12Apr

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

SPITALUL FRANZ JOSEPH (vechea aripa a Spitalului Municipal)

harta a Sibiului, anii `30.

In Sibiu, in 1857 erau circa 13.000 de locuitori iar in 1908 erau 30.000 de locuitori. Ca o comparatie, Viena avea circa 2 milioane, Budapesta 730.000, iar Praga al treilea oras ca marime din Imperiul Austro – Ungar, avea 210.000, Sibiu era al treilea oras ca marime din Transilvania, dupa Cluj (49.000) si Brasov (37.000).

spitalul Franz Joseph, redat in veduta lui August Sporner, 1883 (detaliu)

Cresterea numarului populatiei precum si noile conceptii ale urbanismului occidental, au dus la ideea construirii unui spital orasenesc. Demersul sibienilor si-a gasit sprijin direct la curtea imperiala, imparatul Franz Joseph punand piatra de temelie a viitorului spital in 25 iulie 1852. Construcţia va fi finalizata in 1857, inaugurarea facandu-se in 15 mai in prezenta imparatului caruia ii purta numele. Spitalul a fost construit pe gradinile unor patricieni sibieni, unul dintre terenuri apartinand chiar familiei Brukenthal. Acestea vor fi cumparate de catre Magistrat. In 1886, Magistratul va decide cumpararea gradinii Laarcher pentru a putea extinde spitalul. El era de asemenea construit in apropierea cimitirului municipal si a bresei din zidul medieval realizate prin construirea Portii Mortilor.

terenul pe care va fi construit spitalul municipal, asa cum era topografiat de catre echipa lui Mirando Visconti ,1692 (se poate observa ca pe actualul amplasament era amenajata una dintre mlastinile ce inconjurau orasul)

detaliu ce reda spitalul municipal, din harta Sibiului realizata de Robert Krabs si Franz Dimitrovits in 1875

In 1904, spitalul era inzestrat cu noi pavilioane care erau construite in constinuarea edificiului. Acestea acopereau salile dedicate chirurgiei, fizioterapiei, dermato – venerice, ORL-ului, oftalmologiei, contagioase, precum si laboratoarele si diferite anexe. Spitalul avea 274 de paturi, iar in 1918 erau angajati 16 medici, 10 surori medicale si 52 de angajaţi ca personaal auxiliar.

harta Sibiului, 1914, fragment ce reda spitalul municipal. se poate observa ca in incinta actuala a spitalului in acea vreme exista cimitirul evanghelic precum si o strada (al carei aliniament exista si astazi si poate fi usor detectat) denumita Straussenburg. in incinta curtii spitalului se poagte observa o cladire ce luandu-ne dupa planul sau poate fi o capela. in locul parculetului ce astazi marcheaza coltul sensului giratoriu si chiar o parte din strada propriu zisa de astazi, existau cladiri ale bisericii evanghelice. vis a vis de spital era fabrica de bere Hager

Cladirea este formata dintr-un singur corp dreptunghiular, soclul fiind inalt, cu ferestre la demisol, parter inalt bosat pe intreaga suprafata, acesta fiind delimitat de un brau orizontal, doua etaje si o cornisa profilata. Fatada principala, prezintă 15 axe, cinci fiind redate in rezalit, la fel ca si cele doua axe laterale redate de asemenea in rezalit sub forma unor turnuri false. Al doilea ax dinspre lateral spre spaţiul central al cladirii, la etaj sunt prezente doua ferestre. Pe fatada laterala, sunt noua axe. La latura dinspre sensul giratoriu ce uneste strada Constitutiei cu strada Hermann Oberth, parterul este mai inalt decat pe latura opusa, datorita terenului, ce este in panta. La primul etaj pe margini sunt redate doua coloane aparente realizate in tencuiala.

spitalul municipal, Franz Joseph, 2003

Portalul este realizat dintr-un pridvor cu fronton profilat susţinut prin arce semicilindrice ce se dezvolta din patru coloane cu sectiunea dreptunghiulara. Pridvorul se termina in doua coloane laterale angajate, lipite de zid. Accesul se realizeaza prin trei intrari asemanatoare realizate in doua canaturi si patru campuri vitrate fiecare, terminandu-se cu o lumina. Usile sunt realizate din lemn, golurile fiind imbracate cu sticla.

spitalul municipal, aripa veche, 2006, inainte de renovare si consolidare.

Ferestrele sunt dreptunghiulare, asamblate in doua canaturi cu patru campuri vitrate, la rezalitul central acestea prezinta un ancadrament. Acoperisul este in patru ape cu coama paralela cu aliniamentul strazii.

fatada spitalului Franz Joseph, 2006

Scara interioara este din piatra, cu galeria de sacra realizata din fier forjat, cu mana din lemn.

spitalul municipal, aripa veche, denumita Franz Joseph.

Distribuie articolul:

5 comentarii

  1. Vino tu joi, 16 aprilie de la ora 17 in Imperium Pub la Blogmeet Sibiu Primavera 2009! Tema discutiilor: Blog versus presa. Vom avea si un invitat surpriza! Confirma-ti prezenta pe mazemania.ro sau pe dheo.ro

  2. razvan, daca poti, te rog da-mi niste detalii despre harta de la 1875, harta lui Krabs si Dimitrovits. Eu o am la o rezolutie foarte proasta si nu este nici macar completa. As avea nevoie sa stiu ce inseamna culorile insa nu ii pot citi legenda…Ma poti ajuta? Multumesc.

  3. pt mihaela

    da-mi te rog mailul tau si am sa ti-o transmit la o calitate mai buna.

  4. In legatura cu harta, adresa mea de e-mail este eluca_m@yahoo.com. Iti multumesc pentru ajutor.

  5. Razvan, am nevoie si eu de un mic ajutor, am nevoie de aceasta harta din 1875, am si eu o parte din aceasta harta si nu este completa, te rog sa mi-o trimiti si mie. Multumesc mult. Adriana. anairdade@yahoo.es

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*