9Oct

simplu ROMA

Este atât de greu să scrii despre Roma. De trei zile mă gândesc ce să scriu. Ce să punctez, ce să nu uit. Roma nu este doar o vizită, Roma este o experiență.

Nu am privit până acum, și cred că nici acum nu am această senzație, drept un oraș model, un oraș de la care ai să înveți. Mi-am imaginat întotdeauna Roma ca un Levant pierdut prin liniile exacte ale geometriei europene.

Într-un fel Roma așa este. Roma nu este Italia, nu este Europa. Roma este aceea bătrână contesă cu povești de viață extraordinare dar care trăiește la fel de intens şi acum. Roma nu este a italienilor. Roma este a turiștilor care o cotropesc 365 sau 366 de zile pe an.

Roma nu este doar un oraș, Roma este o micro țară care trăiește diferit în zonele care o formează. În Roma sunt mai multe orașe, este Vaticanul, este Trastevere, este Ostiense, este piazza Spagna, este Barberini sau Termini. Orașul este diferit dintr-un loc într-altul.

Trastevere

piazza Spagna

Roma este istoria lumii. Până la un punct. Este fără-doar-şi-poate că Roma a fost oraşul alfa al lumii mai bine de 1000 de ani. Roma este a papilor, pentru că ei sunt cei care au salvat totul și simți și vezi asta la tot pasul. Papii sunt cei care au salvat istoria lumii. De la Augustus la Napoleon. Parisul era mare, Londra era majestică, Constantinopolul era știința lumii sau Praga perla noii Europe, dar Roma este altceva. Nu ai cum să compari Roma cu restul minunatelor oraşe europene. Simți asta. Simţi pas cu pas, în fiecare loc. Simţi că totul se întâmpla la Roma şi apoi în restul lumii. Simţi cum oraşul clasic al Antichității s-a născut la Roma. Simţi cum oraşul vernacular al Evului Mediu s-a născut la Roma. Simţi cum oraşul ideal renascentist s-a născut la Roma. Simţi cu flamboaiantul baroc s-a născut la Roma.

forul roman

Campidoglio, o piață renascentistă la capătul forului roman, gândită și amenajată de Michelangelo, una dintre cele mai perfecte exemple de viziune renascentistă.

Obeliscul și palatul Lateran

Roma decade în secolul al XIX-lea când îşi preia locul de republică miniaturală ce ţine steagul morilor istorice în faţa vremii marilor imperii. Roma a devenit, şi aşa este şi astăzi, acel paradis cu 1001 de nopţi dar la tine acasă, în Europa.

Boca della Verita

Dacă până nu demult mergeai la Roma să te minunezi de ultimele realizări ale artei, tehnicii sau arhitecturii, acum mergi la Roma să vezi ceea ce Europa, astăzi, nu mai are. Nu mai are farmecul mediteranean, nu mai are gândul umanist. Imaginați-vă cum era să pleci din Sibiul anului 1300 unde erau câteva case de piatră şi o mică fortificație şi să ajungi la Roma, intrând pe Porta del Popolo şi izbindu-te de măreția unui oraş deja aranjat, deja format şi vivant.

piazza dell Popolo, poate cel mai bune exemplu de oraș ideal renascentist transpus în realitate

Roma astăzi este o ciudățenie a Europei, aşa cum este toată Italia mai jos de Toscana. Este un loc pe care omul aflat în pelerinajul său cultural trebuie să îl descopere ieşind din gara Termini, mergând pe Via Venezia, coborând pe treptele spaniole, ascunzându-te de soare sub obeliscul din piazza del Popolo, bând o cafea în piazza Navona, ascultând Beatles la umbra Pantheonului, descoperind palatele renascentiste de lângă Villa Farnense, plimbându-te prin Trastevere, așezându-te pe una din băncile uneia din bisericile milenare ale oraşului.

villa Borghese

Roma nu o vezi într-o zi, nu o descoperi într-o săptămână, nu o trăieşti mergând odată. Roma trebuie gustată precum înghețata gelateriilor sau cafelele de la tot pasul, câte un pic şi des. Am să mai merg la Roma.

Colosseum

piazza Maria della Grazia, Trastevere

Borgo Pio, un loc idilic al Romei, am scris aici mai mult

Forul roman, această poartă este din bronz si este acolo din secolul al III-lea, neclintită

muzeul Colosseum-ului

una din porțile Romei antice

Trastevere este fostul cartier sărac al Romei care astăzi este locul cel mai romatic, mai tânăr și mai nedescoperit loc al capitalei italiene. Un loc căutat de toți călătorii Universului.

pe tot malul Tevere-ului sai Tibrului vara sunt terase, scene, culoare, lumină, veselie, mâncare, concerte, jogging sau orice altă formă de dolce far niente

lângă Sant Angelo, la fel, vara sunt corturi albe unde poți găsi cărți, chilipiruri, cafenele sau orice altă formă de distracție plăcută, ieftină și curată

Forul lui Traian, aflat la marginea vestigiilor romane, aproape de piazza Venetia. Aici se află Columna lui Traian, locul de pelerinaj al oricărui român. Mai jos o imagine de pe Columnă.

crucea în Colosseum amintește de amărâtele zile ale Inchiziției (stânga) dar și de primele zile ale creștinismului

cum am pus primii pași în Roma, ieșind din gara Termini, am dat de primul muzeu (partea a Muzeului Național Roman), dedicat artei antice din jurul Romei, fie ea etruscă, romană, greacă sau orientală….

