11Aug

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

CUM NE NUMEAM.

Am descoperit, cu surprindere, ca putini sibieni cunosc vechile denumiri ale strazilor noastre. Stim cu totii care este Piata 6 Martie sau strada Moscovei sau strada Gheorghe Gheorghiu Dej, dar cine mai stie care este strada Armbruster sau Hartenek? Pana in 1945 numele strazilor erau in primul rand inspirate din trecutul orasului. Personalitatile importante si-au imprumutat numele pentru ca oamenii, sibienii, sa nu-i uite. Comunistii au anulat aceasta traditie, si asa cum s-a intamplat de altfel in intreaga tara, au schimbat denumirile tuturor strazilor importante din Sibiu, cu numele simbolisticii comuniste. Asa au intrat in Sibiu, Stalin, Lenin, Kolarov, etc… In incercarea lor de a evidentia legatura societatii comuniste cu noul spatiu ocupat, au gasit numele unor comunisti locali care au devenit, brusc, personalitati importante ale urbei. Si asa am avut strazi precium Lilli Paneth. Administratia comunista realizeaza doua schimbari masive ale denumirilor strazilor. Prima in 1947 cand influenta sovietica este evident, iar a doua in 1970, cand se opteaza pentru denumiri romanesti, legate evident de schimbarea opticii comunismului romanesc.

Dupa Revolutie noua administratie a mentinut o stare anormala. A anulat cele mai importante denumiri date de comunisti dar nici nu a revenit la vechile denumiri si nici nu a adus o noua viziune in sensul denumirii strazilor.

Sa amintim cateva dintre traseele etimologice ale unor strazi. Ne vom opri doar la cele din afara cetatii medievale, deoarece aceasta zona a fost de multe ori neglijata de istoricii locali.

Strada Vasile Aaron nu a avut alta denumire. Este o strada relativ noua, cadastrata in perioada interbelica cand a primit si denumirea. Astazi strada poarta acelasi nume, mai mult, a dat numele unui intreg cartier.

Strada Alpinismului, aflata in apropierea soselei Alba Iulia, a fost amenajata alaturi de insula urbana din care face parte in cel de al patrulea sfert al secolului XIX. A purtat pana la venirea comunistilor numele Wayda (dupa primarul sibian din secolul al XVI-lea Johannes von Wayda). Comunistii ii schimba numele in Gheorghe Lazar iar in 1970 il schimba din nou in actualul nume, Alpinismului.

Strada Johann Sebastian Bach, din cartierul Lazaret, a purtat numele de Martin Luther in amintirea importantei personalitati ce a influentat decisiv viata sasilor din Transilvania. In 1970 i se va modifica numele in cel ce il poarta si in prezent.

Strada dr. Dumitru Bagdazar a purtat pana in 1936 numele lui Thomas Altemberger, comite medieval al sasilor. In 1936 numele strazii se schimba, primid numele de dr. G. Marinescu. Comunistii nu vor accepta aceasta denumire si o vor schimba in numele ce il poarta si astazi.

Strada Banatului a purtat pana in perioada interbelica numele de Funarilor, deoarece breasla funarilor isi avea aici o serie de ateliere. Numele i se schimba in I. G. Duca, ca un omagiu postmortem adus de comunitatea sibiana personalitatii liberale asasinate in 1933. Comunistii nu puteau accepta un astfel de nume si il vor schimba in 1947 in Dimitrov. In 1970 primeste actualul nume.

Strada Balea si-a primit numele in secolul XIX, de la simbolul locului: 3 Stejari. Comunistii ii schimba numele de doua ori, odata in 1947, Stalingrad, a doua oara in 1970 cand ia numele actual.

Strada Lucian Blaga a purtat in secolul al XIX-lea numele de strada Joagarului, deoarece aici in unul dintre capetele strazii exista un joagar. In 1947 va primi numele de Lilli Paneth iar in 1990 va primi numele ce il poarta si astazi.

Strada Budislavu a avut un alt nume, pana in perioada comunista, al pictorului Johannes Rosenauer ce a pictat catedrala evanghelica. In 1947 va primi numele de Anton Cehov iar numele actual il va primi in 1970.

Piata Cluj a purtat si ea un alt nume: Piata Konrad. Numele ii venea de la Michael Konrad, ultimul proprietar al terenului inainte ca acesta sa fie parcelat si transformat in spatiu rezidential. Comunistii ii schimba numele in cel actual.

Strada Crisanei a purtat pana in 1947, numele Crucii. Comunistii ii vor schimba numele in Andreas Proth, pentru ca in 1970 sa ii schimbe din nou numele, in cel actual.

