6Apr

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

CASA KARL SI MICHAEL BRUKENTHAL.

Casa Karl si Michael Brukenthal

Construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, casa este considerata a fi reprezentativa pentru constructiile patriciene construite in aaceasta perioada. Cladirea care a existat pe această parcela a apartinut familiei Ritter, Michael Brukenthal luand-o ca zestre casatorindu-se cu fiica acestora. El va recladi casa, mentinandu-se elemente medievale in pivnita edificiului. Constructia anterioara a fost integrata, fapt usor de dovedit datorita inegalitatii traveelor orientate spe strada si a dispunerii diferite a aripilor care organizeaza cele doua curti, neregularitatea curtii principale fiind atenuata doar de planul vertical al porticelor ritmate si desfasurarii constante a parapetului ce se surmonteaza.

Cladirea este considerata a fi un bun exemplu de impartire a unei case datorita functiilor care le rezolva, ea pe langa functia particulara avea si un scop public aici desfasurandu-si activitatea de guvernator a proprietarului. Cladirea este construita in stilul care s-a impus la mijlocul secolului al XVIII-lea in Transilvania, al barocului vienez. Spre sfarsitul secolului mai sus mentionat, in incinta curtii se afla o capela, astazi neputand fi localizata, fiind necesare interventii arheologice care sa poata oferi un plan exact al locului unde era amplasata presupusa capela, mentionata in documente.

intaia curte interioara a casei Karl si Michael Brukenthal

Cladirea are un plan dreptunghiular format din cinci corpuri. Exceptand corpul principal, toate celelalte corpuri vor suporta serioase modificari in timpul secolului trecut.  Primul corp este format din subsol, parter si etaj, al doilea corp este organizat asemanator, celelalte trei avand doar parter. Fatada este de asemenea transformata la inceputul secolului al XX-lea, avand sase axe, asezate neregulat, de o parte si alta a traveii centrale neavand o dispunere egala a traveelor, intr-una dintre laterale avand trei travee iar in cealalta parte doar doua, din motive care au fost deja expilcate. Fatada prezintă in continuare elemetele tipice care organizează o fatadă baroc, printr-un soclu, parter inalt despartit de etaj printr-un brau orizontal si o cornisa profilata. Ferestrele sunt dispuse asimetric, avand ancadramente simple, probabil modificate. Fereastra lateral stanga de la parter a fost modificata in scopul de a se realiza un acces secundar in cladire. Aceasta remarca este sustinuta de aspectul ferestrelor din curtea de onoare a casei, unde ancadramentul este sprijinit pe un solbanc profilat, coltul superior fiind extins dupa conturul unor dreptunghiuri dispuse vertical.

balconul principal al cladirii.

Portalul de asemenea dezaxat, este format dintr-un timpan decorat cu elemente vegetale, trei console care sustin platforma balconului care se dezvolta la nivelul superior, unde fereastra este inlocuita de un acces in sala principala a cladirii. Balustrada si mana curenta a balconului sunt realizate din fier forjat, decorat cu elemente geometrice desfasurate in trei registre, la nivelul median al acesteia fiind marcat de inscriptionarea initialelor familiei Brukenthal. Revenind la portalul propriu zis acesta este completat de un ancadrament realizat din două coloane, sustinute de un soclu inalt si finalizate in capiteluri dorice, care se continua intr-un arc semicircular profilat. Poarta este realizata in două canaturi si lumina toate realizate din lemn masiv, feroneria fiind din fier forjat. Decoratia este realizată in lemn reprezentand elemente geometrice. In mijlocul acesteia este decupata o portita.

stucatura ornamentala, curtea interioara, Casa Karl si Michael Brukenthal

Acoperisul este relizat in doua ape, coama fiind paralela cu fatada, fiind împodobita cu lucarne tip ochi.
Gangul prezintă un tavan in stucatura. Curtea interioara este definita printr-o colonada, coloanele fiind circulare cu soclu inalt si capiteluri dorice acestea sustinand cursiva de lemn si cu balustrada din fier forjat. Perspectiva curtii de onoare nu se desfasoara axial si frontal, arhitectul Hanna Derer vazand in acest element o stirbire a monumentalitatii edificiului.

Sistemul de acoperire este realizat din plansee decorate cu oglinda de contur cvadrilobat, in incaperea de nord-vest, unde pe tavan este aplicat blazonul lui Michael Brukenthal. Boltirea este realizata in diferite registre. Regasim aici aplatizarea separata prin arce dublou, boti cu penetratii tangente pe generatoarea de cheie, bolti rampante, aplatizate si a vela. Casa scarilor este decorata in strucatura si elemente de decorare baroc tip scoica. Balustrada este realizata din fier forjat, pe laterale scarii fiind realizate nise care probabil erau impodobite cu scuplturi. Aceasta ducea la organizarea in anfilada a camerelor ce se desfasoara inspre strada, camerele fiind decorate de asemenea cu stucatura.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*