27Oct

RESTUL E TACERE.

Am vazut filmul pe HBO.

Desi am inceput optimist devorarea filmului am terminat trist. O tristete amestecata cu intriga si mult introspectie.

Un film artistic ce isi porneste naratiunea dintr-un ciot de viata adevarata. Cum s-a turnat primul film romanesc de lungmetraj, unul dintre primele filme din lume de o astfel de lungime temporala.

Este un film ce reprezinta societatea romaneasca, asa cum era atunci si de ce nu o societate ce o regasim si acum: ziaristi scandalagii si in cautare de senzational, cersetori, lume bine imbracata, o lume culta cu bani, inventarea unui scandal, bogatasi excentrici, tineri in plina ascensiune, fete fara bani ce devin dame interesante intr-un oras in transformare. Toate acestea aproprie filmul de noi. Un film simplu, un film placut cu o mare calitate. Este deosebit prin normalitatea si simplicitatea sa.

Sfarsitul in schimb este o alta poveste. Tragica. O femeie ce arde, un mecena ce innebuneste, un regizor falit ce moare de tuberculoza, totul intr-un Bucuresti ocupat si in preajma unei inmormantari.

Poate fi o epopee, un mod aparte de a privi felul in care ne-am format ca natiune.

Este un film cu planuri paralele, poveste de dragoste, devenirea tanarului, povestea filmului, etc…

Merita vazut. Nae Caranfil reuseste a realiza inca un film special. O imagine si un sunet impecabil, o coloristica deosebita, regie moderna europeana.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Misto filmul intr-adevar. Am avut norocul sa-l prind in 2007 cand era inca proaspat, la TIFF, chiar in Piata Mica in aer liber pe un ecran mare – asa cum ar tb vazute toate filmele macar o data.
    Parca am apreciat cel mai mult imaginea de calitate, si proiectul in sine – nu se mai fac filme din astea „romantice” la noi – cineastii nostri inca se mai lupta cu fantoma comunismului. Per total nu as zice ca e cel mai reusit film a lu Caranfil, dar zic ca e un pas care trebuia facut – sa iesim dintre blocuri – in speranta ca urmatorul proiect similar sa si mai bun.

  2. eu tot raman de parere ca cel mai reusit film romanesc din ultimii ani este Moartea Domnului Lazarescu. Un film 100% romanesc din toate punctele de vedere..

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*