Strada Dobrogei a purtat numele episcopului Moga, primul mitropolit roman al Ardealului. Comunistii ii vor schimba numele in actualul nume.

Strada I.C.Dragusanu a avut si ea un alt nume, cel al arhitectului Bedeus. Tot Comunistii ii vor schimba numele.

Calea Dumbravii avea numele care il poarta si astazi. In perioada interbelica va primi numele de Octavian Goga (acesta era in viata cand strada va primi numele sau). In 1947 si aceasta strada va primi nimele de Maresal Malinovski, pentru ca in 1970 sa se decida revenirea la denumirea originala.

Strada Egalitatii a purtat si ea un nume cu rezonanta istorica importanta. A purtat numele mitropolitului Ion Metianu. Comunistii ii vor schimba numele si ii vor da numele ce in mod bizar il poarta si astazi.

Strada Eschile a purtat numele Maierilor. Numele vechi al strazii a dat denumirea cartierului ce s-a nascut in jurul sau, vechiul cartier al romanilor din dreapta raului Cibin. In 1947 numele ii va fi schimbat in cel care il poarta si astazi.

Strada Gladiolelor a avut si ea un nume mult mai reprezentativ, cel al primarului din secolul al XV-lea, Thomas Altemberger. Comunistii vor schimba si numele acesteia, numele fiind cel actual.

Strada Hegel a purtat numele episcopului si invatatului G.D. Teusch, dar pentru ca administratia comunista nu privea cu ochi buni istoria locala, va schimba numele in cel ce il poarta si astazi.

Strada Independentei a purtat numele marelui economist sibian Carl Wolff. Comunistii vor schimba si numele acestei strazi.

Strada Nicolae Iorga a purtat numele Cavaleriei, deoarece pe strada aceasta se afla una dintre incintele hipodromului. Comunistii ii vor schimba numele in Kolarov. Dupa Revolutie numele ii va fi schimbat de noua administratie in cel ce il poarta si astazi.

Strada Ana Ipatescu, personaj mediocru al Revolutiei de la 1848 dar atat de indragit de comunisti cei care vor da si acest nume strazii, a purtat un alt nume, cel al lui Stefan Ludwig Roth.

Strada Justitiei a purtat numele Bisericii deoarece era drumul ce ducea la Biserica din Groapa. In 1947 ii va fi schimbat numele.

Strada Lomonosov a purtat si ea un alt nume: Artileriei. Numele ii venea de la faptul ca aceasta strada lega cazarma artileristilor de drumul ce ducea spre vechea cetate. In 1947 isi va pierde numele si il va primi pe cel al filosofului rus.

Strada gen. V. Milea are o istorie etimologica complicata. In primul rand a purtat numele drumului ce il organiza: Calea Turnu Rosu, deoarece aceasta era ruta ce ducea spre valea Oltului. Dupa Unirea din 1919 a primit numele lui Mihai Viteazul, pentru ca apoi in 1947 sa primesca numele de Armata Rosie. Comunistii in 1970 vor schimba numele din nou in Gheorghe Gheorghiu Dej. Revolutia ii va aduce un alt nume cel care il pastreaza pana in prezent.

Strada Constantin Noica a purtat numele istoricului si politicianului Eugen Friedenfels. In 1947 isi va schimba si ea numele si va deveni strada Moscova. In 1970 i se va adauga si portiunea dintre Calea Dumbravii si strada Berariei, care inainte s-a numit Mihai Viteazul iar apoi Dolores Ibaruri. In 1990 isi va schimba inca odata numele in cel actual.

Strada Constantin Nottara a avut si ea un alt nume. Numele a fost cel de Terezia, dupa imparateasa Maria Tereza. Dupa aceasta strada intreg cartierul a primit numele de Teresianum, astazi Terezian. In timpul celui de al Doilea razboi Mondial primeste numele de Cincinat Pavelescu. In 1947 se schimba numele in Ilia Ehrenburg. Ultima modificare a numelui are loc in 1947 cand primeste actualul nume.

Strada Odessa primeste numele actual, evident in 1947. Numele precedent a fost cel al intelectualului sibian Gustav Seivert. Inainte de razboi a avut si numele de San Francisco.

Strada Putnei a avut numele lui Partenie Cosma unul dintre marii finantisti ai Transilvaniei in secolul al XIX-lea, fondatorul bancii Albina. Evident ca autoritatile comuniste au preferat sa ii dea acest nume banal.

Strada Ion Ratiu purta numele imparatului Joseph al II-lea. De la numele acestei strazi isi va primi numele cartierul Iosefin. Numele ii va fi schimbat in 1919 ca omagiere a ilustrului politician roman.

