vicecolonel) doar la 20.11.1861; la 16.06.1863 devine comandantul respectivului regiment (nr. 64, nu companiei)iar la 29.10.1863 este avansat colonel, la excepţional; 5. a participat, în 1848-48 la lupte împotriva secuilor, în localităţile: Leordeni, Ormeniş, Hăghig; Simeria, Caşinul Nou şi Bixad; 6. nu a reorganizat regimentele grănicereşti din Transilvania, acestea fiind desfiinţate cu 01.04.1951, la data respectivă având grad şi funcţie prea mici pentru a realiza acest lucru; 7. în 1916 ASTRA nu a comemorat centenarul, la data respectivă ştiindu-se că era născut în 1815.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*