GEORG HECHT.
Secolul al XV-lea aduce in societatea sibiana un proces inedit. In secolul al XV-lea are loc o innoire a patriciatului local. Ce inseamna acest lucru? Multe familii alogene sunt integrate in randul patriciatului originar sibian, care era reprezentat pana in acel moment de vechile familii saxone care se presupune, au participat la cladirea initiala a burgului. Famila Hecht intra in istoria orasului in acest context. Originea familiei este una hanseatica, se presupune ca se trage din Danzig (numele german al Gdansk-ului polonez). La 1411 este atestat chiar un primar al acestui oras cu numele Hecht. Se poate presupune ca acel Hecht era membru al familiei din care o ramura s-a asezat la Sibiu.
imagine interbelica si contemporana a orasului Gdansk (Danzig)
este atestata prima farmacie din cetate dar si deNu se stie cand s-a nascut Georg Hecht, dar el este cel care va stabili familia, definitiv, la Sibiu. Georg Hecht era negustor. Forta sa financiara il va impune foarte repede mai intai intre mediile influente ale cetatii saxone iar mai apoi chiar in mediile conducatoare ale Transilvaniei si chiar ale Ungariei. In 1444 este ales un Georg Hecht ca primar al orasului. In paralel el devine si mare arendas al camerei miniere de la Baia de Aries, iar mai tarziu devine arendasul monetariei din Sibiu, care in anul mai sus mentionat primeste dreptul de a bate moneda cu pecete regala. Familia, condusa de Georg Hecht ajunge sa controleze mineritul din Transilvania si vamile comerciale ale voevodatului cu Moldova si Tara Romaneasca. Din nou, in 1491, este atestat un primar al orasului sub numele de Georg Hecht. Acesta va conduce destinele cetatii pana la moartea sa in 1496. Remarcabila in mandatul sau este victoria armatei sibiene in fata contingentelor otomane ce intrasera in Transilvania si jefuisera intreaga Marginime a Sibiului. Georg Hecht ii va urmari pana la Turnu Rosu unde ii va infrange. Vladislav al II-lea, regele Ungariei, care isi va stabili curtea regala in urbea noastra in 1494, il va numi „miles aureatus” (luptator innobilat). Experienta sa militara era una bogata, el participand si in 1479 la victoria lui Stefan Bathory, voevodul Transilvaniei, si Pavel Chinezul de pe Campul Painii, Hecht conducand contingentul de cavalerie saseasca. In perioada in care este primar, orasul se dezvolta. Breslele croitorilor si cizmarilor isi construiesc sedii noi (pe locul de astazi a parohiei catolice respectiv pe locul actual al Podului Minciunilor). Turnul bisericii parohiale Sf. Maria (biserica evanghelica) este si el finalizat. In 1494 pe intreg teritoriul actual al Romaniei.
planul fatadei medievale a Casei Hecht, realizat de arhitectul Hermann Fabini.
In 1493, la 10 ianuarie se naste dintr-o familie nobiliara romaneasca Nicolaus Olahus, cel mai important reprezentant al Renasterii pe teritoriul romanesc.
Casa Hecht, ianuarie 2008.
curtea interioara a Casei Hecht imagine interbelica a Casei Hecht (prima din dreapta)
Cea mai vizibila, palpabila mostenire a acestei importante personalitati a istoriei sibiene, este casa familiei, a carei constructie va fi initiata de catre Georg Hecht si va fi finalizata de urmasul sau, primar si el al Sibiului intre 1577 si 1578, blazonul aflat pe una dintre coloanele apartinand acestuia din urma. Casa ramane in memoria colectiva a sibienilor sub numele de Casa Hecht. Ea se afla in Piata Mare si este unul dintre importantele monumente ale Renasterii sibiene, desi in secolul al XIX-lea sufera importante modificari in spiritul secolului. Tot in secolul al XIX-lea cladirea devine sediul Universitatii Sasesti.
ancadrament gotic aflat pe culoarul principal de intrare a Casei Hecht
1. desen dupa Ludwig Reissenberger 2. fotografie contemporana
Mersi. Am vazut postarea chiar ieri. Well, se pare ca Vidrighin stia de ce erai preferatul ei Oricum, e foarte interesant articolul; în liceu îmi plăcea foarte mult istoria (şi în generală de altfel), dar nu am mai citit nimic în ultima vreme-spre marea mea rusine-, dar am intentii serioase de recuperare.
Spor! Sau poate concediu placut la Capidava ca se cam apropie, nu?
pt Monica
stiam eu ca te stiu de undeva, dar nu-mi amintean de unde. Merii ca mi-ai amintit.
Sau din liceu (desi sunt mai micuta decat tine cu 3 ani),sau daca nu, ceva mai recent, de la alegerile pentru primarie si consiliul local-eu eram din partea PNL in comisie…
Atentie…sunt cel putin 2 Georg Hecht…Tatal si fiul…a se compara datele …Mai am ceva pe undeva cu universitate…s-ar putea sa provina din Praga..sau poate totusi din Danzig…(pana la 1945 era Oras Liber German..dar nu facea parte din Reich…era ff.liber)…
Trebuiesc multe corecturi la istorie…
Biserica Ursulinelor NU este cea mai veche din Cibinium/Hermannstadt/Nagy-Szeben/Sibiu…a se verifica cu:
http://www.sibiul.ro/forum in special Sibiul Vechi ..si cronologie la Prima Casa a Sfatului…
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
pt Georg Schoenpflug von Gambsenberg
In text am si mentionat ca sunt doi Hecht. Informatia legata de Danzig am luat=o din lucrarile lui Gundisch.
Da, ati mentionat 2 Hecht, unul in 1411 si apoi total parasit, ati concentrat totul pe sintagma Hecht-Primar…
Si de fapt datarile sunt corecte.
Dar…Hecht=Primar 1444… NU este HECHT=Primar cca 1490..e vorba in primul rand de un calcul elementar..varsta..Primar nu-l faci la 15 ani…Deci cel de la 1444 trebuie sa fi fost deja oarecum matur atunci..Dar daca ar fi acelasi… la cca. 1490 ar fi cel mult in Azilul de Batrani…
Deci trebuie pus clar…ce..si.cum…nu e vorba de carcotas..ci de logica…
Sper ca ati inteles despre ce este vorba…
Va multumesc,
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Blazonul Hecht=stiuca este intr-adevar o stiuca..aici insa pe poze vad oarece ciripitoare…daca vad bine…
Pe pg.www.sibiu.ro/forum/Sibiul Vechi/Poze Vechi am bagat si placa de mormant a lui Georg Hecht cu blazonul..stiuca..Din cauza aceasta era numit si este inca …deciel este de cautat SI sub numele acesta CHWKAS…citeste Tschiukasch= Stiuca in in limba maghiara…
Daca insa aici pe stalp este alt blazon…NU VAD CLAR ce este acolo..o pasare?..atunci eventual provine de la un proprietar ULTERIOR lui Hecht..
Georg Schoenpflug von Gambsenberg