Strada Reconstructiei a avut un nume ce tinea de pozitionarea sa. Fiindca era strada ce lega cartierul Maierilor de podul de peste Cibin si de poarta Turnului a primit numele de strada Podului. Ca si in cazul majoritatii strazilor numele ii va fi schimbat in perioada comunista.

Aleea Sevis, din apropierea stazii Rahovei a purtat pana in perieoada comunista numele unuia dintre importantii industriasi locali, Jickeli.

Strada Andrei Saguna avea un nume ce data din secolul al XVIII-lea. I se spunea strada Morii deoarece drumul ducea la morile orasului. In 1919 va primi numele de Andrei Saguna, in 1947 i se va schimba numele in Lenin pentru ca in 1990 sa se revina la numele din 1919.

Strada Stefan cel Mare a purtat numele de Calea Nocrichului. Numele venea din aceesi logica prin care toate rutele ce legau orasul Sibiu de restul tarii, au fost denumite. Fiecare dintre aceste drumuri primeau numele celei mai apropiate localitati importanta prin pozitia sa administrativa, de care se lega orasul. De aceea in secolul al XIX-lea aveam Calea Nocrihului, Calea Turnisorului, Calea Gusteritei, Calea Surii Mici, Calea Cisnadiei, Calea Turnu Rosu. Dintre strazile mai sus amintite Calea Surii Mici, Calea Turnisorului, Calea Gusteritei si-au mentinut numele deoarece au devenit strazi secundare in organizarea orasului.

Piata Unirii a purtat un nume mult mai puternic ca rezonanta in comunitatea sibiana, cel al legendarului intemeietor al orasului. Piata se numea Hermann. Acest nume l-a primit in 1872. Inainte avea numele de Piata Cazarmii (aici se construise Cazarma 90). In 1919 primea numele ce il poarta si astazi, in cinstea evenimentului intamplat in anul precedent.

Strada Ecaterina Varga purtase si ea un alt nume. Numele evoca una dintre cele mai importante familii patriciene din Sibiu, Lutsch.

Bulevardul Victoriei are si el o istorie bogata in ceea ce priveste denumirile sale. Primul nume atestat, in 1875, a fost de Sevis (strada a fost proiectata pe traseul acestui parau). In 1917 a primit numele generalului Arthur Arz Straussenburg. Numele va fi schimbat in Carmen Sylva (regina – mama a Romaniei in acel moment). In 1947 isi va modifica numele din nou in Visinski. In 1970 va primi si ultima denumirea cea care rezista pana astazi.

In Sibiu, pana in perioada post-comunista, numele cartierelor au preluat numele unei strazi, de obicei cea din care a inceput efectiv dezvoltarea zonei urbane sau a unui element urban simbolic pentru zona (numele cartierului Hipodrom este cel mai bun exemplu, denumirea venind de la existenta hipodromului regal in aceasta zona). Doar dupa Revolutie administratia a renuntat la acest obicei, noile cartiere primind denumiri, bizare, deloc legate de traditia locului (amintim aici denumirile cartierelor Resita, Tineretului, Veteranilor).

Exista multe lucrari din care se poate studia istoria etimologica a Sibiului. Doua dintre acestea sunt accesibile. Una dintre ele este editia tradusa a cronicii lui Emil Sigerus din 1997, unde la sfarsitul lucrarii este realizata o intreaga enumerare a celor mai importante strazi din orasul nostru. O alta lucrare ce ajuta cercetatorul este cea a lui Petru Bortes din anul 1941, Calauza prin Sibiu, acesta enumerand toate strazile orasului cu vechile lor denumiri.

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. fa si un istoric al spatiilor verzi din trecut. un inceput timid a facut azi in Tribuna, Dobra.

  2. pt Calin

    foarte buna ideea. o sa scriu chiar data viitoare. avem ce scrie.

  3. Mi-am pierdut cateva ore citind si recitind „Licentiat in Sibiu”-urile. Felicitari. Intotdeauna m-a interesat istoria orasului, dar niciodata nu am stiut de unde sa incep si intotdeauna mi-a fost relativ „frica” sa incep sa citesc o carte din care sa aflu foarte putine lucruri legate de oras. Imi place ca e totul concentrat aici.

  4. De ce or fi schibat numele de Maternitatii in Pompeiu Onofreiu? Bun, merita si acest preot greco-catolic sa aiba o strada cu numele sau, dar putea fi o strada noua. E un asa frumos sentiment acela al perioadei maternale, a maternitatii incit nu stiu de ce Nadiu a facut aceasta propunere cel putin neinspirata.

  5. o intrebare:cum se numeste acum strada moscovei?

  6. pt constantin

    acum strada se numeste Constantin Noica.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*