3Noi

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

PALATUL THOLDOLOGHY.

Palatul Tholdologhy, imagine de arhiva, inainte de 1890.

Edictul de concivilitate din 4 iulie 1781, a dat posibilitatea cetatenilor sibieni de alta nationalitate decat cea germana sa poata avea proprietati imobiliare in interiorul cetatii medievale. Acest act va fi înteles de catre comunitatea sasească drept o lovitura grea pe care administratia habsburgica a dat-o unuia dintre aliaţii sai in momentul asezarii administratiei austriece in 1692. Acest act se va dovedi, in schimb, propice pentru devenirea urbana a Sibiului in secolul al XVIII-lea. Primii si cei mai multi dintre noii proprietari din cetate, vor fi cei de nationalitate maghiara. Pe langa nobili, multi dintre acestia erau functionari, ofiteri sau diferiti slujbasi din administratia Transilvaniei. Familia Teleki este una dintre cele mai importante familii care se asează in oras, cumparandu-si un imobil in apropierea manastirii Ursulinelor. Acesti noi cetateni erau nu numai de alta natiune, parte a administratiei provinciei, pe care nobilimea maghiara o controla atat la nivel de decizie în Dieta, cat si la nivelul organizatoric, dar multi dintre ei erau de alta credinta, in special  romano-catolica, astfel ei putand sustine si mai mult comunitatea catolica, acum cand imparatul cauta noi aliati ai Contrareformei in dauna iezuiţilor. Urmatorul imparat va anula aproape toate reformele iosefine, dar acest edict, la presiunea natiunii maghiare, nu va avea acelasi destin.

Una dintre aceste familii nou venite este Tholdologhy. Aceasta isi va construi casa pe una dintre principalele strazi ale cetatii unde erau construite majoritatea bisericilor din cetate, actuala strada a Mitropoliei. Cladirea acestei familii este construită în stilul baroc impus de baronul Brukenthal. Este construita in perioada aceastui baroc vienez bogat în elemente noi din punct de vedere arhitectural.

strada Mitropoliei

secolul al XIX-lea,Palatul Tholdologhy    secolul XX, Facultatea de Teologie

Imagini despre aceasta cladire sunt putine, mult mai multe fiind fotografiile. Veduta lui Sporner din 1883, mai marcheaza inca existenta acestei cladiri. Harta realizata de corpul militar din Sibiu, realizată in 1896, marcheaza această cladire dar nu sub denumirea istorică sub care o prezentăm si noi, ci după functia sociala care o avea, aici fiind sediul seminarului teologic ortodox. Cel care muta seminarul teologic ortodox in acest imobil este Andrei Saguna. El cumpara casa pentru 30.000 de florini. Consistoriul Arhidiecezan, a propus de multe ori refacerea acestei cladiri.

Facultatea de Teologie (Seminarul Andreian), imagine de arhiva, inceputul secolului XX.

Demolarea acestui edificiu a survenit in 1913, odata cu construirea noului sediu al seminarului teologic, cel care va fi construit pe două parcele una fiind cea a Palatului Thaldologhy.

curtea interioara a Facultatii de Teologie

Cladirea, luandu-ne dupa pictura lui Sparner nu avea decat doua imobile in configurare construite separat una de cealalta, curtea interioara fiind cea care le unea. Principala cladire cea a familiei, avea fatada la strada, avea două etaje pe latura carora regasim acelaşi decor. Cornisa este profilată, iar acoperisul este sustinut de denticuli. Pe doua travee centrale, deasupra lor se regasea un fronton semicircular. Portalul prezinta un culoar de acces in curtea interioara si o poartă dreptunghiulara, cu doua canaturi, supralumina, toate aceste fiind realizate din lemn inclusiv decoratia cu elemente geometrice. La etajul intai deasupra ancadramentului ferestrei se afla o ornamentatie baroc de tip scoica. Acoperisul este in patru ape, fiind mansardat intr-o treapta, avand coama paralela cu aliniametul stradal. Clădirea avea 26 de camere.

Palatul Tholdologhy, anexa (vazuta dinspre curtea interioara de pe str. Centumvirilor 13)

A doua cladire care astazi mai poate fi văzuta in fundul curtii Facultatii de Teologie este de asemenea dreptunghiulara, cu un soclu redus ca marime, dar cu un parter inalt si un etaj, delimitate de un brau. Aici in mod exceptional nu se realiza accesul in cladire ci printr-un pasaj interior reprezentat de nişte scari se putea face legatura cu o alta curte interioara de pe strada Centumvirilor, numarul 13. Cladirea are două camere. In curtea cladirii era amenajat un parc de mici dimensiuni.

Facultatea de Teologie, detaliu 2008.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*