17Iun

GEORGE BARITIU – 10 MARI ROMANI

S-a nascut in actualul judet Cluj in 1812. Studiaza la Remetea, apoi la Blaj si Cluj. Studiile universitare si le incepe la Blaj in 1831. Aici se pregateste pentru a fi hirotonit si a deveni preot, asemeni tatălui si bunicului.

Alege o altă cariera profesionala, devenind profesor la Braşov. Aici isi incepe activitatea culturala si cea jurnalistica. Infiinteaza primul ziar romanesc, „Gazeta de Transilvania”, a infiintat la Blaj ziarul „Foaie pentru minte, inima si literatura”, primul ziar literar din spatiul romanesc. Ambele isi incep publicarea in 1838. La Sibiu va infiinta, sub auspiciile ASTRA, revista „Transilvania” pe care o va coordona incepand cu 1868 timp de 21 de ani. Alaturi de ceilalti scriitori si jurnalisti de la „Transilvania” va publica intre 1898 si 1904 prima enciclopedie din spatiul romanesc.

statuia lui George Baritiu din Parcul ASTRA din Sibiu, pozitionata in fata Bibliotecii ASTRA.

Paralel se implica si in viata politica a romanilor din principat. Participa in 1848 la Adunarea de la Blaj si se va implica in conducerea revolutiei romanesti. Se va implica in viata culturala a Romaniei, fiind unul dintre fondatorii Societatii Literare Romane ce apoi va deveni Academia Romana. El va deveni presedinte al acesteia in 1893.

Dupa Revolutie va sta mai mult la Sibiu. Va fi unul dintre principalii sustinatori ai aducerii caii ferate la Sibiu si la constructia unei gari. In 1861 alaturi de Timotei Popovici va infiinta ASTRA (Asociasiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman). Va fi presedinte al acestei organizatii inainte fiind secretar. La Sibiu isi publica si lucrarea sa „Parti alese din Istoria Transilvaniei pre doua sute de anii in urma”, intre 1898 si 1891.

Moare in 1893 la Sibiu, fiind inmormantat in curtea Bisericii dintre Brazi. Este considerat intemeietorul presei romanesti.

Distribuie articolul:

5 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*