…amenajat într-o fostă mânăstire iezuită dar modernizată devenind un muzeu ultramodern

vitrine romane și un weird selfie în poza centrală

urme ale Holocaustului se regăsesc și în Roma…

primăria Romei în Campidoglio

băile lui Caracalla

acesta este pinul roman, specie protejată prin lege, un copac specific locurilor, aici în grădinile Borghese

stilul meu arthitectural preferat este romanicul, iar Roma este un paradis al acestui stil. L-am regăsit la tot pasul, abside, ferestre, picturi dar mai ales campanille-le Romei, lucrări arhitecturale spectaculoase.

Trastevere

Locul, monumentul care m-a impresionat cel mai mult din Roma nu a fost Colosseum-ul, nu a fost Vaticanul dar Pantheon-ul. Monumentul roman te apasă prin grandoare și prin istoria sa dar așa îl simți prin modul în care se așează în fața ta în mijlocul simbolic al pieții. Vechiul templu transformat în biserică dar și locul de înmormântare a regilor Italiei și a lui Raffael Sanzio este monumentul suprem al arhitecturii

cele două vederi ale pieții unde se află Pantheon-ul, unul dintre cele mai pitorești ale Romei medievale

insula tiberiană, pe râul Tevere, fost templu antic transformat într-o mânăstire

dacă vrei să descoperi antichitatea romană în esența ei, Efes-ul este mai potrivit. Acolo ai totul mai clar, mai ușor de descoperit și înțeles. Ceea ce este pentru mine fascinant la Roma este cum tocmai acel oraș măreț s-a transformat într-un oraș la fel de măreț, medieval și renascentist apoi baroc. Temple transformate în biserici, fortificații refortificate sau statui reciclate. Imaginea de mai sus este a celui mai vechi zid al Romei antice, construit în secolele regilor romani. Mai jos….

…aveți cel mai curios mod de transformare romană. Din fostul templu au rămas estetic doar coloanele iar în spatele lor, barocul a construit o nouă față unei mai vechi biserici.

o reclamă ușor de găsit, nu doar în română, dar și în limbile celorlalte minorități etnice numesroase din Roma, acest babilon modern

unul din palatele Renașterii, pe aceeași stradă se regăsesc din aceeași perioadă, alte câteva palate.

”din ordinul monseniorului (…) președintele străzilor, se interzice oricărei persoane de a arunca în acest loc murdării de orice fel sub pedeapsa de plată a 10 scudi sau a altor pedepse decise prin ordinul publicat pe 15 iunie”, în Trastevere

nu puteam să merg în Roma și să nu îmi caut echipa iubită, LAZIO!!!

Trastevere

bătrânul Sant Angelo

”lui Federico Fellini ce a făcut din strada Venezia scena pentru la Dolce Vita

no comment

în grădinile Borghese există o piață București

grădinile romane sunt adevărate oaze de verde și liniște

în orice biserică a Romei, ai șansa să descoperi mari capodopere ale artei. când am călcat în biserica Santa Maria dell Popolo am avut surpriza să îi descopăr pe Pinturicchio, Caravaggio, Bramante și Raffael Sanzio (în fotografie)

salvarea Romei sunt aceste fântăni bătrâne, ce le găsești la tot pasul și care își salvează corpul de la secare. altfel ai fi falit numai din cumpărarea apei necesare permanentei hidratări.

podul Sant Angelo

detaliu de pe Arcul lui Constantin, forul Roman

vechile ziduri ale Romei

Santa Maria della Grazia din Trastevere, un loc în care picturile romanice de influență bizantină se împletesc cu minunatele bolți renascentiste și baroc, un lucru des întâlnit în toată Roma

”proprietatea lui Stefano Giovannini, fără datorii, anul 1833”

Campidoglio

atât de multe vestigii antice se aflau la tot pasul încât romanii au găsit alte folosiri, cum este acest sarcofag antic transformat în fântână publică

Trastevere

Colosseum

Colosseum-ul văzut dinspre Arcul lui Constantin

Colosseum

Ierusalimul desenat pe unul din pereții Colosseum-ului

no comment

piazza Navona este un alt loc pitoresc al Romei, construit pe traseele vechiul circ al lui Domițian, din care s-a mai salvat doar această pilastru (jos)

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*