1Iun

10 MARI SIBIENI

Impreuna cu Tudor St. Popa (www.cemerita.ro) si sub patronajul Asociatiei pentru Infrumusetarea Sibiului va prezint un proiect ce speram noi va trece din spatiul blogosferei in cel public, in agora urbana.

Va propunem sa alegem cei mai mari 10 sibieni.

Sa va explic ce urmarim cu acest proiect. In primul rand, ii invitam pe sibieni sa isi aleaga cel mai mare sibian. Cand ne-am gandit la cel mai mare sibian, ne-am gandit la cel mai mare sibian din istorie, incepand cu calugarii secolelor medievale si finalizand cu artistii contemporani, dand un exemplu.

Cand ne-am gandit la marii sibieni, ne-am gandit la acele personalitati ale istoriei si culturii noastre care prin originea lor sau prin activitatea lor sau prin mostenirea culturala ce au lasat-o si-au legat numele de orasul nostru.

Cum va functiona acest proiect. Astazi va vom prezenta 200 de personalitati ce si-au legat numele in vreun fel sau altul de Sibiu. Acesti 200 de mari sibieni nu au fost ales intr-un mod amator. Lista a fost analizata de specialisti in domeniu (profesori universitari, cercetatori, muzeografi, etc…) iar in urma concluziilor trase de acestia, am definitivat lista, ce o vom publica la orele 12.00 pe ambele bloguri (www.razvanpop.ro si www.cemerita.ro). Evident, daca voi, cititorii nostrii considerati ca sunt si alte personalitati care merita a fi adaugate listei noastre, va rugam a ne notifica. Atentie, vom adauga numai acele personalitati a caror prezenta pe lista marilor sibieni va fi argumentata de catre cel care le propune. Un simplu nume aruncat la comentarii nu va fi luat in seama. De asemenea daca credeti ca unul dintre cei 200 nu merita sa fie prezent va rugam a ne notifica si daca argumentele sunt solide vom trece numaidecat la eliminarea lui de pe lista.

Timp de trei luni (incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lui august) va vom prezenta, pe cele doua bloguri dar si pe altele, precum si in presa si in zonele circulate ale Sibiului, cele 200 de personalitati. Cine sunt ele, ce au facut ele, de ce am considerat noi ca merita trecute pe aceasta lista. Unul dintre principalele scopuri ale proiectului, este acela de a reusi sa ajungem cu aceaste informatii la cati mai multi sibieni, astfel incat vom reusi ca fiecare sibian sa cunoasca marii oameni din istoria locului.

In luna septembrie veti avea posibilitatea de a va vota sibienii favoriti. Timp de o luna, prin diferite mijloace, pe care le vom explica la momentul oportun, veti putea nominaliza unul sau maxim zece mari sibieni. In urma votului vom realiza un top complet pe care il vom prezenta la inceputul lunii octombrie.

Primii zece vor fi prezentati doar in ordine alfabetica. Din acel moment, ei vor primi un avocat (personalitate sau un savant in domeniu) care le va sustine imaginea si vor veni cu argumentele necesare care va vor face sa ii votati inca odata, intr-un sondaj final ce are menirea a alege pe cel mai mare sibian din istorie.

La sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, veti avea din nou ocazia de a vota pe unul din cei zece mari sibieni. Dupa acest vot final vom anunta zilnic un loc iar pe ultimii trei ii vom anunta in ultima duminica din luna noiembrie.

Astfel noi, sibienii, ne vom alege cele importante personalitati pentru cultura si istoria noastra.

Evident ca acest proiect, nu se doreste inchis. El devine inca din acest moment deschis tuturor celor care doresc a se implica si alatura. Va puteti alatura prin prezentarea personalitatilor. Daca esti blogger pe blogul tau care devine astfel partener. Daca ai Facebook sau alt cont de socializare, prin sustinerea campaniei si prin postari pe pagina proprie. Daca nu, prin diferite alte modalitati de prezentare a celor 200 de mari sibieni catre cat mai multi locuitori.

