8Ian

LICENTIAT IN SIBIU

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

CASA MICHAEL BRUKENTHAL. CASA ARSA IN ULTIMUL INCENDIU DIN SIBIU.

sursa: mazemania.ro

Casa a fost construita de unul dintre nepotii baronului intre anii 1786 – 1790. Cladirea face parte din coplexul Brukenthal fiind una dintre cladirile emblema pentru barocul sibian, fiind construita pe strada principala a orasului, cea care unea Poarta Cisnadiei de piata centrala a burgului. Familia Brukenthal dovedea astfel dorinta de a isi extinde proprietatile sale. Simbolic această expansiune insemna si o impunere definitiva a familiei Brukenthal in societatea Sibiului si după moartea  marelui baron. Cladirile lor sunt asemanatoare ca structura ca şi prin asezare si prin planimetrie.

fatada cladirii inainte de a fi restaurata, cca 2003

Planul este dreptunghiular cu o curte interioara, avand un subsol (pivnita provine din cladirea ce exista aici in perioada medievala, dovada find boltile fiind semicilindrice), parter si un etaj. Cladirea are doua corpuri, fatada dinspre strada, prin aşezarea ei, este o dovadă a neregularitatii parcelei. Fatada prezinta sase axe, cu un parter transformat, in centru aflandu-se gangul de acces in curtea interioara. Al doilea corp are sapte axe, cu ferestre traditionale, cu cate doua canaturi si sase campuri vitrate, cu ancadramente baroce cu colturi evazate. Aici faţtda are cinci campuri verticale structurate prin pilastrii angajati ce traverseaza friza, capitelul fiind sugerat de cornişă.

fatada cladirii inainte de a fi restaurata, cca 2003

Ferestrele sunt sase, cu tamplarie traditionala, cu obloane formate din sipci reglabile. Acestea au un ancadrament simplu, fatada fiind completata cu lezene, bosaje in lateral si friza, cu cornisă profilata care finalizeaza fatada.

Acoperisul este realizat in doua ape, cu coama paralela cu aliniamentul strazii, fiind mansardata in doua trepte, cu cinci lucarne acestea avand fronton in arc. Portalul astăzi nu mai există dar putem observa ca ancadrameentul este in arc. Gangul este boltit semicilindric cu trei deschideri in cruce spre curte.

fatada cladirii dupa restaurare, 2008

Corpurile laterale, au cinci camere de fiecare parte, acestea avand bolti in cruce sau semicilindrice cu penetratii baroc. Al doilea corp are trei deschideri catre curtea secundară. Camerele sunt in număr de trei la etaj, in fata celei centrale, sala de receptie, fiind aplicat blazonul lui Michael Brukenthal, comite al sasilor între 1791 si 1813 si a sotiei sale Kristina contesa de Teleki.

blazonul familiilor Brukenthal – Teleki

Casa scarilor, are trei rampe, organizata in stanga gangului, decorate cu nise semicirculare, scoica in plan superior. A doua scara are doua rampe. Cursiva este formata dintr-un planseu decorat cu oglinzi cu contururi complexe, o balustrada de metal si o mana din lemn.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. O intrebare de bun simt.Sibiul mult laudat nu are Directie pentru monumente,Insectorat de cultura,Inspectorat in constructii,in Primarie nu sunt directii pentru avizare in constructii???
    Cine a aprobat construirea mansardei fara toate cele prevazute in legislatie??
    Domnul primarus Iohanis cel ales cu 500% ce parere are?
    Dar partidele din Sibiu(doua impart functii,unul imparte reprosuri,restul nu exista)
    Bravos Hermanstadt!!!!!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*