3Feb

LICENTIAT IN SIBIU

CE AU DISTRUS COMUNISTII PRIN SIBIU?!

De la ultimul articol mi-a venit aceasta idee de a enumera cam ce a demolat regimul comunist in Sibiu. Stim cu totii mania lor de a distruge cam tot ce era legat de traditia si istoria noastra a tuturora.

Bucurestiul a fost cel mai lovit, dar nici celalalte orase nu au scapat de demolari.

Sibiul a avut de suferit in urma a o serie de demolari:

CAZARMA 90 afost demolata la sfarsitul anilor `80, autoritatile comuniste negasid un rost acestei cladiri. Ea era cea mai veche cazarma a armatei habsburgice.

ZONA GARII a fost intr-o mare masura demolata tot in a doua jumatate a deceniului 9 din secolul trecut. Astfel s-au demolat cladiri din secolele XV – XVI, dar si mai tarzii, biserica manastirii franciscane atestata din secolul al XIII-lea si alte cladiri importante.

ZONA TARGUL CAILOR – TEREZIAN unde erau o serie de cladiri de secol al XVIII-lea unde s-au construit o blocuri.

ORASUL DE JOS unde au fost demolate cladiri datate intre secolele XIV-lea pana inspre secolul al XIX-lea pentru a face loc diferitelor complexe industriale. Printre cladirile demolate s-a aflat si cazarma honvezilor (Piata Cibin).

CIMITIRUL MEDIEVAL a fost ras pentru a se construi Spitalul Judetean. Acest cimitir a fost deschis in secolul al XVII-lea.

TURNISOR – parti ale vechiului satuc sasesc au fost demolate pentru a face loc clasicelor blocuri.

CITADELA – urmele sale din zona Bulevardului Victoriei au fost distruse aproape in totalitate in momentul constructiei caminelor studentesti.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Se spune ca statea sa cada cazarma 90. who knows?

    Te invit sa faci o retrospectiva liberala(a se intelege obiectiva) privind distrugerile fdgr-istilor: cinema Pacea, proiectul strand-padure, etc, etc.

  2. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    1.Cimitirul de pe Strada Sitalului (Coposu) a fost facut nu in sec 17..ci sec.16. si de cateva ori reamenajat..prin sec 19 l-au umplut cu copaci si mai mult decat era pana atunci..capela rotonda din mijloc tot pe atunci.
    2.@gigel..statea sa cada pe naiba..pana in ultima zi erau Cooperativa de Mestesuguri..Centrale Financiare, Asociatii..tot felul… jumate administratia orasului intra in…si ..au ezitat foarte mult s-o darame in 1986…era problema cu cateva milioane de sobolani in pivnite..acum cred ca s-au mutat in la Hipodromeni si Varoneni acasa…
    Au daramat la ea vro 6-7 luni..nu pridideau sa duca tonele de caramida…Am asistat la o scena (n-aveam aparat foto)…s-au chinuit cam cateva ore bune sa darame UN HORN INALT..dupa ce acoperisul (lemnaria) fusese de fapt dezafectat, deci hornul nu mai avea sprijin exterior…
    Lumea plangea… erau mereu cam cateva sute de privitori…
    Consiliul Municipal din care faceau parte si cativa ACTUALI CONSILIERI au parat la Ceausescu (desi fals:) ca ar fi de pe vremea Mariei Theresia..or astia aveau alergie la tot ce-i austriac sau unguresc sau istoria veche a orasului cu sasi si alte helea…Poate mai ghiciti si voi cine a parat..ii aveti acolo…si ii platiti drept CONSILIERI la Primarie…
    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  3. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    Explicatii suplimentare la daramarea HORNULUI INALT (vezi comentariul de mai sus)
    Faza era de milioane..daca n-ar fi de plans..ai rade si cu fundul…
    1.Au legat baietii cei viteji si destructivi un cablu de otel sus, in jurul hornului, cam la 1/3 de la baza..cablul dus pana jos si legat de un transportor-bascula greu TATRA de 100 t.
    2.Au tras.. mtotrul fumega in draci…nimic..au tras mai tare..rotile se invarteau in gol…Au tras brusc..s-a rupt cablul si a plesnit in jos ca biciul..bine ca nu era nimeni chiar dedesupt…
    3. Au adus un cablu si mai gros..solid de tot..cam 4-5 cm diametru..
    Au tras..rotile se invarteau in gol..TATRA de 100 t CU BALAST de data asta fumega de credeai ca explodeaza…
    4.Au mai adus o TATRA 100t , le-au legat una de alta..cablul la HORN..au tras cu scrasnete si fum si putoare de gaze de motor fortat…s-a rupt HORNUL…2/3..deci de la cablu in sus…si a cazut DINTR-O BUCATA frumos alaturi..apoi i-au venit de hac si restului cu metoda ..umbla finutz-finutz..ia un ciocan mai mare.. pana seara..Obositi s-au retras..hornul nu mai era. Si erau bucurosi de rezultate..si-au indeplinit PLANUL…
    Sa le creasca ciuperci in urechi si iarba pe mormant CONSILIERILOR SIBIENI..si sa-si dea banii si pensia pe medicamente…si sa-i blesteme lumea ca la Usa Cortului cu care au inlocuit CAZARMA..ce HAN imens sau Muzeu se putea face…acum n-au loc pentru colectiile de muzeu…
    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  4. pt Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    sunt total de acord cu dvs. am perdut fara sens o cladire absolut importanta. eu unul as propune chiar si reconstruirea ei.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*