28Sep

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

DIPLOMA ACORDATA DE REGELE ANDREI II IN ANUL 1224 COLONISTILOR SASI (ANDREANUM)

In numele Sfintei Treimi una si indreptatita!

Andrei, din mila lui Dumnezeu, rege al Ungariei, Dalmatiei, Croatiei, Romei, Serbiei, Galitiei si Lodomeriei, de-a purururea.

Precum se cuvine demnitatii regale de a reprima cu putere indaratniciile acelor trufasi, asa se si cade blandetei regale de a usura oprimarea celor umiliti si de a avea in vedere serviciile celor credinciosi si de a acorda fiecaruia rasplata meritata.

Venind asadar toti credinciosii nostri oaspeti teutoni din Transilvania in fata majestatii noastre implorandu-se in genunchi si plangandu-se cu smerenie, ne-au aratat ca ar fi cazut cu totul din libertatea cu care au fost incredintati de evlaviosul rege Geza, bunicul nostru, si daca majestatea noastra regala nu deschide spre dansi ochii cu obisnuita bunatate, aflandu-se in totala saracie nu ar putea face majestatii regale nici o slujba.

Asadar noi plecandu-ne urechile cu obisnuita ingaduinta la plangerile lor drepte, vrem ca sa se ajunga la cunostinta celor de fata si viitori, ca noi calcand pe cucernicile urme ale inaintasilor nostri si indemnati de bunatatea inimii, le-am inoit libertatea anterioara, dupa cum urmeaza.

1. Tot poporul, incepand de la Orastie pana la Baraolt impreuna cu pamantul secuilor de la Sebes si cu teritoriul de la Drasov sa fie popor si sa fie judecat de un singur jude, desfiintandu-se toate districtele, cu exceptia aceluia al Sibiului.

2. Comitele Sibiului, oricine va fi, sa nu numeasca pe nimeni in sus amintitele districte in calitate de dregator, decat numai dintre cei ce locuiesc intre dansi si poporul sa-l aleaga pe acela care va parea mai potrivit.

3. Nimeni in districtul Sibiului sa nu indrazneasca a cumpara (dregatoria) cu bani.

4. Pentru folosul camarii noastre sunt obligati a plati pe an, cinci sute de marci de argint. Hotaram ca nici un stapan a unei curti prediale sau oricine altul, care isi are asezarea intre hotarele lor, sa nu fie scutit de aceasta dare, afara de acei care se vor bucura de un privilegiu deosebit in aceasta privinta.

5. Mai stabilim ca banii pe care ei sunt datori sa-i plateasca, sa nu se masoare cu alta masura, decat cu marca de argint, pe care le-a dat-o tatal nostru Bela, de cuvioasa amintiresi anume patru sferturi si jumatate dupa greutatea Sibiului in pfennigi de Colonia, ca sa nu existe intre el diferente referitore la greutate.

6. Trimisilor pe care Majestatea Sa Regala ii va desemna pentru strangerea acestor bani li se va stabili pe fiecare zi cat vor petrece acolo, cate 3 marci de argint, pentru cheltuielile lor.

7. Vor trimite cinci sute de ostasi pentru campaniile regelui in cuprinsul tarii, iar in afara tarii o suta, daca regele se afla in persoana in fruntea campaniei. Daca va trimite pe un mare dregator, fie pentru sprijinirea unui prieten sau pentru interesele sale proprii, ei vor fi obligati a-i trimite numai cincizeci de ostasi. Regele nu va fi indrituit sa ceara peste acest numar mai multi luptatori si nici ei nu vor fi obligati sa-i trimita.

8. Pe preotii lor ii vor alege liber, iar pe cei alesi i vor prezenta. Sunt obligati sa le plateasca zeciuiala si sa respecte jurisdictia bisericeasca potrivit obiceiului drept.

9. Voim sa poruncim cu tarie ca pe dansii sa nu-i judece nimeni, decat Noi sau Comitele de Sibiu, pe care il vom numi la locul si timpul sau.

10. Sub orice jude se vor afla, sa fie judecati dupa dreptul lor obisnuielnic. Nimeni sa nu indrazneasca a-i chema in fata noastra, afara de cazul, cand pricina lor nu s-ar putea termina in fata judecatorului obisnuit.

11. Afara de cele de mai sus aratate, le-am transmis si padurea Blahilor si a Pecenegilor, impreuna cu apele, pentru folosinta comuna, cu sus-numitii Blachi si Pecenegi, bucurandu-se de sus-zisa libertate fara plata vreunei taxe.

12. Le-am ingaduit sa foloseasca o singura pecete, care sa fie recunoscuta neindoielnic de Noi se de magnatii nostri.

13. Daca cineva, vrea sa judece unul din dansii intr-o pricina baneasca, nu va putea folosi alti martori inaintea judelui, decat oameni stabiliti intre hotarele lor, noi scutindu-i de orice jurisdictie.

14. Asemenea le dam tuturor dreptul de a lua sare marunta, dupa veche libertate, opt zile in jurul sarbatorii Sfantului Gheorghe, opt zile in jurul sarbatorii Sfantului rege Istvan, precum si opt zile in jurl sarbatorii Sfantului Martin.

15. Tot asa le dam dreptul, afara de cele mai sus-zise, ca nici un vames sa nu cuteze a-i impiedica la calatorie nici la dus nici la intors.

16. Padurea cu tot ce tine de ea si folosirea apelor cu toate cascadele, in masura in care numai regele are dreptul de danie asupra lor, le dam tuturor, atat saracilor cat si bogatilor, spre folosinta libera.

17. Voim insa si poruncim in baza puterii noastre regale ca nimeni din mai marii nostri, sa nu cuteze a cere de la majestatea regala vreun sat sau vreo mosie, daca insa ar cere cineva, ei sa se poata impotrivi in temeiul libertatii ce le-am acordat-o.

18. Mai poruncim pomenitilor nostri credinciosi ca, ei sa fie datori numai cu trei gazduiri pentru noi, daca vom veni cu ocazia unei campanii la dansii.

19. Daca insa voievodul va veni la dansii sau prin tara lor in slujba regelui, i se vor da doua gazduiri si anume una cand va intra i alta cand va iesi.

20. Mai adaugam la sus-numitele drepturi, ca negustorii lor sa poata calatori liberi oriunde in regatul nostru fara vama atat la dus cat si la intors, folosindu-se de dreptul lor, potrivit vointei majestatii regale.

21. Poruncim ca toate targurile lor sa si le tina fara sa plateasca vami.

22. Pentru ca tot ceea ce s-a zis mai sus, sa ramana trainic si neschimbat pentru viitor, am intarit acest act cu pecetea noastra dubla.

Dat in anul o mie doua sute douazeci si patru de la intruparea Domnului, iar al domniei noastre douazeci si una.

Traducerea apartine luiFelix Sutscheck.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*