18Iun

THOMAS ALTEMBERGER – 10 MARI SIBIENI

Un raport din 1475 gasea familia Altemberger ca una dintre cele mai bogate familii din Sibiu. Thomas Altemberger era proprietarul exploatarilor de metal nobil de la Abrud, era comite al camarilor din Sibiu si din Baia de Aries, era vicesimator, tricersimator si apoi arendator al vamilor transilvanene.

blazonul familiei Altemberger, aflat astazi pe cladirea Muzeului de Istorie

Nascut la Sibiu, el face parte din familile traditionale ale patriciatului medieval sasesc. In 1451 devine student al Universitatii din Viena, unde in 1454 devine „Bacalaureus ortum”, in 1456 „Magister ortum” iar in 1459 „Bacalaureus iuris canonici”. Unii cercetatori cred ca Altemberger a fost chiar cadru universitar la Viena.

Revine la Sibiu, se implica in viata publica a orasului devenind intre 1471 si 1490 primar. Este perioada in care Sibiul primeste drept donatie din partea casei regale a Ungariei toate bunurile mobile si imobile ale manastirii de la Carta (in 1477). In 1480 devine jude regal. Din aceasta pozitie va reusi a il convinge pe regele Ungariei, Mathias I Corvin sa recunoasca vechile privilegii ale sasilor.

Cea mai importanta opera a lui Altemberger este „Codex Altemberger”, o culegere de legi orasenesti, prima astfel de opera din spatiul romanesc (1481). El propune o serie de modificari la aspectul cetatii, reusind a inlesni astfel viata sibienilor. Astfel in 1474 calugarii dominicani primesc dreptul de a isi reconstrui manastirea in incinta zidurilor (actuala biserica a Ursulinelor), vechiul amplasament fiind transformat in lazaret pentru leprosi.

Casa Altemberger, astazi Muzeul de Istorie

El va incepe constructia casei patriciene a familiei sale, care secole mai tarziu va deveni sediul Primariei iar astazi gazduieste muzeul de istorie.

Distribuie articolul:

3 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*