Evident ca suntem deschisi si celor care doresc sa sustina financiar sau prin diferite alte mijloace intreaga campanie. Astfel ne va fi si mai usor a ajunge la cati mai multi sibieni cu informatiile despre acesti mari oameni. Asteptam pe oricine, in orice fel sa se alature campaniei.

Urmariti-ne, asadar, pe www.razvanpop.ro si pe www.cemerita.ro si veti descoperi in cateva ore cei 200 de mari sibieni din istoria noastra.

Orice sfat si comentariu este binevenit.

Distribuie articolul:

14 comentarii

  1. Fara indoiala Hermann Oberth… singurul sibian care a avut o influenta globala. A lucrat la Peenemunde si in SUA a lucrat in Huntsville, Alabama la NASA Space Flight Goddard Center. A contribuit mult la faptul ca omul a ajuns pe Luna si la explorarea spatiului, singurul lucru in care omenirea ar trebui sa investeasca acum masiv.

  2. Tocmai ca istoric ar trebui sa stii ca nu poti face un top al celor mai mari sibieni. La fel cu topul celor mai mari romani a fost naiv. Pana la urma a fost o mare problema la final cand a iesit Stefan cel Mare „invingator”, un personaj despre care multi au spus ca nu poate fi considerat roman, pentru ca Romania nu exista inca.
    Sunt curioasa cum pui in balanta realizarile unui scriitor cu cele ale unui industrias sau ale unei etnolog, de ex. Ce folosesti ca numitor comun si cum compari?
    Campania de informare este mai mult decat binevenita, dar demersul, repsectiv topul nu imi pare cea mai buna metoda de a o face atractiva cetatenilor.

  3. pt Alex

    Iti dai seama ca inca de la bun inceput nu am pornit cu ideea ca vom descoperi cel mai mare sibian. evident ca votul fiecaruia este obiectiv. dar ceea ce ne dorim noi si vom incerca sa facem este ca fiecare sibian sa auda de cei din aceasta lista sa afle cate un pic de fiecare dintre ei. mai mult vom incerca sa aducem in fata adevarate personalitati despre care nu se stie mai nimic.

    acesta este scopul nostru si daca doresti esti binevenita sa ne ajuti.

  4. Dupa cum spuneam, salut initiativa si latura ei educativa, mai ales ca am pornit pe acelasi drum in domeniul meu. Eu sunt insa omul locurilor si al caselor, iar rezultatul in cazul meu va fi un ghid.

    In ceea ce priveste ajutorul, depinde de nivelul de implicatie, caci sunt din Sb dar muncesc in Cj. Astept propuneri.
    Seara faina!

  5. pt Alex

    in primul rand te poti alatura cu blogul tau la acest demers ce devine al blogerilor sibieni in general. daca esti de acord sa faci asta, am sa iti dau toate detaliile necesare.

    apoi vrem sa avem mai multe actiuni in aceste luni de constientizare si informare a sibienilor cu privire la aceste mari personalitati. daca la fel esti de acord a ne ajuta, am sa revin cu detalii la momentul oportun.

    multumesc oricum de acum.

  6. da-mi detaliile! sa vedem despre ce e vorba.

  7. pt I.H. Pop

    profesorii Pacurariu, Niedermaier sunt deja pe lista noastra. Ceilalti ii analizam si vom decide saptamana viitoare.

  8. Felicitări pentru ideea de proiect!
    Foarte bine!
    O să pot învăța multe din acest proiect.

  9. Bravo! O actiune adevarata cu un scop bun. Felicitari! Vreau sa iau parte la acest proiect, sa va sustin cat mai mult. Trimite-mi si mie detaliile despre cum pot face asta.

    Ms,
    RazBau

  10. Domnule Pop,
    Lucrez la o broşură cu 100 de personalităţi sibiene. Este în faza de finalizare şi are pozele sau desenele acestora. Aş dori, în măsura în care se poate, să vă consult cu privire la această lucrare. Dacă sunteţi amabil să îmi daţi un e-mail pentru a stabili o întâlnire.Numărul meu de mobil este 0741 576029.
    Cu respect,
    Liviu Brezae

  11. Sper ca cineva, candva, undeva … sa-si aduca aminte de Iulian Visa si de Virgil Flonda ( nu numai de Ioan Besoiu).

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*