17Aug

LICENTIAT IN SIBIU

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

IOAN METIANU.

Stiati ca edificiul Catedralei noastre ortodoxe era sa fie construit in alta parte? Probabil ca nu. La inceputul secolului al XX-lea cand s-a decis constructia unei mari biserici a crestinilor ortodoxi a existat o polemica inflacarata cu privire la locatia acestui edificiu.

Cel care a decis locatia si care a luptat cu toata lumea pentru acestea a fost Ioan Metianu, mitropolitul Ardealului. Nascut in anul 1828 la Zarnesti, va deveni mitropolit al Ardealului in anul 1898 dupa ce a fost pe rand preot in Rasnov si Zarnesti, episcop al Aradului si in cele din urma datorita relatiei sale foarte apropiate cu Andrei Saguna, va fi ales de Sinod, mitropolit.

Principalul sau interes a fost in edificarea unei biserici impozante pentru a puncta si a dovedi importanta bisericii ortodoxe din Ardeal. Un alt interes, la fel de important a fost pentru mitropolitul Metianu a fost dezvoltarea seminarului ortodox, acest lucru insemnand si construirea unui nou sediu.

edificiul catedralei ortodoxe         interiorul catedralei ortodoxe

imagini de arhiva, cca. 1930.

Odată cu creşterea influenţei oamenilor de afaceri, clerului şi intelectualilor de origine română şi de rit ortodox, aceştia au înţeles nevoia de a-şi construi o biserică, impozantă, egală ca importanţă celorlalte biserici din Sibiu. Ea nu era construită pentru a deservi credincioşii sibieni, ci ea trebuia să devină catedrala tuturor credincioşilor ortodocsi din mitropolia Ardealului.

Sinodul Arhiepiscopesc hotărăşte în 1897 să rediscute problema construirii unei catedrale şi locul de amplasare a acesteia. Trei au fost propunerile de amplasare a viitoarei catedrale. Partenie Cosma, directorul băncii „Albina”, propunea două terenuri unde să se poată construi acest edificiu. Unul era pe terenul Soldisch înspre strada Andrei Şaguna iar celălalt pe locul grădinii Flora, azi pe strada Victoriei (in zona caminelor studentesti de astazi). Nemulţumit de propuneri, mitropolitul Ioan Meţianu cere o nouă dezbatere asupra terenului de amplasare. În 1900, în cadrul şedinţelor se propune din nou terenul de pe strada Andrei Şaguna numerele 14-16, grădina Flora şi un alt teren de pe strada Victoriei. Prima propunere a aparţinut lui Daniil Popovici Barcianu şi a primit şase voturi, a doua, lui Partenie Cosma şi aceasta a acumulat zece voturi iar ultima a aparţinut lui Ioan cavaler de Puşcariu dar a primit doar un vot. Nici de această dată mitropolitul nu va fi de acord. Hotărârea lui Ioan Metianu era de a demola biserica grecească şi în locul ei să se construiască viitoarea catedrală.

biserica greceasca din Sibiu, cca. 1900.

Dupa cativa ani in care Ioan Metianu a refuzat cu incapatanare sa construiasca catedrala in locatia propusa si acceptata inclusiv de administratia locala condusa de primarul Josef Drotleff, el va castiga batalia si va primi acceptul de demolare a vechii biserici grecesti si de construire a catedralei. În cele din urmă în 1902, la dorinţa de nestrămutată a mitropolitului Ion Meţianu, va fi demolată biserica şi alături de ea celălalte şase clădiri, pentru a face loc viitoarei clădiri a Catedralei Ortodoxe, în ciuda faptului că acest lăcaş fusese declarat monument de arhitectură. Ultima slujbă a avut loc la 13 februarie 1902, parohul fiind Ioan Popa. Fundaţiile acestei biserici se află astăzi sub pavimentul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe.

Cei ce au hotărât construirea acestei biserici, au angajat pe arhitecţii budapestani Kammer Joseph şi Naghy Virgil. Joseph Schussnig, inginerul oraşului urma a conduce lucrările. Picturile au fost realizate de Octav Smighelschi (iconostasul), A. Coulin (cupola, pandantivii). Octav Smighelschi era cel mai important pictor simbolist din Transilvania sfârşitului de secol. Educat la şcoala lui Karl Dörschlag, el va fi cel care va picta altarul în stilul bizantin dar cu influenţe tradiţionaliste româneşti importante.

Dorinta sa era aceea de a avea un complex religios ortodox in interiorul vechii cetati medievale, adica in centrul cultural, in inima orasului. El astfel dorea a puncta si pozitiona definitiv mostenirea romaneasca si ortodoxa in cultutra orasului si in istoria acestuia. Catedrala urma să aibă hramul „Sfânta Treime”. Ea va fi inaugurată pe 13 mai 1906.

In 1911 mitropolitul Ioan Metianu pune capat unei alte dezbateri si decide demolarea intregului complex Tholdologhy (ce fusese cumparat de Biserica Ortodoxa pentru a organiza invatamantul superior ortodox). El va coordona constructia noului sediu.

In 1916 mitropolitul Ioan Metianu moare, lasand in urma sa o mostenire importanta pentru comunitatea sibiana care si astazi se face simtita.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Foarte interesant! Sicere felicitari! Am terminat LGL in 1955.

  2. pt un fost sibian

    Va multumesc…

  3. Foarte interesante date. Multumesc.

  4. Extraordinara pictura. Cu siguranta voi ajunge sa o vad cu ochii mei. Interesant!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*