30Iun

MARTIN HOCHMEISTER SR. – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1740. El va deschide la Sibiu în 1778, o tipografie care va printa printre altele primele publicaţii din Transilvania, denumite „Siebenbürgische Vierteljahresschriften” și ”Theatral Wochenblatt” , începând cu același an și apoi în 1790. Înainte de aceasta va publica „Siebenbürger Zeitung”. Primul anuar al Colegiului Gh. Lazăr a fost redactat şi publicat tot de Hochmeister. El este considerat şi fondatorul primei librării din spaţiul românesc (în actuala Piaţă Schiller). Va deschide o tipografie la Cluj unde va publica prima publicaţie de limbă maghiară, „Erdély-Magyar Hir-Vivõ” sau „Hiradó”. El va tipări şi prima publicaţie de limbă română, „Foaie românească pentru econom” în 1789.

În 1788 va prelua de la municipalitatea sibiană Turnul Gros, parte a fortificaţiilor medievale a burgului. Aici va deschide după o reamenajare structurală, primul teatru din spaţiul românesc. Teatrul avea loje şi balcoane, unul fiind amenajat pentru Guvernatorul Transilvaniei. Aici în primii ani se va juca Shakespeare dar şi marii clasici germani, se vor ţine concerte. Hochmeister nu se va opri aici şi va decide redactarea unei publicaţii ce ţinea săptămânal cronica activităţii teatrale, această publicaţie devenind primul săptămânal al Transilvaniei dar şi din întreg spaţiul românesc. Alături de el va fi unul dintre apropiaţii lui Goethe, venit special pentru a supraveghea deschiderea teatrului.

cladirea si turnul aflate in fata teatrului, demolate de Hochmeister

teatrul orasului, dupa refacerea sa in urma incendiului

Era unul dintre principalii promotori ai Iluminismului utopic din Transilvania. A fost de asemenea unul dintre apropiaţii administraţiei habsburgice. A fost de asemenea unul dintre maeștrii venerabili ai lojei masonice din Sibiu în 1767, denumită „Sant Andreas”. Casa familiei Hochmeister o regăsim şi astăzi în Piaţa Schiller.

casa familiei Hochmeister din Piata Schiller

Distribuie articolul:

8 comentarii

  1. Ar trebui corectati unii termeni de specialitate.
    O tipografie din secolul al XVIII-lea nu printeaza ci tipareste, publica, imprima …
    Nu confundati publicatie periodica sau periodic cu publicatie.
    Hochmeister nu a printat prima publicatie din Transilvania ci probabil va ganditi la primul periodic (nu am informatii in acest moment despre Siebenbürgische Vierteljahresschriften). Prima publicatie – carte din Transilvania apare la Brasov in 1544.

  2. pt Eva Marza

    multumesc de observatii. primele carti publicate in Transilvania si Romania au fost la Sibiu dupa 1528…

  3. Imi cer scuze. In graba am omis „in limba romana”. Deci, prima carte in limba romana in Transilvania a fost tiparita in anul 1544 la Sibiu de Filip Moldoveanu.

  4. pt Eva Marza

    asa este. prima carte din Transilvania apare la Sibiu in 1528, iar prima in limba romana tot la Sibiu in 1544.

  5. Draga Razvan Pop, trebuie facuta o precizare. Herr Martin Hochmeister obţine dreptul de a scoate la Sibiu primul periodic apărut pe teritoriul ţării noastre şi anume gazeta Theatral Wochenblatt. Ea este publicată începând cu data de 1 iunie 1778 şi după editarea a 12 numere îşi va întrerupe apariţia locul ei fiind luat de Theatral Nachrichten.
    Multumesc oricum pentru ca mi-ati dat voie sa preiau anumite materiale de la dumneavoastra.

    Toata stima pentru treaba care o faceti.

  6. pt Lucretiu Moraru

    am corectat, iti multumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*